Mrkvové placky jsou skvělou volbou pro zdravé, chutné a rychlé občerstvení. Obsahují pouze přírodní ingredience a jsou plné vitamínů a minerálů. Díky jejich chuti a konzistenci jsou oblíbené mezi dětmi i dospělými. Mrkvové placičky jsou navíc snadno připravitelné.
Veganské mrkvové placičky obvykle obsahují kromě mrkve také různé druhy koření, bylinek a dalších ingrediencí. Mezi běžné přísady patří česnek, cibule a kmín, které dodávají chuť a pomáhají spojit ingredience dohromady.
Některé recepty také obsahují mouku, ovesné vločky nebo strouhanku, které pomáhají vytvořit pevnější placičky. Mrkvová placka se může podávat jako hlavní jídlo – například s krevety na víně, se zeleninovou přílohou nebo salátem, můžete jimi nahradit masovou placku v hamburgerech, nebo připravit jako předkrm či svačinu.
Mrkvové recepty
Recepty s mrkví jsou skvělou volbou pro ty, kteří hledají zdravou a chutnou stravu. Mrkev je bohatým zdrojem vitamínu A a je plná antioxidantů, takže není divu, že mrkvové recepty jsou tak oblíbené. Existuje nespočet variací mrkvových receptů, které jsou vhodné pro každou příležitost.
Mrkvové placky – recept
Mrkvové placičky jsou chutnou a výživnou svačinkou, která se skvěle hodí k obědu, večeři nebo jako příloha. Kombinace mrkve a pikantního koření dělá z těchto placiček chutné a syté jídlo. Nejenže jsou chutné, ale také se snadno připravují a vyžadují jen několik jednoduchých ingrediencí.
Mrkvové placky jsou skvělým způsobem, jak do sebe dostat zeleninu a vychutnat si chutnou svačinu, to skvěle splní i bramborové placky v troubě či dýňové placky v troubě.
Ingredience na mrkvové placky
- 1 velká mrkev nakrájená na kousky
- 1 šálek vařené quinoy
- 1 šálek vařené čočky
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička česnekového prášku
- špetka soli
Postup na mrkvové placky
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Vložte mrkev do kuchyňského robotu a rozmixujte ji na jemno.
- Do kuchyňského robotu přidejte quinou, čočku, oregano, česnekový prášek a sůl a pulzujte, dokud se ingredience dobře nespojí.
- Ze směsi vytvarujte malé placičky a položte je na vyložený plech.
- Pečte 25 minut, nebo dokud mrkvové placičky nebudou zlatohnědé a křupavé.
- Podávejte s přílohovým salátem, oblíbeným dipem nebo jako hamburgerovou placičku.
Mrkvové karbanátky – recept
Tyhle zeleninové karbanátky skvěle poslouží i jako svačina na prázdninové cesty. Není v nich nic, co by se v teple rychle kazilo.
Mrkvové karbanátky – ingredience
- 350 g mrkve
- 1 velká cibule
- půl uzeného tofu (90 g)
- 10 lžic ovesných vloček
- 2 lžíce lněného semínka
- hrst petrželové nati
- česnek
- majoránka
- pepř
- sůl
- půl hrnku vody
- olej na vymazání plechu
Mrkvové karbanátky – postup
- Očištěnou mrkev a uzené tofu nastrouhejte najemno, cibuli nakrájejte na drobné kostičky, petržel nasekejte. Ovesné vločky a lněné semínko rozmixujte v mixéru.
- Všechno dejte do mísy, přidejte půl hrnku vody, podle chuti česnek, majoránku, pepř a sůl. Pořádně promíchejte a vytvořte 12 karbanátků.
- Dejte je na plech na pečicí papír pomazaný olejem a pečte v troubě při 180 °C zhruba 30 minut. V polovině pečení mrkvové karbanátky obraťte.
TIP: Vyzkoušejte recept i na jiné zeleninové karbanátky v troubě (kapustové karbanátky v troubě, bramborové placky v troubě, dýňové placky v troubě). Jsou totiž nejen zdravé, jelikož obsahují převážně zeleninu, ale navíc nejsou tak tučné jako klasická verze obalovaných a smažených karbanátků. Vyzkoušejte zeleninové karbanátky v troubě, jejich skvělá chuť Vás určitě překvapí.
Recept na mrkvovo celerové placky
Tento chutný a výživný pokrm se připravuje z jednoduchých surovin a určitě uspokojí vaše chutě. Tyto veganské mrkvovo-celerové placky jsou plné chuti a výživných látek. Mrkev má sladkou zemitou chuť a je plná vlákniny a důležitých vitaminů a minerálů.
Celer je skvělým zdrojem vitaminu K a kyseliny listové a je také výborným zdrojem vlákniny. Kombinace těchto dvou druhů zeleniny vytváří pikantní a lahodnou placičku, která se jistě stane oblíbenou.
Ingredience na mrkvovo celerové placky
- 2 šálky oloupané a nakrájené mrkve
- 2 šálky nakrájeného celeru
- 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, mleté
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce tamari
- 1 lžička čerstvých tymiánových lístků
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1/2 lžičky černého pepře
Postup na mrkvovo celerové placky
- Ve středně velkém hrnci přiveďte k varu 2 šálky vody. Přidejte mrkev a celer a snižte teplotu na minimum. Vařte, dokud zelenina nezměkne, přibližně 15 minut.
- Zeleninu slijte a přendejte do mísy. Přidejte cibuli, česnek, olivový olej, tamari, tymián, sůl a pepř.
- Směs rozmačkejte šťouchadlem na brambory, až vznikne pasta.
- Vytvarujte placičky a položte je na pečícím papírem vyložený plech.
- Pečte 20 minut při teplotě 175 °C.
- Podávejte s oblíbenými zálivkami.
Mrkvová placka na sladko – recept
Mrkvové placky jsou skvělým tipem na rychlý a chutný moučník nebo svačinku. Používané suroviny máte většinou po ruce a jsou snadné na přípravu.
Ingredience na mrkvovou placku na sladko
- 70 g jemných ovesných vloček
- 50 g vlašských ořechů, půlených
- 2 lžíce strouhaného kokosu + navíc na obalení
- ½ lžičky mleté skořice
- špetka mletého muškátového oříšku
- špetka mořské soli
- 100 g měkkých datlí
- 50 g mrkve, jemně nastrouhané
- 15 g mandlového másla
Postup na mrkvovou placku na sladko
- Do mixéru přidejte ovesné vločky, vlašské ořechy, strouhaný kokos, mletou skořici, špetku mletého muškátového oříšku a špetku mořské soli. Rozmixujte do hladka.
- Poté přidejte měkké datle, nastrouhanou mrkev a mandlové máslo a mixujte asi 30 sekund, dokud se vše nespojí a nevznikne tuhá lepkavá směs.
- Ze směsi vytvořte 12 placiček. Poté každou obalte ve strouhaném kokosu.
- Pochutnejte si na mrkvových placičkách ihned nebo je nechte vychladnout v lednici, aby trochu ztuhly.
Mrkvovo bramborové pyré – recept
Máte rádi jako přílohu bramborovou kaši, ale rádi byste ji občas udělali trochu jinak? Mrkev dodá kaši nasládlou chuť a obohatí ji o spoustu vitamínů a dalších užitečných látek.
Mrkvovo bramborové pyré – ingredience
- 500 g mrkve
- 500 g brambor
- 250 ml horkého rostlinného mléka
- 2 lžíce veganského másla
- sůl
- muškátový oříšek
Mrkvovo bramborové pyré – postup
- Brambory oloupejte, nakrájejte na polovinu a uvařte v osolené vodě doměkka.
- Mrkev oloupejte a nakrájejte na plátky.
- V hrnci rozehřejte máslo, přidejte mrkev a zalijte trochou vody. Osolte a duste asi 15 minut do změknutí. Podle potřeby podlévejte.
- Uvařené brambory sceďte a propasírujte v lisu na brambory. Mrkev se šťávou z dušení dejte do mixéru a rozmixujte na hladké pyré.
- V míse smíchejte brambory, mrkev a horké mléko. Vyšlehejte metlou nebo vařečkou. Dochuťte muškátovým oříškem a podávejte.
Mrkvové recepty mohou být skvělým způsobem, jak zařadit tento zdravý a chutný zeleninový pokrm do vaší stravy. Je to snadné, rychlé a zdravé. Zkuste některé z těchto receptů s mrkví a uvidíte, jak vám může mrkev dodat chuť a zdravé nutriční hodnoty.