Kuskus se zeleninou je skvělou volbou pro ty, kteří hledají zdravou a lehkou alternativu k těžším jídlům. Kuskus je vynikajícím zdrojem komplexních sacharidů, vlákniny a živin, zatímco zelenina dodává vitamíny a minerály. Jak připravit kuskus se zeleninou?
Shrnutí článku
Kuskus je skvělá ingredience pro rychlé a snadné jídlo, ať už se podává teplý nebo studený.
Do kuskusu se zeleninou lze přidat zeleninu podle chuti, například brokolici, cuketu, papriku, hrášek, mrkev nebo houby.
Kdo chce pikantnější kuskus, přidá do pánve s cibulí a česnekem chilli papričku.
Zbytky kuskusu se zeleninou se dají skladovat v lednici až 3 dny.
Veganské recepty s kuskusem a zeleninou jsou ideální pro ty, kteří se snaží omezit konzumaci masa a zvýšit příjem rostlinných potravin.
Příprava kuskusu se zeleninou je velmi jednoduchá a rychlá. Stačí zalít kuskus vroucí vodou a poté smíchat s různými druhy zeleniny, jako jsou rajčata, papriky, cuketa, mrkev nebo špenát. Použít můžete také luštěniny – cizrnu, edamame, nebo fazolky. Jako zálivku můžete použít sezamovou tahini pastu.
Zeleninu lze připravit na různé způsoby – může se konzumovat pečená, dušená, grilovaná nebo syrová. Kuskus se zeleninou může být podáván jako samostatné jídlo nebo jako příloha k celé řadě dalších pokrmů. Pokud připravujete vícechodové veganské menu, můžete jako předkrm podávat třeba řepový salát.
Není kuskus vaším šálkem čaje? Vyzkoušejte veganské smažené tofu nebo jednoduché recepty s tofu.
Kuskus se zeleninou – recept
Není kuskus se zeleninou jako kuskus se zeleninou. Tato varianta s osmahnutou křupavou zeleninou zaručeně bude chutnat.
Kuskus se zeleninou – ingredience:
- 1 cibule
- 1 pórek
- 1 středně velká mrkev
- 1 batát
- 2 řepy
- 1/2 máslové dýně
- Olivový olej
- Javorový sirup
- Sůl
- Tymián
- Rozmarýn
- 200 g kuskusu
- 400 ml vody
- 1 citron
- Sůl
- Koriandr
- Nasekané mandle
Postup:
- Cibuli, mrkev, batáty, řepu a dýni oloupejte.
- Předehřejte troubu na 200 ºC.
- Velký plech vyložte hliníkovou fólií.
- Cibuli nakrájejte na čtvrtky, francouzský česnek na plátky a řepu, mrkev, batáty a dýni na malé kostičky. Položte na desku a pokapejte trochou olivového oleje, kapkou javorového sirupu a posypte solí, tymiánem a rozmarýnem pro chuť.
- Pečte, dokud nezměkne a nezačne karamelizovat (35–45 minut).
- Do velké mísy dejte kuskus, sůl podle chuti a citronovou kůru.
- Přidejte vroucí vodu, přikryjte a počkejte 5 minut.
- Poté zrnka oddělte vidličkou.
- Zeleninu přidáme ke kuskusu a promícháme dohladka.
- Podávejte teplé nebo studené s nasekaným koriandrem a mandlemi podle chuti.
Rychlý oběd – kuskus se zeleninou – recept
Kuskus je výborná surovina pro přípravu takzvaného oběda z ničeho. Nevěříte? Tento recept vás přesvědčí.
Ingredience:
- 1 plechovka zeleninového vývaru
- 1 šálek kuskusu
- 3/4 hrnku fazolí garbanzo z konzervy, scezené
- 1/2 šálku nakrájené okurky
- 1/4 šálku červené papriky nakrájené na kostičky
- 2 lžíce jemně nakrájené zelené cibule
- 3 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1/2 lžičky citronové kůry
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře nebo podle chuti
- 1/2 lžičky citronového pepře na ozdobu
Postup:
- Ve středně velkém hrnci přiveďte zeleninový vývar k varu a vmíchejte kuskus.
- Jakmile se kuskus začne vařit, stáhněte pánev z ohně, přikryjte ji a nechte 5 minut stát.
- Kuskus lehce načechrejt vidličkou. Připravený kuskus nechte alespoň 10 minut vychladnout.
- Vychladlý kuskus vložte do velké mísy a lehce promíchejte s fazolemi garbanzo, okurkou, červenou paprikou a zelenou cibulí.
- V samostatné misce smíchejte balzamikový ocet, olivový olej, hořčici, citronovou kůru a černý pepř.
- Přidejte zálivku z vinaigrette a citronu do směsi kuskusu a jemně promíchejte.
- Kuskusový salát ozdobte citronovým pepřem.
Kuskus na sladko – recept
Připravit si lze také báječný kuskus na sladko. Vyzkoušejte a uvidíte, že existuje nekonečno způsobů, jak uvařit kuskus.
Ingredience:
- 1 šálek kuskusu
- 2 šálky ovesného mléka
- 3-4 lžíce cukru
- 1 tyčinka skořice
- Citronová kůra
Na posypání
- 1 lžička mleté skořice
- Malá špetka mletého zázvoru
- 2 nasekané datle
- Směs ořechů
- Banán a jahody nakrájené na plátky
Postup:
- Kuskus vložte do žáruvzdorné mísy nebo nádoby. Odstavte.
- Mléko nalijte do středně velkého hrnce na střední teplotu. přidejte cukr, skořicovou tyčinku a citronovou kůru (nezapomeňte použít pouze žlutou část kůry, bílou část vyhoďte, abyste se vyhnuli případné hořkosti). Trochu promíchejte, aby se cukr rozpustil.
- Mléko přiveďte k varu, vyjměte skořici a citronovou kůru a horké mléko nalijte do mísy s kuskusem. Nemíchejte, mísu přikryjte a nechte ji odpočívat až 10 minut, nebo dokud se tekutina téměř úplně nevstřebá, ale je stále krémová a šťavnatá.
- Posypte trochou skořice a zázvoru, promíchejte a posypte oblíbenými ořechy, nasekanými datlemi a několika plátky banánu a jahod.
Kuskus recepty – veganský kuskus
Chcete vyzkoušet nové kuskus recepty? Můžete dát šanci například tomuto báječnému veganskému kuskusu. Během chvilky si připravíte lahodně kořeněný a velmi zdravý pokrm. Tento recept je skvělý jako příloha nebo jako samotné veganské jídlo.
Veganský kuskus – ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 střední červená cibule nakrájená nadrobno
- 1 žlutá paprika nakrájená nadrobno
- 1 mrkev nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku mletého
- sůl a pepř podle chuti
- ½ lžičky papriky
- ½ lžičky mletého koriandru
- ¼ lžičky kurkumy
- ½ lžičky celerové soli
- ½ lžičky mletého kmínu
- ⅛ lžička mleté skořice
- kayenský pepř volitelně, podle chuti
- 145 g mraženého hrášku
- 1 plechovka cizrny, scezené
- 6 nakrájených papriček Peppadew Piquante, mírných nebo pálivých
- 360 g zeleninového vývaru
- Nasekaná hrst čerstvé petrželky
- 173 g instantního kuskusu
Postup:
- Na středně velké pánvi rozehřejte olej na střední teplotu.
- Přidejte červenou cibuli, žlutou papriku a mrkev a restujte 10-15 minut nebo dokud zelenina nezhnědne a nezíská požadovanou měkkost.
- Přidejte česnek a smažte další minutu.
- Vmíchejte sůl a pepř, papriku, mletý koriandr, kurkumu, celerovou sůl, mletý kmín, skořici a kajenský pepř (pokud používáte). Za stálého míchání smažte, dokud se nerozvoní (asi minutu).
- Přidejte mražený hrášek a krátce povařte. Vmíchejte pikantní papriku a cizrnu. Následně přilijte vývar a seškrábněte všechny hnědé kousky ze dna pánve.
- Přidejte nasekanou petrželku a vmíchejte kuskus. Odstavte z ohně a nechte 5 minut stát nebo dokud se tekutina nevstřebá. Kuskus načechrejte a podávejte.
Zeleninový kuskus – recept
Tento kuskus s pečenou zeleninou je ideální přílohou pro přechodné období, kdy jsou trhy stále plné čerstvých a krásných produktů, ale zároveň není takové horko, aby se vám nechtělo zapínat troubu. Zeleninový kuskus se snadno připravuje, ale pyšní se komplexní a živou chutí.
Zeleninový kuskus – ingredience:
- 4 římská rajčata
- 2 cukety
- 1 paprika
- 1 červená cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 špetky soli a pepře
- 2 šálky kuskusu
- 3 šálky zeleninového vývaru
- 1/4 svazku petrželky
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C. Omyjte a nakrájejte rajčata, cukety, papriky a červenou cibuli na kousky. Oloupejte čtyři stroužky česneku, ale nechte je celé.
- Nakrájenou zeleninu a česnek smíchejte se 2 lžícemi olivového oleje. Rozložte je na plech tak, aby byly v jedné vrstvě. Zeleninu posypte několika špetkami soli a pepře.
- Vložte zeleninu do trouby a pečte ji při teplotě 200 °C asi 45 minut, během pečení dvakrát promíchejte, dokud zelenina nezvadne a na okrajích nezhnědne.
- Zatímco se zelenina peče, uvařte kuskus. Do hrnce na omáčku přidejte zeleninový vývar, přiklopte pokličkou a na prudkém ohni přiveďte k varu.
- Jakmile se vaří, přidejte kuskus, vypněte oheň a hrnec opět přikryjte pokličkou. Kuskus nechte deset minut nerušeně odstát. Poté ho načechrejte vidličkou.
- Po dokončení pražení zeleniny seberte čtyři stroužky česneku a dobře je nasekejte. Budou poměrně měkké. Čerstvou petrželku také nahrubo nasekejte.
- Kuskus, opečenou zeleninu (včetně česneku) a petrželku smíchejte v míse a promíchejte. V případě potřeby ještě osolte a opepřete. Podávejte teplé nebo studené.
Kuskusový salát – recept
Tohle je nejlepší veganský kuskusový salát. Tento recept je chutný a nevyžaduje žádné vaření. Super jednoduchý veganský salát budete mít snadno připravený za 5 minut.
Tento recept na kuskusový salát je ideální k zabalení na oběd, nebo pokud hledáte líné jídlo, které připravíte za 5 minut bez vaření.
Vše, co potřebujete, je kuskus, mikrovlnná trouba nebo rychlovarná konvice na přípravu vroucí vody, koření a zelenina.
Kuskusový salát – ingredience:
- 1/3 šálku kuskusu, suchého
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička italského koření
- Zelenina dle výběru
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička javorového sirupu
- 1/3 šálku cizrny (volitelně), propláchnuté a okapané
- 1 zelená cibule nepovinná příměs
- 1 lžíce dýňových semínek
Postup:
- Do mísy přidejte suchý kuskus, česnekový prášek a italské koření. Před přikrytím a ponecháním 5 minut v klidu zalijte horkou vodou.
- Zatímco se kuskus vaří, nakrájejte zeleninu. Doporučuji nakrájet artyčoková srdíčka a pečenou červenou papriku na menší kousky. Zeleninu dejte stranou do mísy.
- Zálivku na kuskus připravte smícháním červeného vinného octa, olivového oleje a javorového sirupu v malé misce.
- Do mísy s artyčoky a paprikami přidejte uvařený kuskus, cizrnu a zálivku. Dobře promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete.
- Posypte zelenou cibulkou a dýňovými semínky a pochutnejte si.
Kuskus – couscous
Navzdory všeobecnému přesvědčení, že kuskus neboli couscous je druh celozrnné obiloviny (má vzhled podobný rýži), jde ve skutečnosti o těstoviny z krupice a pšeničné mouky, které se navlhčí a promíchají, až se vytvoří malé kuličky.
Tato severoafrická základní surovina si získala celosvětovou oblibu díky své obrovské flexibilitě, která umožňuje mnoho variant receptů s řadou dalších přísad. Kuskus je vynikajícím hlavním jídlem nebo přílohou, která potěší téměř všechny chuťové buňky, a to díky ovoci a zelenině.
Díky tomu, že se kuskus velmi rychle připravuje, je oblíbenou ingrediencí a součástí veganské stravy. Kuskus je také dobrým způsobem, jak při prvních příkrmech do jídelníčku 6 měsíčních miminek zavést lepek.