Tato univerzální večeře, která se podává s krásným celým pečeným květákem uprostřed, je vynikající s chlebem nebo se lžící nadýchané rýže.
NUTRIČNÍ HODNOTY NA PORCI
- Kalorie 320
- Tuk 6 g
- Nasycené mastné kyseliny 1,6 g
- Cukry 15 g
- Sůl 0,5 g
- Bílkoviny 20 g
- Sacharidy 47 g
- Vláknina 15 g
Složení
- ½ svazku čerstvého koriandru (15 g)
- 400 g nakrájené směsi cibule, mrkve a celeru
- olivový olej
- 1 malý květák (600 g)
- 2 lžičky uzené papriky
- 2 vrchovaté lžičky kari pasty
- 2 x 400 g plechovky zelené čočky
- 2 x 400 g plechovka černých fazolí
- 3 polévkové lžíce mangového čatní
Metoda
Předehřejte troubu na 200 °C. Natrhejte listy z ½ svazku čerstvého koriandru (15 g) a nechte si je na později, poté stonky nakrájejte nadrobno.
Velkou mělkou pánev s nepřilnavým povrchem postavte na střední teplotu a zalijte 1 lžící olivového oleje. Přidejte 400 g nakrájené směsi cibule, mrkve a celeru se stonky koriandru a za pravidelného míchání vařte 10 minut nebo do změknutí.
Z jednoho malého květáku (600 g) odklepejte a vyhoďte otrhané vnější listy a poté ho ponechte vcelku a ostrým nožem opatrně nařízněte křížek hluboko do stonku, aby se rovnoměrně uvařil.
Květák potřete po celé ploše dvěma lžičkami uzené papriky a dvěma vrchovatými lžícemi kari pasty a vložte ho do pánve k zelenině. Podlijte vodou a přeneste na 30 minut do trouby.
Vyjměte ji z trouby a vmíchejte 2 x 400 g plechovku zelené čočky a 1 x plechovku černých fazolí (včetně šťávy) s 1,5 plechovky vody a 3 lžícemi mangového čatní, poté ji vraťte na 30 minut do trouby.
Květák vyjměte na talíř, polovinu fazolí a čočky jemně rozmačkejte, aby mírně zhoustly, a dochuťte, ochutnejte a dolaďte.
Květák posaďte zpět doprostřed pánve a nakrájejte na 6 klínů. Posypte lístky koriandru a podávejte s dalším mangovým čatní.