Řasy jsou jedny z nejstarších živých organismů na planetě, které existují již miliony let. Mořské řasy se vyskytují ve všech oceánech na světě a jsou důležitou součástí potravního řetězce a ekosystému. Mořské řasy mají mnoho různých tvarů a velikostí, od velkých chaluhových lesů až po drobné mikroskopické řasy. Jejich barva se pohybuje od jasně červené a fialové až po zelenou a hnědou.
Mořské řasy se označují také jako mořská zelenina. Obsahují zpravidla mnohem více minerálních látek a některých vitamínů než běžná zelenina rostoucí ze země. Řasy mají schopnost eliminovat vliv radioaktivních a chemických látek. Z těla odstraňují těžké kovy, a proto se doporučují i pro očistu organismu.
Obsahují vysoký obsah bílkovin, vitaminů A, B, C a E a minerálních látek, jako je jód, vápník, hořčík, zinek a železo. Pozor by si měli dát lidé s onemocněním štítné žlázy anebo jiným závažnějším onemocněním, kde by vysoký obsah jódu mohl uškodit. Pokud si nejste s konzumací řas jistí, konzultujte vhodnost s lékařem nebo dobrým nutričním či výživovým poradcem.
Naopak pokud vás trápí oslabená imunita, problémy s krví, oběhovým systémem či se vám hojně kazí zuby, zkuste místo drahých umělých vitamínů a minerálů vyzkoušet mořské řasy. Uvidíte, že během pár týdnů zaznamenáte zlepšení.
Mořské řasy
Používají se v různých potravinách, jako je sushi, polévky, saláty a koktejly. Řasy můžete používat ve studené i teplé kuchyni, můžete s nimi třeba dozdobit japonské nudle ramen. Většina řas má speciální návod k použití a proto dobře čtěte příbalový leták.
Řasy zařazujte do jídelníčku 2x týdně, plus přidávejte řasy při vaření do polévek či luštěnin, zlepší se stravitelnost, sníží se nadýmavost a navíc budou polévky i luštěniny výživnější. Stačí kousek velikosti poštovní známky.
Mořské řasy jsou díky vysokému obsahu živin stále oblíbenější také jako doplněk stravy. Mořské řasy se často používají v kosmetických přípravcích a přípravcích pro péči o pleť, protože je známo, že minerály a bílkoviny obsažené v mořských řasách jsou pro pleť prospěšné.
Červené řasy – Dulse
Tento druh řas obsahuje vysoký obsah železa, což napovídá i jeho barva. Přirozeně roste v Atlantském oceánu na skalnatých pobřežích v chladných vodách přílivových oblastí. Řasy jsou 15-30 cm dlouhé a mají tenké, měkké vějířovité listy.
Využijete je do polévek, v podobě vloček je možné jimi vylepšit zasyrova saláty. Výborná řasa pro lidi trpící anémií nebo onemocněními krve a oběhového systému. Doporučuje se i těhotným vegankám jako výborný zdroj železa.
Mořská řasa na sushi – řasa Nori
Tento člen rodiny červených řas je bohatý zdroj bílkovin a vlákniny. Můžete ji jíst sušenou jako svačinu nebo ji použít v receptech od rizota až ke klasickým salátům z mořských plodů jako je surimi salát. Nejčastější využití této řasy je na sushi, kdy obalí lepkavou rýži a oblíbenou náplň.
Řasa Nori se dá koupit i ve formě sušené jako koření. Koření Nori můžete použít do libovolného jídla, podobně jako kopr nebo pažitku.
Wakame řasy
Tato řasa je vhodná pro každou kuchyni (studenou, teplou). Vápník, minerály a železo jsou podstatné složky této mořské řasy.
Je to dlouhá řasa s temně zelenými listy, která roste v okolí ostrova Hokkaidó. Je nepostradatelnou součástí japonské stravy, v japonské lidové medicíně se používá na čištění krve a posílení krevního oběhu.
Wakame je velmi blízká řase Kombu, v některých receptech ji může nahradit. Stejně jako Kombu podle učení makrobiotiky zabraňuje šedivění vlasů.
Wakame se hodí do polévek, salátů, pomazánek, dá se jíst i syrová.
Kombu řasa
Kombu, někdy také nazývaná kelp, je silnou detoxikační pomůckou na pročištění trávení, celého organismu a na stimulaci štítné žlázy. Vzhledem vypadají jako nudle, takže pokud vás omrzí zeleninové nudle, jako například tyto cuketové nudle, zkuste je využít místo nich.
Tato řasa je vhodná pro přípravu vařených jídel (rýžové, zeleninové, houbové). Používejte je místo nudlí ve smažených pokrmech, salátech, polévkách nebo těstovinových jídlech. Hodí se také do pomazánek, omáček i k dochucení salátů.
Sushi bez řasy
Ačkoli jsou mořské řasy velice zdravé, někomu prostě nesedí jejich chuť, která je poměrně specifická. Pokud jste ještě k tomu vegan, nabídka sushi je poměrně malá, ale přinášíme pár tipů, jak si dopřát sushi i bez masa a bez řas.
Jako náplň můžete použít:
- Avokádo
- Mango
- Nakládanou nebo syrovou zeleninu (mrkev, ředkev,..)
- Okurku
- Papriku
Místo řasy použijte:
- Rýžový papír
- Tenké dlouhé plátky okurky nebo cukety
- Listový salát
- Inari taštičky (plátky smaženého tofu tvořící taštičku/kapsu)
Salát z mořských řas – recept
Tento veganský salát z mořských řas v asijském stylu je lehký a zdravý salát. Můžete si ho připravit velkou dávku a uchovávat ho v lednici několik dní.
Ingredience na salát z mořských řas
- 25 g sušených mořských řas (doporučujeme kombu)
- 1 lžíce mletého česneku
- 2 jarní cibulky nakrájené na tenké plátky
- 1 ks červené chilli papričky (nepovinné) nakrájené na tenké plátky
- 1 lžíce pražených bílých sezamových semínek
Zálivka
- 1 lžíce lehké sójové omáčky
- 1 lžíce bio cukru nebo 1 polévková lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 špetka soli podle chuti
Salát z mořských řas – postup
- Sušené mořské řasy namočte do vody (studené nebo vlažné) asi na 15 minut nebo dokud nezměknou.
- Vodu slijte a vymačkejte z řas přebytečnou vodu.
- Pomocí nůžek nakrájejte mořské řasy na kousky.
- Do řas přidejte veškeré koření a přísady a dobře promíchejte. Vychlaďte v lednici (nejlépe přes noc)a podávejte studené.
Nori wrapy – recept
Tyhle jednoduché rolky připomínají například známé jarní závitky, ale jsou zabalené v řase Nori.
Ingredience na Nori wrapy
- 2 velké okurky
- 2 velké mrkve
- 1 hrnek nakrouhaného červeného zelí
- ½ hrnku čerstvé thajské bazalky
- 8 listů řas Nori
Na omáčku
- ⅓ hrnku hladkého arašídového másla
- 2 lžíce vody
- 1 lžička rybí omáčky
- 2 lžičky sójové omáčky
- ½ lžičky Sriracha (nepovinné)
Nori wrapy – postup
- V mixéru nebo kuchyňském robotu smíchejte ingredience na omáčku. Pulzujte, dokud nebude zcela hladká, a poté ji dejte stranou.
- Nakrájejte okurky na široké a dlouhé plátky. Mrkev nakrájejte na nudličky nebo na kousky.
- Na jeden konec listu nori naaranžujte malé množství každé zeleniny spolu s několika lístky thajské bazalky.
- Vše pokapejte trochou omáčky a na opačný konec Nori rozetřete tenkou vrstvu omáčky. Srolujte řasy, začněte stranou se zeleninou a skončete tenkou vrstvou omáčky, která slouží jako spojovací prostředek, aby zábal držel pohromadě.
- Postup opakujte se všemi ingrediencemi a přebytečnou omáčku použijte jako dip. Ihned snězte.
Recept na miso polévku s Wakame řasou
Miso polévka s řasami je tradiční hřejivý pokrm, v chladných měsících vás zahřeje a zasytí díky udon nudlím. Navíc je velice rychle připravená, takže večeře pro všední den je na stole za pár minut.
Ingredience na miso polévku s Wakame řasou
- 1 litr zeleninového vývaru
- 25 g sušené mořské řasy wakame
- 5 lžic shiro miso pasty
- 2 lžičky sezamového oleje
- 1 lžíce sójové omáčky
- 75 g velmi jemně nakrájeného zelí pak choi
- 100 g nudlí udon, uvařených a okapaných
- 1 limetka, odšťavněná
- Hrst koriandru
Miso polévka s Wakame řasou – postup
- V hlubokém hrnci přiveďte vývar k varu.
- Snižte teplotu a přidejte mořské řasy, poté vmíchejte miso pastu, sezamový olej a sójovou omáčku. Ochutnejte a podle potřeby přidejte více misa pro výraznější chuť.
- Pak choi dejte do misek, přidejte uvařené nudle a zalijte miso vývarem.
- Polévku dochuťte limetkovou šťávou a lístky koriandru.
Závěrem
Mořské řasy jsou na živiny bohatým a chutným doplňkem jakéhokoli jídla a představují skvělý způsob, jak doplnit svůj jídelníček o další živiny.
Na výběr je mnoho druhů mořských řas, od hnědých přes červené až po zelené, z nichž každá má svou jedinečnou chuť a výživové hodnoty.
Nebojte se tedy prozkoumat svět mořských řas a přidat na svůj talíř trochu výživy navíc.