Mrkvové placky – recepty

Veganské recepty

Mrkvové placky jsou skvělou volbou pro zdravé, chutné a rychlé občerstvení. Obsahují pouze přírodní ingredience a jsou plné vitamínů a minerálů. Díky jejich chuti a konzistenci jsou oblíbené mezi dětmi i dospělými. Mrkvové placičky jsou navíc snadno připravitelné.

Veganské mrkvové placičky obvykle obsahují kromě mrkve také různé druhy koření, bylinek a dalších ingrediencí. Mezi běžné přísady patří česnek, cibule a kmín, které dodávají chuť a pomáhají spojit ingredience dohromady.

Některé recepty také obsahují mouku, ovesné vločky nebo strouhanku, které pomáhají vytvořit pevnější placičky. Mrkvová placka se může podávat jako hlavní jídlo – například s krevety na víně, se zeleninovou přílohou nebo salátem, můžete jimi nahradit masovou placku v hamburgerech, nebo připravit jako předkrm či svačinu.

Mrkvové recepty

Recepty s mrkví jsou skvělou volbou pro ty, kteří hledají zdravou a chutnou stravu. Mrkev je bohatým zdrojem vitamínu A a je plná antioxidantů, takže není divu, že mrkvové recepty jsou tak oblíbené. Existuje nespočet variací mrkvových receptů, které jsou vhodné pro každou příležitost.

Mrkvová placka se může podávat jako hlavní jídlo, se zeleninovou přílohou nebo salátem, nebo připravit jako předkrm či svačina.

Mrkvové placky – recept

Mrkvové placičky jsou chutnou a výživnou svačinkou, která se skvěle hodí k obědu, večeři nebo jako příloha. Kombinace mrkve a pikantního koření dělá z těchto placiček chutné a syté jídlo. Nejenže jsou chutné, ale také se snadno připravují a vyžadují jen několik jednoduchých ingrediencí.

Mrkvové placky jsou skvělým způsobem, jak do sebe dostat zeleninu a vychutnat si chutnou svačinu, to skvěle splní i bramborové placky v troubě či dýňové placky v troubě.

Ingredience na mrkvové placky

  • 1 velká mrkev nakrájená na kousky
  • 1 šálek vařené quinoy
  • 1 šálek vařené čočky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička česnekového prášku
  • špetka soli

Postup na mrkvové placky

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Vložte mrkev do kuchyňského robotu a rozmixujte ji na jemno.
  3. Do kuchyňského robotu přidejte quinou, čočku, oregano, česnekový prášek a sůl a pulzujte, dokud se ingredience dobře nespojí.
  4. Ze směsi vytvarujte malé placičky a položte je na vyložený plech.
  5. Pečte 25 minut, nebo dokud mrkvové placičky nebudou zlatohnědé a křupavé.
  6. Podávejte s přílohovým salátem, oblíbeným dipem nebo jako hamburgerovou placičku.

Mrkvové karbanátky – recept

Tyhle zeleninové karbanátky skvěle poslouží i jako svačina na prázdninové cesty. Není v nich nic, co by se v teple rychle kazilo.

Mrkvové karbanátky – ingredience

  • 350 g mrkve
  • 1 velká cibule
  • půl uzeného tofu (90 g)
  • 10 lžic ovesných vloček
  • 2 lžíce lněného semínka
  • hrst petrželové nati
  • česnek
  • majoránka
  • pepř
  • sůl
  • půl hrnku vody
  • olej na vymazání plechu

Mrkvové karbanátky – postup

  1. Očištěnou mrkev a uzené tofu nastrouhejte najemno, cibuli nakrájejte na drobné kostičky, petržel nasekejte. Ovesné vločky a lněné semínko rozmixujte v mixéru.
  2. Všechno dejte do mísy, přidejte půl hrnku vody, podle chuti česnek, majoránku, pepř a sůl. Pořádně promíchejte a vytvořte 12 karbanátků.
  3. Dejte je na plech na pečicí papír pomazaný olejem a pečte v troubě při 180 °C zhruba 30 minut. V polovině pečení mrkvové karbanátky obraťte.

TIP: Vyzkoušejte recept i na jiné zeleninové karbanátky v troubě (kapustové karbanátky v troubě, bramborové placky v troubě, dýňové placky v troubě). Jsou totiž nejen zdravé, jelikož obsahují převážně zeleninu, ale navíc nejsou tak tučné jako klasická verze obalovaných a smažených karbanátků. Vyzkoušejte zeleninové karbanátky v troubě, jejich skvělá chuť Vás určitě překvapí.

Zeleninové karbanátky skvěle poslouží i jako svačina na prázdninové cesty.

Recept na mrkvovo celerové placky

Tento chutný a výživný pokrm se připravuje z jednoduchých surovin a určitě uspokojí vaše chutě. Tyto veganské mrkvovo-celerové placky jsou plné chuti a výživných látek. Mrkev má sladkou zemitou chuť a je plná vlákniny a důležitých vitaminů a minerálů.

Celer je skvělým zdrojem vitaminu K a kyseliny listové a je také výborným zdrojem vlákniny. Kombinace těchto dvou druhů zeleniny vytváří pikantní a lahodnou placičku, která se jistě stane oblíbenou.

Ingredience na mrkvovo celerové placky

  • 2 šálky oloupané a nakrájené mrkve
  • 2 šálky nakrájeného celeru
  • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce tamari
  • 1 lžička čerstvých tymiánových lístků
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1/2 lžičky černého pepře

Postup na mrkvovo celerové placky

  1. Ve středně velkém hrnci přiveďte k varu 2 šálky vody. Přidejte mrkev a celer a snižte teplotu na minimum. Vařte, dokud zelenina nezměkne, přibližně 15 minut.
  2. Zeleninu slijte a přendejte do mísy. Přidejte cibuli, česnek, olivový olej, tamari, tymián, sůl a pepř.
  3. Směs rozmačkejte šťouchadlem na brambory, až vznikne pasta.
  4. Vytvarujte placičky a položte je na pečícím papírem vyložený plech.
  5. Pečte 20 minut při teplotě 175 °C.
  6. Podávejte s oblíbenými zálivkami.

Mrkvová placka na sladko – recept

Mrkvové placky jsou skvělým tipem na rychlý a chutný moučník nebo svačinku. Používané suroviny máte většinou po ruce a jsou snadné na přípravu.

Ingredience na mrkvovou placku na sladko

  • 70 g jemných ovesných vloček
  • 50 g vlašských ořechů, půlených
  • 2 lžíce strouhaného kokosu + navíc na obalení
  • ½ lžičky mleté skořice
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka mořské soli
  • 100 g měkkých datlí
  • 50 g mrkve, jemně nastrouhané
  • 15 g mandlového másla

Postup na mrkvovou placku na sladko

  1. Do mixéru přidejte ovesné vločky, vlašské ořechy, strouhaný kokos, mletou skořici, špetku mletého muškátového oříšku a špetku mořské soli. Rozmixujte do hladka.
  2. Poté přidejte měkké datle, nastrouhanou mrkev a mandlové máslo a mixujte asi 30 sekund, dokud se vše nespojí a nevznikne tuhá lepkavá směs.
  3. Ze směsi vytvořte 12 placiček. Poté každou obalte ve strouhaném kokosu.
  4. Pochutnejte si na mrkvových placičkách ihned nebo je nechte vychladnout v lednici, aby trochu ztuhly.
Pokud vaše děti rády mlsají, tento recept se vám bude hodit. Nejen, že mrkvové placky jsou sladké, ale také zdravé.

Mrkvovo bramborové pyré – recept

Máte rádi jako přílohu bramborovou kaši, ale rádi byste ji občas udělali trochu jinak? Mrkev dodá kaši nasládlou chuť a obohatí ji o spoustu vitamínů a dalších užitečných látek.

Mrkvovo bramborové pyré – ingredience

  • 500 g mrkve
  • 500 g brambor
  • 250 ml horkého rostlinného mléka
  • 2 lžíce veganského másla
  • sůl
  • muškátový oříšek

Mrkvovo bramborové pyré – postup

  1. Brambory oloupejte, nakrájejte na polovinu a uvařte v osolené vodě doměkka.
  2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na plátky.
  3. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte mrkev a zalijte trochou vody. Osolte a duste asi 15 minut do změknutí. Podle potřeby podlévejte.
  4. Uvařené brambory sceďte a propasírujte v lisu na brambory. Mrkev se šťávou z dušení dejte do mixéru a rozmixujte na hladké pyré.
  5. V míse smíchejte brambory, mrkev a horké mléko. Vyšlehejte metlou nebo vařečkou. Dochuťte muškátovým oříškem a podávejte.

Mrkvové recepty mohou být skvělým způsobem, jak zařadit tento zdravý a chutný zeleninový pokrm do vaší stravy. Je to snadné, rychlé a zdravé. Zkuste některé z těchto receptů s mrkví a uvidíte, jak vám může mrkev dodat chuť a zdravé nutriční hodnoty.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang