Do Vánoc už zbývá jenom pár dní, přesto možná ještě stihnete jeden snadný a zároveň lahodný druh cukroví.
A pokud tentokrát nepečete, nebo už máte napečeno a nechce se vám znovu vytahovat všechny propriety, můžete si recept schovat na jinou příležitost. Ořechová kolečka budou chutnat v průběhu celého roku k čaji nebo kávě
Na jejich přípravu potřebujete:
- 150 g vlašských ořechů – půlky nebo čtvrtky
- 150 ml tuzemského rumu
- 300 g hladké mouky
- 200 g veganského másla
- 100 g moučkového cukru + na obalení
Celé půlky nebo čtvrtky ořechů zalijte rumem a nechte alespoň 24 hodin stát.
Z mouky, másla a cukru vypracujte vláčné těsto. Mouku můžete použít bílou nebo celozrnnou. Rum slijte, ořechy nechte okapat, mírně je osušte a zapracujte do těsta.
Z těsta pak utvořte asi pět šišek a dejte je alespoň na hodinu do lednice. Z vychladlého těsta se vám budou lépe krájet asi půl centimetru tenká kolečka. Ta narovnejte na pečicí papír a pečte při teplotě 170 °C dozlatova.
Ještě teplá kolečka obalte v moučkovém cukru.