Tento veganský předkrm je ideální způsob, jak zahájit nejen štědrovečerní večeři. Pokud jej připravujete pro vegetariány, je skvělý s 80 g modrého sýra.
Složení
- 5 hrušek
- 1 ½ lžičky mleté skořice
- 1 lžička kmínu
- 70 g půlek vlašských ořechů
- 20 g piniových oříšků
- 20 g stonkového zázvoru
Metoda
Předehřejte troubu na 180 °C. Hrušky rozpulte a zbavte jádřinců (1 použijete na ozdobu) a všechny je vložte řeznou stranou nahoru do nádoby odolné vůči troubě. Posypte je ½ lžičkou skořice a kmínem a vložte na 20 až 25 minut do trouby, dokud na okrajích nezhnědnou a dužina nezměkne. Nechte je vychladnout.
Vlašské ořechy a piniové oříšky dejte na plech a opékejte je v troubě 4 až 5 minut – piniové oříšky nebudou dlouho zlátnout, proto na ně dávejte pozor. Několik opečených piniových oříšků si dejte stranou na podávání. Jakmile hrušky vychladnou, vydlabejte většinu dužiny ze 4 půlek a nechte jich jen tolik, aby se boky nepropadly.
Další 4 opečené půlky hrušek nakrájejte a spolu s vydlabanou dužinou a opraženými ořechy vložte do kuchyňského robotu. Přidejte stonek zázvoru a zbytek skořice a rozmixujte tak, aby pasta měla poměrně hustou strukturu, ne úplně hladkou.
Hruškovou směs rozdělte mezi vydlabané hruškové slupky. Rezervovanou hrušku oloupejte, zbavte jádřince, podélně ji nakrájejte na tenké plátky a na každou plněnou hrušku naaranžujte pár plátků. Ozdobte několika nasekanými opraženými piniovými oříšky a podávejte ohřáté nebo studené.