Kořeněná a krémová omáčka z máslové dýně (přesto bez smetany) s celozrnnými linguine. Doplňte smaženou šalvějí a získejte zdravé a uklidňující hlavní jídlo. Podávejte se salátem nebo pečenou zeleninou, která jídlo ještě více odlehčí.
Příprava
- Doba přípravy: 20 minut
- Doba vaření: 35 minut
- Celkový čas: 55 minut
- Porce: 4
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 polévková lžíce jemně nasekané čerstvé šalvěje
- 3 šálky máslových ořechů nebo dýně kabocha, oloupané, zbavené semínek a nakrájené na malé kousky
- 1 středně velká žlutá cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, prolisované nebo nasekané
- ⅛ lžičky červených paprikových vloček (až ¼ lžičky pro ostřejší omáčku na těstoviny)
- Sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 400 g celozrnných bezvaječných linguine nebo fettucine
Postup
Rozehřejte olej na velké pánvi na středním plameni. Jakmile se olej začne třpytit, přidejte šalvěj a promíchejte. Nechte šalvěj křupat a pak ji přendejte do malé misky. Lehce ji posypte solí a misku dejte stranou.
Na pánev přidejte dýni, cibuli, česnek a vločky červené papriky. Osolte a opepřete. Za občasného míchání vařte, dokud cibule nezprůsvitní, asi 8 až 10 minut. Přidejte vývar. Směs přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte, dokud dýně nezměkne a tekutina se nezredukuje na polovinu, asi 15 až 20 minut.
Mezitím přiveďte k varu velký hrnec osolené vody a za občasného míchání uvařte těstoviny al dente podle návodu na obalu. Před scezením si ponechte 1 šálek vody na vaření těstovin.
Jakmile je dýňová směs uvařená, odstavte ji z ohně a nechte mírně vychladnout. Obsah pánve přendejte do mixéru, ale pánev si nechte po ruce. Směs rozmixujte do hladka (pozor na horkou páru unikající z horní části mixéru) a poté ji dochuťte solí a pepřem, dokud se chutě neprojeví.
Ve vyhrazené pánvi smíchejte těstoviny, dýňové pyré a ¼ šálku tekutiny z vaření. Vařte na mírném ohni, podle potřeby přilévejte vodu na vaření těstovin, dokud omáčka těstoviny nepokryje, asi 2 minuty. V případě potřeby dochuťte solí a pepřem.
Těstoviny podávejte v jednotlivých miskách posypané osmaženou šalvějí a černým pepřem.