Krémové (veganské) linguine z máslové dýně se smaženou šalvějí

Veganské recepty

Kořeněná a krémová omáčka z máslové dýně (přesto bez smetany) s celozrnnými linguine. Doplňte smaženou šalvějí a získejte zdravé a uklidňující hlavní jídlo. Podávejte se salátem nebo pečenou zeleninou, která jídlo ještě více odlehčí.

Příprava

  • Doba přípravy: 20 minut
  • Doba vaření: 35 minut
  • Celkový čas: 55 minut
  • Porce: 4

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce jemně nasekané čerstvé šalvěje
  • 3 šálky máslových ořechů nebo dýně kabocha, oloupané, zbavené semínek a nakrájené na malé kousky
  • 1 středně velká žlutá cibule, nakrájená
  • 2 stroužky česneku, prolisované nebo nasekané
  • ⅛ lžičky červených paprikových vloček (až ¼ lžičky pro ostřejší omáčku na těstoviny)
  • Sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 400 g celozrnných bezvaječných linguine nebo fettucine

Postup

Rozehřejte olej na velké pánvi na středním plameni. Jakmile se olej začne třpytit, přidejte šalvěj a promíchejte. Nechte šalvěj křupat a pak ji přendejte do malé misky. Lehce ji posypte solí a misku dejte stranou.

Na pánev přidejte dýni, cibuli, česnek a vločky červené papriky. Osolte a opepřete. Za občasného míchání vařte, dokud cibule nezprůsvitní, asi 8 až 10 minut. Přidejte vývar. Směs přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte, dokud dýně nezměkne a tekutina se nezredukuje na polovinu, asi 15 až 20 minut.

Mezitím přiveďte k varu velký hrnec osolené vody a za občasného míchání uvařte těstoviny al dente podle návodu na obalu. Před scezením si ponechte 1 šálek vody na vaření těstovin.

Jakmile je dýňová směs uvařená, odstavte ji z ohně a nechte mírně vychladnout. Obsah pánve přendejte do mixéru, ale pánev si nechte po ruce. Směs rozmixujte do hladka (pozor na horkou páru unikající z horní části mixéru) a poté ji dochuťte solí a pepřem, dokud se chutě neprojeví.

Ve vyhrazené pánvi smíchejte těstoviny, dýňové pyré a ¼ šálku tekutiny z vaření. Vařte na mírném ohni, podle potřeby přilévejte vodu na vaření těstovin, dokud omáčka těstoviny nepokryje, asi 2 minuty. V případě potřeby dochuťte solí a pepřem.

Těstoviny podávejte v jednotlivých miskách posypané osmaženou šalvějí a černým pepřem.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang