Svěží, zdravé a plné chuti – taková je veganská mrkvová pomazánka, která je dokonalou volbou pro milovníky zdravého stravování. Díky vysokému obsahu vitamínu A a vlákniny mrkvová pomazánka nejenže posiluje imunitu, ale také podporuje trávení a pomáhá udržovat zdravou váhu.
Veganská mrkvová pomazánka je skvělou alternativou k tradičním pomazánkám, které bývají často plné tuku a cholesterolu. S veganskou variantou můžete užít chuťové požitky bez obav o své zdraví a navíc podpoříte i ochranu zvířat a životního prostředí.
Chuťově výrazná a plná jemného sladkého aroma mrkve – taková je veganská mrkvová pomazánka, kterou si zamilují nejen milovníci zdravé stravy, ale i ti, kteří si rádi dopřávají chutné pochoutky. Skvěle se hodí jako součást snídaně, svačiny nebo lehkého obědu.
TIP: Vyzkoušet můžete také drožďovou pomazánku a namazat ji na kukuřičný chléb nebo na low carb chléb.
Mrkvová pomazánka – recept
Veganská mrkvová pomazánka je skvělým zdrojem vitamínů a minerálů, které naše tělo potřebuje pro zdraví a pohodu. Díky přirozené sladkosti mrkve a jemné kořeněné chuti, je to pomazánka, která potěší nejen naše chuťové buňky, ale i náš organismus.
TIP: K pečivu s mrkvovou pomazánkou můžete podávat také salát z červené řepy.
Mrkvová pomazánka – ingredience
- 500 g mrkve, oloupané a nakrájené na centimetrové kousky
- 3 lžíce olivového oleje, rozdělené
- Plechovka cizrny, scezená, tekutinu si nechte stranou
- ⅓ až ½ šálku tekutiny z cizrny (aquafaba)
- ½ lžíce čerstvého česneku, jemně mletého
- ¼ šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1 a ½ lžičky soli
- ¾ lžičky mletého kmínu
- ¾ lžičky chilli
- ½ lžičky uzené papriky
Mrkvová pomazánka – postup
- Předehřejte troubu na 205 °C. Omyjte a oloupejte mrkev a nahrubo ji nakrájejte.
- Do mísy přidejte mrkev, 1 lžíci oleje, sůl, kmín, chilli a uzenou papriku. Dobře promíchejte, až se mrkev rovnoměrně obalí.
- Mrkev rovnoměrně rozprostřete na plech a pečte ji 30 minut, v polovině pečení ji otočte, dokud nezměkne vidličkou.
- Přidejte upečenou mrkev, 2 lžíce olivového oleje, cizrnu, ⅓ šálku aquafaby, česnek a citronovou šťávu do kuchyňského robotu a rozmixujte na nejvyšší výkon, dokud nebude hladká a krémová.
- V případě potřeby přidejte ještě 1-2 lžíce olivového oleje nebo aquafaby, aby se směs zředila.
Pomazánka na chlebíčky – recept
Tento recept na veganskou mrkvovou pomazánku je ideální volbou pro ty, kteří hledají zdravou alternativu k tradičním pomazánkám. Mrkev je plná vitaminů a antioxidantů a tato pomazánka ji skvěle využívá.
Pomazánka na chlebíčky – ingredience
- 1 cibule
- 2 střední mrkve
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky kari
- 1 plechovka bílých fazolí
- 1 stroužek česneku
- petržel na ozdobu
Pomazánka na chlebíčky – postup
- Na pánev přidejte olivový olej, nakrájenou cibuli, mrkev, sůl a kari.
- Směs restujte asi 10 minut nebo dokud není mrkev uvařená a měkká.
- Do kuchyňského robotu přidejte bílé fazole, česnek a osmaženou mrkvovou směs a rozmixujte ji do krémové a hladké konzistence.
- Podávejte ji s trochou olivového oleje a čerstvou petrželkou.
Pomazánka na jednohubky – recept
Veganská mrkvová pomazánka na jednohubky je nejen zdravá, ale také velmi všestranná. Můžete ji použít jako nádivku do sendviče, jako dip k zelenině, nebo jako pomazánku k toustu. A to všechno s minimem přísad a bez živočišných produktů.
Pomazánka na jednohubky – ingredience
- 500 g mrkve, oloupané a nakrájené na 2 cm kousky
- 1 oloupaný stroužek česneku
- Šťáva z 1/2 citronu
- 1 a 1/2 lžíce olivového oleje
- 1/4 lžičky kmínu
- 1/8 lžičky mletého koriandru
- 1/8 lžičky uzené papriky
- Sůl a pepř podle chuti
Pomazánka na jednohubky – postup
- Mrkev uvařte v páře doměkka.
- Vhoďte vše do mixéru a zpracovávejte, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Buď ji nechte sypkou, nebo ji udělejte pěkně hladkou.
- Možná budete muset přidat trochu oleje navíc.
- Nechte vychladnout v chladničce a poté podávejte se sušenkami nebo zeleninou.
Luxusní pomazánka na chlebíčky – nejlepší mrkvová pomazánka – recept
Tento recept na luxusní pomazánku na chlebíčky je skvělým způsobem, jak zahrnout více zeleniny do vaší stravy. Mrkev je skvělým zdrojem vitamínu A, který podporuje zdraví kůže a zraku, a díky této pomazánce můžete snadno dosáhnout své denní dávky.
Luxusní pomazánka na chlebíčky – ingredience
- 350 g mrkve nakrájené na velké kousky
- 1 cibule oloupaná a rozčtvrcená
- 4 stroužky česneku s ponechanou slupkou
- ½ lžičky kmínu
- ½ lžičky koriandru
- ½ lžičky papriky
- ½ lžičky kajenského pepře
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce tahini
- 1 odšťavněný citron
- Špetka soli
- Špetka černého pepře
Nejlepší mrkvová pomazánka na chlebíčky – postup
- Na plech dejte mrkev, cibuli a stroužky česneku. Přidejte koření a trochu oleje a promíchejte.
- Pečte v troubě asi 30 minut při 180 °C. Zkontrolujte, zda mrkev není ještě tvrdá. Pokud ano, vraťte ji do trouby ještě na chvíli. Možná bude nutné cibuli a česnek z trouby vyndat.
- Když je zelenina hotová, nechte ji před přípravou dipu vychladnout.
- Vložte zeleninu do kuchyňského robotu, vymačkejte stroužky česneku ze slupek a rozmixujte je dohladka.
- Po troškách přidejte citronovou šťávu, tahini, sůl a pepř. Mixujte a ochutnávejte, dokud nebude výsledek takový, jaký máte rádi.
- Podávejte jako dip k zelenině a chlebu.
Chlebíčková pomazánka – pomazánka z mrkve – recept
Tento recept na veganskou mrkvovou chlebíčkovou pomazánku je perfektní volbou pro ty, kteří hledají alternativu k tradičním pomazánkám plným tuku a kalorií. Mrkev je nízkokalorická a zároveň obsahuje hodně vlákniny, která pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi stabilní.
Chlebíčková pomazánka – ingredience
- 7 nebo 8 středně velkých mrkví, očištěných
- 1 hlavička česneku
- 2 lžíce plus 1 lžička extra panenského olivového oleje, rozděleno, plus další na podávání
- 3 lžíce harissy (libovolný stupeň pálivosti), rozdělené
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- 3/4 šálku syrových kešu oříšků, opláchnutých
- 1 šálek vroucí vody
- 1/2 lžíce citronové kůry (asi z ½ citronu)
- 1 a 1/2 lžíce citronové šťávy (asi z ½ citronu)
- Vločková mořská sůl, k podávání
- Čerstvá zelenina, například endivie, čekanka, plátky vodního melounu nebo červené ředkve nebo plátky fenyklu, na podávání
Pomazánka z mrkve – postup
- Troubu předehřejte na 200 °C. Mrkev podélně rozpulte. Pokud je opravdu tlustá, nakrájejte ji příčně na čtvrtky.
- Mrkev, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce harissy, pár velkých špetek soli a mletého černého pepře vhoďte na plech.
- Z hlavičky česneku odstraňte část papírových vnějších slupek, pak hlavičku příčně rozkrojte od vrcholu a zbytek hlavičky nechte neporušený. Česnek položte na čtverec fólie.
- Pokapejte 1 lžičkou olivového oleje a zabalte fólii kolem hlavičky. Česnek zabalený do fólie položte na plech s mrkví. Pečte, dokud mrkev velmi nezměkne a nezhnědne (ale nezuhelnatí) a dokud nejsou stroužky česneku po opatrném rozbalení měkké a nezačnou karamelizovat, přibližně 40 až 55 minut.
- V polovině pečení mrkev přehazujte (pokud mrkev začíná zuhelnatět, avšak po 30 minutách nezměkne, snižte teplotu na 175 °C a pokračujte v pečení, dokud ji snadno nepropíchnete vidličkou).
- Nechte alespoň 10 minut vychladnout a poté vymačkejte všechny opečené stroužky česneku ze slupek na plech (slupky vyhoďte).
- Zatímco mrkev a česnek chladnou, smíchejte v malé misce kešu oříšky a vroucí vodu a nechte je 10 minut odstát. Sceďte, vodu si ponechte a pak kešu oříšky přendejte do kuchyňského robotu nebo výkonného mixéru.
- Do kuchyňského robotu přidejte mrkev a česnek spolu s citronovou kůrou a šťávou. Rozmixujte do hladka, přičemž přidávejte po lžících vodu z namáčení kešu, abyste si pomohli, pokud má motor potíže, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- Podle chuti osolte a opepřete. Přendejte dip do servírovací misky.
- Pokud je harissa, kterou používáte, velmi hustá jako rajčatový protlak, zřeďte zbývající polévkovou lžíci šleháním s trochou vody, dokud nedosáhne konzistence volnější rajčatové omáčky (pokud je harissa, kterou používáte, již této konzistence, je to dobré).
- Do dipu vmíchejte zbývající harissu, posypte vločkovou solí a přidejte další kapku olivového oleje. Podávejte se zeleninou a krekry, chipsy nebo chlebem.
Zdravá mrkvová pomazánka – recept
Zdravá mrkvová pomazánka se výborně hodí na všechny možné druhy pečiva, použít ji můžete ale také jako vynikající dip třeba pro domácí nachos. Tato konkrétní pomazánka z mrkve se hodí také pro vyznavače takzvaného paleo stravování.
Zdravá mrkvová pomazánka – ingredience
- 500 g mrkve
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 šálku tahini
- Šťáva z 1 citronu
- 1 lžička kmínu
- 2-3 lžičky mandlového mléka nebo vody
Zdravá mrkvová pomazánka – postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Nakrájejte mrkev na kousky o velikosti 1 cm, promíchejte ji s olivovým olejem a solí a spolu se stroužky česneku ji položte na plech. Pečte v troubě přibližně 20 minut, dokud mrkev nezměkne a na okrajích lehce nezhnědne.
- V kuchyňském robotu smíchejte upečenou mrkev, česnek, tahini, citronovou šťávu, kmín a tekutinu a rozmixujte dohladka.
- Podávejte posypané špetkou uzené papriky, petrželkou nebo opraženými dýňovými semínky.