Hrachová polévka s krutony

Veganské recepty

Příroda se s nadcházejícím podzimem ochladila, a tak je potřeba zahřát tělo zevnitř. K tomu jsou ideální teplé polévky. Inspirovat se můžete naším receptem na polévku ze žlutého hrachu s krutony.

Ingredience:

  • 450 g žlutého hrachu 
  • 8 hrnků vody
  • 2 střední žluté cibule (nasekané na drobno)
  • 1 oloupaná celá cibule (do ní napíchněte dva celé kousky hřebíčku)
  • 1 velká mrkev (nakrájená na kostičky)
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička soli
  • 1/8 lžičky pepře
  • 1 lžička hořčice
  • 4 krajíce chleba (dle vaší chuti) nakrájeného na malé kousky
  • 1-2 lžíce řepkového oleje 

Postup:

Pokud budete k přípravě polévky používat celý hrách, ponořte jej na noc do vody, pokud budete používat půlený, není to třeba. V obou případech hrách pořádně propláchněte, než ho začnete vařit.

Hrachová polévka zahřeje v chladných zimních měsících.
Hrachová polévka zahřeje v chladných zimních měsících.

Naplňte větší hrnec 6-8 hrnky vody (čím méně vody dáte, tím hustší polévka bude). Přidejte propláchnutý hrách, 2 nasekané cibule, celou cibuli s hřebíčkem a celou nasekanou mrkev.

Přiveďte k varu, vyjměte veškerou pěnu, která se utvoří na hladině a pak vařte na mírném ohni asi 90 minut. Polévku je možné částečně rozmixovat.

Asi 30 minut před podáváním odstraňte celou cibuli s hřebíčkem. Dochuťte tymiánem, zázvorem, solí, pepřem a ještě chvíli povařte.

Mezitím si do většího hrnce nebo na pánvičku nalijte 2 lžíce řepkového oleje, přidejte na kostičky nakrájený chleba a usmažte ho do zlatavých krutonků. Můžete je nechat okapat od oleje na papírových ubrouscích.

Při podávání přidejte do každé porce lžičku kremžské hořčice a krutony.

TIP: Za vyzkoušení stojí i polévka ze žlutého hráchu. Obsahuje velké množství minerálních látek a příprava není nijak složitá.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang