Příroda se s nadcházejícím podzimem ochladila, a tak je potřeba zahřát tělo zevnitř. K tomu jsou ideální teplé polévky. Inspirovat se můžete naším receptem na polévku ze žlutého hrachu s krutony.
Ingredience:
- 450 g žlutého hrachu
- 8 hrnků vody
- 2 střední žluté cibule (nasekané na drobno)
- 1 oloupaná celá cibule (do ní napíchněte dva celé kousky hřebíčku)
- 1 velká mrkev (nakrájená na kostičky)
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička soli
- 1/8 lžičky pepře
- 1 lžička hořčice
- 4 krajíce chleba (dle vaší chuti) nakrájeného na malé kousky
- 1-2 lžíce řepkového oleje
Postup:
Pokud budete k přípravě polévky používat celý hrách, ponořte jej na noc do vody, pokud budete používat půlený, není to třeba. V obou případech hrách pořádně propláchněte, než ho začnete vařit.
Naplňte větší hrnec 6-8 hrnky vody (čím méně vody dáte, tím hustší polévka bude). Přidejte propláchnutý hrách, 2 nasekané cibule, celou cibuli s hřebíčkem a celou nasekanou mrkev.
Přiveďte k varu, vyjměte veškerou pěnu, která se utvoří na hladině a pak vařte na mírném ohni asi 90 minut. Polévku je možné částečně rozmixovat.
Asi 30 minut před podáváním odstraňte celou cibuli s hřebíčkem. Dochuťte tymiánem, zázvorem, solí, pepřem a ještě chvíli povařte.
Mezitím si do většího hrnce nebo na pánvičku nalijte 2 lžíce řepkového oleje, přidejte na kostičky nakrájený chleba a usmažte ho do zlatavých krutonků. Můžete je nechat okapat od oleje na papírových ubrouscích.
Při podávání přidejte do každé porce lžičku kremžské hořčice a krutony.
TIP: Za vyzkoušení stojí i polévka ze žlutého hráchu. Obsahuje velké množství minerálních látek a příprava není nijak složitá.