Mrkvovo-zázvorová polévka se zázvorem – nejlepší recept

Veganské recepty

Polévka je grunt, kdo jí nejí, ten je špunt. Kdo zná tohle české pořekadlo našich babiček? I když je potřeba brát ho s nadsázkou, je na něm trochu pravdy. Důkazem je tomu dnešní recept. Jak na mrkvovo-zázvorovou polévku?

I když nejpoctivější, nejsilnější a chuťově nejvýraznější je poctivý vývar, zeleninový krém je na tom hodnotově stejně. Stačí vybrat správné suroviny i koření a zdravá polévka je na světě. Třeba krémová mrkvová polévka se zázvorem.

Mrkvová polévka se zázvorem je zdravá a velmi chutná polévka bohatá na vitamíny.

Polévková historie

Traduje se, že polévky sahají až do doby kamenné, kde se připravovali hlavně ty masové. Ve středověku je vystřídala zelenina a koření. S objevem Ameriky se do polévek začali přidávat nové suroviny včetně aromatických koření.

Polévky si oblíbili i panovníci. Samotný Ludvík XIV. polévky miloval tolik, že jich snědl několik denně. Není proto divu, že ve Francii vznikla první polévková restaurace.

V Čechách se objevila polévka ve středověku. Nejprve byla pouze pro chudé. Později se rozmohla i do vyšších vrstev a sloužila jako lék. To jen pár zajímavostí k polévkám.

Poslední dobou je velmi oblíbená polévka pho pro vegany. Zeleninové polévky a krémy pak třeba hrachová s krutony, chřestová nebo pórková. Základ pro krémy i omáčky pak tvoří zeleninový vývar.  

Mrkvová polévka recept

Ten nejzákladnější recept na mrkvovou polévku je velmi snadný. Stačí jen pár ingrediencí a mrkvová polévka je na světě.

Ingredience:

  • 6 ks mrkve
  • kousek zázvoru (stačí o velikosti palce i méně)
  • 1 lžička agávového sirupu
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • 1 l vody

Postup:

Oloupejte mrkev i zázvor a nakrájejte je na malé kousky. V hrnci rozpalte olivový olej. Přidejte zázvor a sirup. Po chvilce škvaření přidejte mrkev a zalejte vodou. Polévku nechte vařit do změknutí mrkve. Osolte, opepřete. Na závěr polévku rozmixujte na krém.

Na mrkvovo-zázvorovou polévku stačí jen pár ingrediencí. Dochutit se dá množstvím koření, bylinek a oříšku.

Recept na mrkvovou polévku se zázvorem

Polévka z mrkve a zázvoru se dá dělat i trochu jinak. Další varianta bude s fazolemi.

Ingredience:

  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1 velká cibule, nakrájená
  • 2 lžíce nahrubo nastrouhaného zázvoru
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • 850 ml zeleninového vývaru
  • 500 g mrkve (nejlépe bio), nakrájené na plátky
  • 400 g fazolí cannellini (není třeba scedit)

Na ozdobu:

  • 4 lžíce mandlí ve slupce, nakrájené na plátky
  • posypat muškátovým oříškem

Postup:

V hluboké pánvi rozehřejte olej. Přidejte cibuli, zázvor a česnek a při nižší teplotě opékejte 3-5 minut do změknutí. Poté přimíchejte muškátový oříšek a vařte 1 minutu. Zalejte vývarem a přidejte mrkev, fazole (i s tekutinou) a přikryjte pokličkou. Vařte cca 25 minut do změknutí mrkve. Nakonec rozmixujte v krém a servírujte na talíř. Ozdobte mandlemi a směle do toho.

Krémová mrkvová polévka se zázvorem

Pro krémovější verzi polévky stačí přidat kokosové mléko z plechovky. Jak na polévku z mrkve a zázvoru?

Ingredience:

  • 1 velká cibule (na kostičky)
  • 7-8 mrkví
  • 1 kokosové mléko v konzervě
  • 3 hrnky zeleninového vývaru
  • 4 lžičky zázvoru (nastrouhat najemno)
  • 2 l zeleninového vývaru
  • šťáva z 1 pomeranče/citronu
  • 3 stroužky česneku (na tenké plátky)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 1 lžička kurkumy nebo kari koření
  • špetka skořice
  • čerstvý koriandr
  • chilli

Postup:

Ve velkém hrnci rozehřejeme olivový olej a přidáme cibuli se zázvorem. Po chvilce vložíme nakrájenou mrkev a restujeme. Přidáme česnek a koření, které se chuťově hodí ke kokosovému mléku, které přidáme vzápětí společně s vývarem. Vaříme do změknutí cca 20 minut. Odstavíme z plotny a rozmixujeme do hladka. Krém na talíři servírujeme s koriandrem nebo čili kořením.

Skořice je skvělá volba i do polévky. V kombinaci s kokosovým mlékem získá mrkvovo-zázvorová polévka nepopsatelnou chuť.

Recept na mrkvovo-zázvorovou polévku si může každý obzvláštňovat podle své chuti. Polévky jsou oblíbené hlavně na podzim a v zimě, kdy lze vyzkoušet i něco z vybraných podzimních receptů nebo dýně.

Polévka pomáhá snížit celkový příjem kalorií během oběda. Lze ji řadit i do pitného režimu, protože obsahuje mnoho vody. Polévka se jí na oběd, večeři, dokonce i k snídani a je zařazena také do slavnostních chodů.

Většina polévek obsahuje bílkoviny, tuky i sacharidy. Zelenina ji dodá vitaminy, minerály a vlákninu. Polévky tedy patří k důležitým součástem zdravé stravy.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang