Zmrzlina je jedním z nejoblíbenějších dezertů na světě. Díky své ledové struktuře a sladké chuti je oblíbená u lidí všech věkových kategorií. Meloun je ideálním základem pro zmrzlinu. Jak vyrobit melounovou zmrzlinu?
Shrnutí článku
Meloun má sladkou a šťavnatou chuť, nízký obsah kalorií a vysoký obsah vody. Je tak ideálním základem pro zmzlinu.
Pouze pár ingrediencí a minimum kuchyňského vybavení je třeba k výrobě melounové zmrzliny.
Pro krémovou konzistenci lze přidat jogurt, pro dochucení limetkovou šťávu, mátu nebo vanilku.
Melounová zmrzlina je zdravá, chutná a snadno připravitelná alternativa ke klasickým zmrzlinám.
Meloun je oblíbeným letním ovocem, které se skvěle hodí k chlazení v horkých dnech a také jako základ pro lahodnou a zdravou zmrzlinu. Melounová zmrzlina je osvěžující dezert plný chuti a vitamínů, který si zamilují děti i dospělí.
Recepty z melounu
V létě je těžké melounům odolat, když vykukují z každého obchodu s potravinami. Jedním ze skvělých způsobů, jak meloun připravit, je samozřejmě melounová zmrzlina, na kterou vám přinášíme několik receptů a jeden bonus na konci. Pokud máte raději ledové nápoje ochutnejte domácí melounovou ledovou tříšť.
Domácí melounová zmrzlina – recept
Meloun je ideální základ pro zmrzlinu díky své sladké a šťavnaté chuti, nízkému obsahu kalorií a vysokému obsahu vody. Navíc je meloun bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, jako je vitamín C, draslík a hořčík, které jsou důležité pro zdraví.
Melounovou zmrzlinu prostě musíte vyzkoušet. Je rychlá a snadná, potřebujete jen 3 ingredience a 10 minut.
Ingredience na domácí melounovou zmrzlinu:
- 3 hrnky vodního melounu bez pecek, nakrájeného na kostičky
- 1 hrnek vanilkového mandlového mléka
- 2 lžíce cukru krystal
Použít lze i jiné druhy rostlinných mlék, avšak pozor na kokosové mléko, jeho aroma přebije chuť melounu.
Postup:
- Kostky melounu vložte na plech vyložený pečicím papírem, nebo vložte do krabičky a dejte zmrazit.
- Vyjměte meloun z mrazáku a vložte jej do vysokorychlostního mixéru s mandlovým mlékem a cukrem.
- Mixujte, dokud se meloun nerozpadne a nevznikne hustá krémová konzistence.
Recept na zmrzlinu z melounu cantaloupe
Recept na velmi snadnou a úžasnou veganskou zmrzlinu ze dvou ingrediencí. Na tuto pochoutku není potřeba žádný stroj na zmrzlinu. Je také bezlepková a raw.
Ingredience na zmrzlinu z melounu cantaloupe:
- 1/4 melounu cantaloupe
- 1 velmi zralý banán
Postup:
- Nakrájejte banán a meloun (odstraňte slupku a semínka) na kousky, vložte je do sáčku se zipem a dejte je přes noc zmrazit.
- Zmražené kousky banánu a melounu vložte do kuchyňského robotu nebo vysokorychlostního mixéru.
- Pulzujte nebo mixujte, dokud nebude hmota zcela hladká.
- Přendejte zmrzlinu do misek a ihned si ji vychutnejte.
Veganská melounová zmrzlina – recept
Smíchejte medový meloun, banán, javorový sirup a citronovou šťávu. Výsledkem je krémová, osvěžující a sladká zmrzlina, která tak dobře chutná.
Ingredience:
- Medový meloun, zbavený slupky, oloupaný a nakrájený na kousky
- 1 lžíce javorového sirupu nebo podle potřeby
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 středně velké banány oloupané a nakrájené na plátky
Volitelně na ozdobu:
- Mleté mandle
- Čokoládová omáčka
- Třešně
Postup:
- Nakrájený meloun a nakrájené banány vložte do vzduchotěsné nádoby a přes noc je zmrazte.
- Zmražený banán a zmražené kousky melounu vložte do kuchyňského robotu a rozmixujte do hladka.
- Pokapejte čokoládovou polevou, posypte mletými mandlemi a posypte třešněmi.
Recept na melounovou krémovou zmrzlinu
Tato lahodná melounová zmrzlina bez mléka je ideální pro zdravé a chladivé pohoštění. Je veganská, bezlepková a její příprava je velmi snadná, není k ní potřeba žádný zmrzlinovač.
Ingredience:
Varianta 1 – s kešu základem
- 1 hrnek syrových kešu oříšků
- 1 hrnek neslazeného mandlového mléka
- 2 lžíce čistého javorového sirupu
- 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 hrnku melounu nakrájeného na kostičky
- Špetka soli
Varianta 2 – s kokosovým mlékem
- 1 plechovka plnotučného kokosového mléka
- 5 vypeckovaných datlí
- 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 hrnku melounu nakrájeného na kostičky
- Špetka soli
Postup:
- Varianta 1: Kešu oříšky namočte na 10 minut do horké vody, poté je slijte a přidejte do vysokorychlostního mixéru. Všechny ingredience kromě melounu rozmixujte v mixéru dohladka, dokud ve směsi nezbydou žádné kousky kešu. Přidejte meloun a znovu rozmixujte dohladka (barva bude světle růžová).
- Varianta 2: Všechny ingredience rozmixujte ve vysokorychlostním mixéru dohladka (barva bude více oranžová/tmavě růžová).
- Melounovou směs nalijte do velké formy nebo do dutin silikonové formy na muffiny. Vložte do mrazničky na 3 hodiny nebo do ztuhnutí.
- Zmrzlé kousky melounové zmrzliny přeneste zpět do mixéru a mixujte, dokud nedosáhnete krémové konzistence.
- Hladkou zmrzlinu přendejte do formy a vložte do mrazáku, aby ztuhla asi na 30 minut nebo můžete podávat hned z mixéru.
Domácí meruňková zmrzlina – recept
A pokud jste se už melounové zmrzliny přejedli a pro změnu máte přebytek zralých meruněk, přinášíme skvělý recept na veganskou zmrzlinu z meruněk.
Ingredience:
- 8 až 10 zralých meruněk s odstraněnými peckami
- 1 hrnek kokosového krému
- 1/4 až 1/3 hrnku medu nebo javorového sirupu, případně krystalového cukru
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
Postup:
- Nejprve nakrájejte meruňky na čtvrtky. Poté je položte v jedné vrstvě na plech nebo tác a dejte do mrazáku.
- Meruňky nechte zmrazit asi 6 hodin nebo až přes noc.
- Meruňky, kokosový krém, 1/4 hrnku medu nebo sirupu a vanilku vložte do mixéru nebo kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka (asi 1 minutu).
- Ochutnejte a případně doslaďte podle chuti. Ihned podávejte.
Jak se dělá zmrzlina – zmrzlina ze zmrzlinovače
K výrobě domácí zmrzliny není potřeba speciálního vybavení, i když zmrzlinovač vám ušetří část práce i času. Důležité je, aby zmrzlina nebyla hrudkovitá a přemrzlá, ale rozplývala se v ústech. Fígl spočívá v postupném mražení a míchání zmrzlé směsi.
Postup je velmi jednoduchý. Stačí třeba jen tvaroh smíchat s cukrem nebo si připravit ovocný sorbet z vody, cukru a ovoce. Hotovou směs dáte na 15 minut zamrazit, poté ji vyndáte, znovu rozmixujete, zase zamrazíte na čtvrt hodiny, vyndáte a rozmixujete.
Velmi záleží na tom, kolik vzduchu do zmrzliny dostanete, aby byla stále ještě jemná, ale na druhou stranu se z ní nestala jen pěna. Zmrzlina by se vám neměla okamžitě rozplynout na jazyku.
V domácích podmínkách ji skladujte co nejkratší dobu, velmi nízké teploty v mrazáku totiž způsobí právě nechtěné přemrznutí a ztrátu lahodné chuti. A před podáváním zmrzlinu vyndejte alespoň na 15 minut, aby stihla povolit a šla lépe naservírovat.
Zmrzlina se nejčastěji připravuje tak, že vezmete nějakou krémovou/tekutou složku (od klasického mléka a smetany po rostlinná mléka a veganské smetany), cukr a oblíbené ochucovadlo (vanilka, čokoláda, čerstvé ovoce, koření, káva apod.) a vše společně smícháte.
Zahřejte tekutou složku a rozpusťte v ní cukr. Poté přidejte oblíbenou příchuť a nechte vychladnout a vložte do mrazáku, případně do namraženého zmrzlinovače.
Zmzlinovač výslednou směs sám míchá a zároveň chladí, tudíž získáte správnou strukturu, zatímco u ruční výroby je potřeba myslet na pravidelné mixování, aby nehrudkovatěla. Příprava zmrzliny nebo ovocného sorbetu trvá ve zmrzlinovači obvykle přibližně 30 minut.
Tipy na výrobu zmrzliny ze zmrzlinovače
- Chladící nádobu zmrzlinovače nechávejte v mrazáku trvale, abyste ji mohli kdykoliv použít.
- Suroviny pro přípravu zmrzliny vkládejte do přístroje vychlazené.
- Hotovou zmrzlinu můžete poznat dle toho, že metličky se pohybují ztěžka.
- Zmrzlinu můžete na závěr posypat oříšky nebo ozdobit toppingem.
- Zbytek zmrzliny můžete bez obav uchovávat v dobře uzavřené nádobě v mrazničce.
O zmrzlině
Předpokládá se, že první zmrzlina vznikla v Číně kolem roku 200 př. n. l. Jednalo se o jednoduchý pokrm ze sněhu, mléka a rýžové mouky. Odtud se recept rozšířil do dalších částí světa a Sicílie byla jednou z prvních oblastí, kde se zmrzlina stala požitkem.
V 16. století vzniklo v Itálii gelato, druh zmrzliny z vajec, smetany a cukru. Tato zmrzlina se rychle stala oblíbeným dezertem a netrvalo dlouho a byla zavedena i v dalších částech Evropy.
Ve Spojených státech se zmrzlina poprvé objevila v koloniích na konci 17. století. Rychle se stala oblíbenou zmrzlinou otců zakladatelů a George Washington byl jejím zvláštním fanouškem. Na počátku 19. století se zmrzlina stala v USA oblíbenou pochoutkou a zmrzlinárny se objevovaly po celé zemi.
Dnes existuje nespočet druhů zmrzliny, od tradiční vanilkové a čokoládové, ovocných příchutí až po zábavné příchutě, jako je těsto na sušenky nebo cukrová vata a mezi dětmi oblíbená šmoulová.
TIP: Vyzkoušejte také citronový sorbet nebo jahodovo-melounové smoothie, které osvěží parné letní dny. Připravit lze také zmrzlinu bez laktózy.