Meruňkový raw dort s kokosovým krémem

Veganské recepty

Recept na lahodný krémový meruňkový raw dort s velkými kousky ovoce, oříšky a kokosem.

Ingredience na menší vegan dort o průměru 12 cm:

KRUSTA:

  • 1 šálek mandlí (alespoň na 2 hodiny namočených ve vodě)
  • lžička kakaa
  • půl šálku čerstvých vypeckovaných datlí
  • špetka skořice
  • půl šálku sušeného kokosu

MERUŇKOVÝ KRÉM:

  • 1 šálek kešu ořechů (namočených na pár hodin do vody, aby změkly)
  • 2/3 šálku čerstvých odpeckovaných meruněk
  • 3 lžíce kokosového oleje (měřeno v tuhém stavu)
  • 3 lžíce kokosového krému
  • 2 lžíce kokosového mléka
  • 2-­3 lžíce agávového sirupu (případně datlového nebo javorového sirupu)
  • kousky nakrájených meruněk

MERUŇKOVÁ VRSTVA:

  • 2-3 meruňky
  • 2 lžíce agávového či datlového sirupu

Postup :

Rozmixujeme postupně všechny ingredience potřebné na krustu. Pokud by hmota byla příliš hutná, přidáme trochu vody. Vložíme do dortové formy a pečlivě uhladíme. Krustu pokryjeme vrstvou nakrájených meruněk a vložíme do lednice.

Meruňky dodají raw dezertům příjemně nakyslou chuť.
Meruňky dodají raw dezertům příjemně nakyslou chuť.

Krém připravíme rozmixováním všech ingrediencí. Nakonec přidáme pořádné kousky ovoce, aby byl dort více šťavnatý. Pokryjeme ho vrstvou ovoce a vložíme na chvíli do lednice. Dejte si pozor, aby hmota nebyla příliš vodnatá a držela tvar.

Meruňkovou dřeň připravíme rozmixováním několika kousků meruněk s agávovým sirupem. Vylijeme ji na dort, pokryjeme dalšími plátky meruněk a vložíme do mrazáku přes noc. Ráno (či za pár hodin) podáváme.

TIP: Kdo má raději lesní ovoce může vyzkoušet zdravou malinovou vegan buchtu bez cukru a bez lepku. Kdo si zase potrpí na dobroty z trouby, může zkusit upéct skořicové šneky. Pro zmrzlinové příznivce je tu pak vegan zmrzlina.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang