Pečená kořenová zelenina

Veganské recepty

Každý z nás má svůj oblíbený styl pečení zeleniny, avšak tento způsob je velmi úsporný z hlediska času i místa. Pro maximální chuť je lepší nechat mrkev a pastinák se slupkou. Je to zatraceně báječné!

Nutriční hodnota na porci

  • Kalorie 383
  • Tuk 6,8 g
  • Nasycené mastné kyseliny 1 g
  • Cukry 16 g
  • Sůl 0,6 g
  • Bílkoviny 9 g
  • Sacharidy 75,6 g
  • Vláknina 14 g

Složení

  • 3 kg brambor
  • 16 mrkví
  • 12 pastináků
  • 1 česnek
  • ½ svazku čerstvého rozmarýnu (15 g)

Metoda

Předehřejte troubu na 190 °C. Oloupejte brambory, oškrábejte mrkev a pastinák, nakrájejte je podélně na poloviny a zbavte ocásku.

Vařte je 8 minut ve velkém hrnci (nebo ve dvou) ve vroucí osolené vodě, poté je slijte v cedníku a nechte je oschnout. Vyjměte mrkev a pastinák a dejte je stranou, pak cedníkem několikrát lehce zatřepejte, aby se okraje brambor zvedly.

Do dvou velkých pekáčů přidejte 4 lžíce olivového oleje a každý z nich osolte mořskou solí a posypte černým pepřem. Oloupejte česnek a pak stroužky rozdělte mezi plechy spolu s větvičkami rozmarýnu.

Vložte zeleninu, přidejte pořádný doušek červeného vinného octa a promíchejte. Pečte 40 minut, poté ji vyjměte z trouby a lehce rozmačkejte, aby praskla slupka. Vraťte zpět do trouby na dalších 20 minut, nebo dokud zelenina nezezlátne a nezkřehne.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang