Mrkvové muffiny jsou ideální pochoutkou pro každou příležitost. Tyto vláčné muffiny s hřejivou a sladkou chutí jistě potěší rodinu i přátele. Jsou plné živin a vitamínů, takže jsou skvělou svačinkou, kterou můžete mít po ruce. Mrkvový muffin je skvělým způsobem, jak si dopřát výživnou svačinu. Jsou skvělou pochoutkou pro každou denní dobu. Veganské mrkvové muffiny jsou skvělou alternativou tradičních muffinů, protože jsou vyrobeny bez jakýchkoli živočišných přísad.
Veganské mrkvové muffiny se připravují neuvěřitelně snadno a vyžadují jen několik jednoduchých ingrediencí. Základ muffinů tvoří univerzální mouka, kypřicí prášek, jedlá soda a špetka soli. Pro oslazení můžete přidat trochu cukru nebo alternativní sladidlo, například javorový sirup nebo agávový nektar. Pro zvýraznění chuti můžete přidat také koření, například skořici a muškátový oříšek.
Hvězdou muffinů je mrkev, která jim dodá jemnou sladkost a báječnou strukturu. Mrkev můžete podle svých preferencí nastrouhat nebo nasekat. Pro zvýšení výživové hodnoty a chuti můžete přidat také ořechy nebo sušené ovoce. Pokud hledáte zdravé muffiny pro děti, ty mrkvové jsou ideálním řešením, vyzkoušet ale můžete třeba také jablečné muffiny nebo přidat zbylou mrkev do mrkvového koláče.
Mrkvové muffiny – recept na nadýchané muffiny
Tyto nadýchané muffiny jsou plné čerstvé mrkve, koření a nádechu sladkosti. Navíc jsou veganské, takže jsou skvělou volbou pro každého, kdo dodržuje rostlinnou stravu. Tyto mrkvové nadýchané muffiny se snadno připravují a vyžadují minimum ingrediencí. Jsou ideální k snídani, odpolední svačině nebo i jako zdravý dezert. Ve vaší domácnosti se jistě stanou oblíbenými.
Mrkvové muffiny – recept na nadýchané muffiny – ingredience
- 1 a ½ hrnku hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- ¼ lžičky mletého nového koření
- ¼ lžičky soli
- ½ šálku baleného hnědého cukru
- ¼ šálku rostlinného oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ šálku neslazeného mandlového mléka
- 2 šálky strouhané mrkve
Mrkvové muffiny – recept na nadýchané muffiny – postup
- Předehřejte troubu na 190 °C a vyložte 12-ti košíčkovou formu na muffiny papírovými vložkami.
- Ve středně velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, skořici, muškátový oříšek, nové koření a sůl.
- Ve velké míse smíchejte hnědý cukr, rostlinný olej a vanilkový extrakt. Přidejte mandlové mléko a šlehejte, dokud se nespojí.
- Postupně přidávejte suché přísady k mokrým a míchejte, dokud se nespojí.
- Přimíchejte nastrouhanou mrkev.
- Těstem naplňte připravenou formu na muffiny a pečte 20-25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Muffiny nechte 10 minut vychladnout ve formě a poté je přendejte na chladicí mřížku, aby zcela vychladly.
Zdravé muffiny – recept na ořechové muffiny s mrkví
Ořechové muffiny s mrkví jsou chutnou a zdravou pochoutkou, kterou si můžete snadno připravit doma. Jsou plné výživných látek včetně bílkovin a vlákniny a neobsahují živočišné produkty.
Přídavek mrkve jim dodává další dávku vitamínů a minerálů, takže jsou skvělou svačinkou. Jsou ideální variantou na zdravé muffiny pro děti.
Zdravé muffiny – recept na ořechové muffiny s mrkví – ingredience
- 1 hrnek celozrnné mouky
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 šálku veganského mléka
- 1/2 šálku kokosového oleje
- 1/2 šálku čistého javorového sirupu
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů
- 1/2 šálku strouhané mrkve
Zdravé muffiny – recept na ořechové muffiny s mrkví – postup
- Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte formu na muffiny s 12 košíčky rostlinným tukem nebo ji vyložte papírovými vložkami.
- Ve velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- V samostatné míse smíchejte veganské mléko, kokosový olej, javorový sirup a vanilkový extrakt.
- Mokré ingredience přidejte k suchým a míchejte, dokud se nespojí. Vmíchejte nasekané vlašské ořechy a nastrouhanou mrkev.
- Mrkvové těsto rovnoměrně rozdělte do košíčků na muffiny.
- Pečte 20-25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Nechte muffiny 5 minut vychladnout a poté je přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly. Nejlepší muffiny s ořechy a mrkví si vychutnejte s vašim oblíbeným nápojem!
Jednoduché muffiny – mrkvové cupcakes – recept
Veganské mrkvové cupcakes jsou chutnou a zdravou variantou pro ty, kteří hledají sladkou pochoutku bez použití živočišných produktů. Tyto cupcakes jsou ideální pro zvláštní příležitosti nebo jen tak pro potěšení.
Kombinace mrkve, skořice a muškátového oříšku dodává těmto cupcakům lahodnou chuť. Navíc se snadno připravují a vyžadují minimum ingrediencí, což z nich dělá ty nejlepší muffiny.
Jednoduché muffiny – mrkvové cupcakes – ingredience
- veganské máslo
- univerzální mouka
- prášek do pečiva
- jedlá soda
- mletá skořice
- mletý muškátový oříšek
- sůl
- veganský cukr
- jablečný ocet
- veganské mléko
- nastrouhaná mrkev
Jednoduché muffiny – mrkvové cupcakes – postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Ve středně velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, muškátový oříšek a sůl. Ve velké míse utřete veganské máslo a veganský cukr do světlé a nadýchané pěny. Přidejte jablečný ocet a veganské mléko a míchejte, dokud se nespojí.
- Postupně přidávejte suché přísady, dokud se nespojí. Dávejte pozor, abyste to s mícháním nepřehnali. Nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev.
- Těsto rozdělte do 12 košíčků na muffiny. Pečte košíčky 18-20 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Před poléváním polevou nechte košíčky zcela vychladnout.
- Na polevu budete potřebovat veganské máslo, veganský smetanový sýr, veganský cukr a veganské mléko. Ve středně velké míse utřete veganské máslo a smetanový sýr do hladka.
- Přidejte veganský cukr a veganské mléko a míchejte do hladka. Polevu rozetřete na vychladlé košíčky. Vychutnejte si.
Mrkvová bábovka se zakysanou smetanou – recept
Vyzkoušejte recept na zdravější bábovku s mrkví, brusinkami, citronovou kůrou a chia semínky. Mrkvovou bábovku podávejte s veganskou zakysanou smetanou.
Mrkvová bábovka se zakysanou smetanou – ingredience
- 150 g pohankové mouky
- 150 g pšeničné polohrubé mouky
- 200 ml sójového mléka
- 80 g sušených brusinek
- 2 větší mrkve
- 1 lžička skořice
- ½ kypřícího prášku bez fosfátů
- 1 lžička jedlé sody
- 100 g kukuřičného sirupu
- 1 vanilkový cukr
- 1 banán
- 1 citron
- 3 lžíce chia semínek
- 3 lžíce olivového oleje
- rostlinný tuk a mouka na vysypání formy
Mrkvová bábovka se zakysanou smetanou – postup
- Mouku prosejte přes síto do větší mísy, přidejte vanilkový cukr, skořici, chia semínka, prášek do pečiva, sodu, brusinky, citronovou kůru a zlehka promíchejte.
- Banán vložte do mixeru, přidejte sójové mléko, olej, sirup a mixujte dohladka.
- Mrkve nastrouhejte na jemném struhadle do misky.
- Všechny složky důkladně promíchejte v míse, kde jste měli mouku.
- Vlijte do vysypané formy a vložte do předem na 170°C vyhřáté trouby.
- Po 15 minutách ztlumte teplotu na 160 °C a pečte celkem 50-60 minut. Špejlí zkoušejte – musí být suchá a čistá. Když se začne shora pálit, zakryjte alobalem a dopečte přikryté.