Tento kořením provoněný pokrm je skvělou kombinací textur a chutí – představte si opečenou zeleninu a kontrastní mátovou salsu s chipsovým nádechem. Po vložení do trouby si připravte rýži a můžete jít na to.
NUTRIČNÍ HODNOTY NA PORCI
- 483 kalorií
- tuk 6 g
- nasycené mastné kyseliny 1,2 g
- cukry 16 g
- sůl 0,6 g
- bílkoviny 18 g
- sacharidy 86 g
- vláknina 20 g
Složení
- 2 sladké brambory
- 300 g máslové dýně
- 2 mrkve
- 150 g mražené kukuřice
- 1 lžíce semínek koriandru
- ½ lžíce sušeného oregana
- olivový olej
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 čerstvá červená chilli paprička
- 1 zelená paprika
- 2 řapíky celeru
- 2 x 400 g plechovek černých fazolí
- 400 g plechovka rajčat
- 1 svazek čerstvé máty (30 g)
- 8 jarních cibulek
- 4 limetky
- 1-2 lžičky omáčky Tabasco
- 300 g hnědé rýže
Metoda
Předehřejte troubu na 200 °C. Opláchněte a oloupejte 2 sladké brambory a nakrájejte je na 2,5 cm kostky. Oloupejte 300 g máslové dýně a 2 mrkve a nakrájejte je na klínky. Vhoďte je do velkého pekáče spolu se 150 g kukuřice.
Rozdrťte 1 lžíci semínek koriandru s půlkou lžíce sušeného oregana a pořádnou špetkou mořské soli a černého pepře a posypte zeleninu. Pokapejte 1 lžící olivového oleje, vše pořádně promíchejte a poté pečte 35 minut nebo dokud není zelenina zlatavá a měkká, přičemž v polovině pečení plechem zatřeste.
Mezitím oloupejte a nadrobno nakrájejte 2 cibule a 2 stroužky česneku a nadrobno nakrájejte 1 čerstvou červenou chilli papričku. Oloupejte jednu zelenou papriku a nakrájejte ji najemno spolu se dvěma řapíky celeru.
Do velké pánve na středně mírném ohni kápněte dvě lžíce olivového oleje. Přidejte česnek, cibuli, chilli, papriku a celer a vařte 10 minut, nebo dokud nezměknou.
Do pánve vyklopte obě plechovky černých fazolí (včetně šťávy) a čistýma rukama do nich naškrábejte plechovku švestkových rajčat. Okořeňte a přiveďte k varu, pak snižte teplotu na minimum a nechte 30 minut vařit, nebo dokud nezhoustnou.
Na salsu nasekejte lístky z jednoho svazku čerstvé máty, pak ořízněte a nasekejte 8 jarních cibulek. Vložte je do mísy, rozpulte 4 limetky a vymačkejte z nich šťávu, přidejte několik kapek tabasca a promíchejte. Uvařte rýži podle návodu na obalu, pak ji slijte a dejte stranou.
Když zelenina začne zlátnout, vyjměte ji z trouby. Obsah pekáče přitlačte ke stranám a uprostřed nechte volný prostor. Fazole vyklopte na plech a vraťte do trouby na dalších 20 minut, nebo dokud nebudou lepkavé a zlatavé. Do fazolí vmíchejte opečenou zeleninu a podávejte s rýží a salsou.