Hlávkové zelí – dušené, recept

Veganské recepty

Hlávkové zelí je dostupná a chutná zelenina, která se dá upravit na mnoho způsobů. Dušené hlávkové zelí je jednoduchý a rychlý pokrm, který je ideální pro večeři během týdne. Je to také zdravý a sytý pokrm, který je plný vitamínů a minerálů. Jak připravit hlávkové zelí?

Shrnutí obsahu

Hlávkové zelí je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Vysoký obsah vitamínu C v hlávkovém zelí pomáhá posilovat imunitní systém a chránit před infekcemi.

Hlávkové zelí obsahuje antioxidanty a další látky, které pomáhají chránit srdce před chorobami.

Vláknina v hlávkovém zelí podporuje trávení a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

Hlávkové zelí se běžně používá do salátů, a to buď syrové, nakrájené na nudličky, nebo restované.

Hlávkové zelí se může dusit s jinou zeleninou a masem. Hlávkové zelí se také používá k výrobě zelných závitků, které se plní masem, rýží a kořením.

Pokud někdo hledá zdravé a chutné jídlo, které zasytí celou rodinu, měl by zkusit recept na dušené hlávkové zelí.

Jak připravovat hlávkové zelí

Hlávkové zelí lze jíst syrové, v salátech např. salát coleslaw (nebo salát coleslaw z červeného zelí) nebo vařené v různých pokrmech. Je oblíbenou přísadou do smažených pokrmů, polévek a dušených jídel. Lze ho vařit v páře, dusit nebo smažit a je skvělým doplňkem každého jídla. Zelí lze také nakládat, fermentovat a používat k výrobě zelného salátu.

Jedním z nejoblíbenějších způsobů použití zelí je jeho přídavek do kysaného zelí. Kysané zelí je kvašený pokrm ze zelí a je skvělým zdrojem probiotik. Má vysoký obsah vlákniny, vitaminů a minerálních látek a údajně má mnoho zdraví prospěšných účinků.

Zelí je také známé svými protirakovinnými účinky. Studie prokázaly, že konzumace zelí může snížit riziko vzniku některých typů rakoviny, včetně rakoviny tlustého střeva. Předpokládá se také, že chrání před srdečními chorobami a mrtvicí.

Zelí je neuvěřitelně všestranná zelenina, kterou lze snadno zařadit do jídelníčku. Lze ji jíst syrovou i vařenou a je skvělým doplňkem každého jídla, např. k polským pirohům. Ať už hledáte zdravou přílohu nebo chutný hlavní chod, zelí si jistě oblíbíte.

Pokud jste milovníky zelí, vyzkoušejte také recepty z červeného zelí, dýňové zelí, cuketové zelí nebo nejlepší sladkokyselé zelí.

Hlávkové zelí lze jíst syrové, v salátech nebo vařené v různých pokrmech.

Dušené hlávkové zelí – recept

Dušené hlávkové zelí je skvělý způsob, jak dodat chuť a výživné látky každému jídlu. Tento recept na veganské dušené zelí je snadný na přípravu a určitě se stane hitem pro všechny u stolu.

Ingredience na dušené hlávkové zelí:

  • 1 hlávka zelí, nakrouhanou na nudličky a nakrájenou na klínky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 šálek zeleninového vývaru

Postup na dušené hlávkové zelí:

  1. Na velké pánvi rozehřejte na středním plameni olivový olej.
  2. Přidejte česnek, cibuli a tymián a smažte 3 minuty.
  3. Přidejte klínky zelí a promíchejte, aby se obalily olejem a kořením.
  4. Přidejte uzenou papriku, kmín, sůl a pepř.
  5. Přilijte zeleninový vývar a snižte teplotu na minimum.
  6. Přikryjte a za občasného míchání vařte 20 minut.
  7. Odkryjte a pokračujte v dušení dalších 5 minut nebo dokud zelí nezměkne.
  8. Dušené zelí podávejte a pochutnejte si.

Smažené zelí – recept

Smažené zelí je snadná a výborná zeleninová příloha, která je zdravá a hodí se k mnoha pokrmům. Tajnou ingrediencí, díky které bude zelí skvěle chutnat, je ocet.

Tento recept je vegetariánský.

Ingredience na smažené zelí:

  • 1 malá hlávka zelí asi 2,5 kg
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce nesoleného másla
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • ½ lžíce jablečného octa plus další podle chuti
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu volitelně

Postup na smažené zelí:

  1. Zelí rozkrojte na polovinu od horní části směrem dolů přes jádřinec. Položte ji řeznou stranou dolů na prkénko a poté ji kolem jádřince nakrájejte co nejtenčeji, abyste získali jemné stužky. Jádřinec vyhoďte.
  2. Rozpalte velkou pánev nebo podobný hrnec s těžkým dnem na středně silném ohni.
  3. Přidejte olivový olej a máslo.
  4. Jakmile se máslo rozpustí, přidejte zelí, sůl a pepř.
  5. Za občasného míchání restujte 10 až 15 minut, dokud zelí nezměkne a nezačne hnědnout. Nemějte pocit, že ho musíte neustále míchat. Když necháte zelí v průběhu restování minutu nebo dvě nerušeně restovat, umožní to, aby se v něm vytvořily hnědé zkaramelizované kousky.
  6. Odstavte z ohně a vmíchejte jablečný ocet.
  7. Ochutnejte a přidejte trochu soli a pepře, pokud chcete, nebo ještě trochu octa, pokud chcete přidat více štiplavé a kyselé chuti.
  8. Posypte tymiánem.
  9. Smažené zelí podávejte teplé.

Smažené zelí skladujte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce po dobu až jednoho týdne.

Smažené zelí lze zmrazit, pokud je vložíte do nádoby vhodné k zamrazení. Struktura zelí se může zmrazením mírně změnit, ale i po rozmrazení bude chutnat výborně.

Polévka z hlávkového zelí – recept

Zelná polévka z čerstvého zelí je oblíbený veganský pokrm, který je výživný a chutný. Tento recept na veganskou zelnou polévku z čerstvého zelí je skvělým způsobem, jak získat denní dávku zeleniny a vitamínů. Kombinace pikantní a lehce nasládlé chuti dělá z této polévky ideální útěšné jídlo.

Ingredience na polévku z hlávkového zelí:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 2 šálky oloupané a na kostičky nakrájené mrkve
  • 1 velká hlávka zelí, nakrájená na kousky
  • 1 šálek zeleninového vývaru
  • 2 šálky rajčat nakrájených na kostičky
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička černého pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 šálku výživného droždí
  • 1/4 šálku veganského másla
  • 2 lžíce nasekané petrželky

Postup na polévku z hlávkového zelí:

  1. Olivový olej rozehřejte ve velkém hrnci na mírném ohni.
  2. Přidejte cibuli a česnek a restujte 5 minut, nebo dokud cibule nezměkne.
  3. Přidejte mrkev a restujte dalších 5 minut.
  4. Přidejte zelí a restujte dalších 5 minut.
  5. Přidejte zeleninový vývar, rajčata, oregano, tymián, černý pepř a sůl.
  6. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum a vařte 30 minut.
  7. Přidejte výživné droždí, veganské máslo a petrželku a míchejte, dokud se nespojí.
  8. Polévku z hlávkového zelí podávejte horkou a pochutnejte si.
Polévka z hlávkového zelí dodá denní dávku zeleniny a vitamínů.

Další recepty – hlávkové zelí

Zelí je všestranná zelenina, která se skvěle hodí do veganských receptů. Má vysoký obsah vlákniny, nízký obsah kalorií a je plná důležitých vitamínů a minerálů. Navíc je neuvěřitelně cenově dostupná, takže je skvělou volbou pro veganské vaření s omezeným rozpočtem.

Vyzkoušejte některý z těchto zelných receptů a vychutnejte si chuť a výživu, kterou zelí nabízí.

Pikantní zelí a bramborové kari

Toto veganské kari je chutné a snadné jídlo plné chuti. Připravuje se z kombinace brambor, zelí, cibule, česneku, zázvoru a koření. Podávejte ho s rýží nebo chlebem naan a získáte kompletní jídlo.

Smažené zelí a brokolice

Toto veganské smažené jídlo je skvělým způsobem, jak do sebe dostat zeleninu. Připravuje se ze zelí, brokolice, cibule, česneku a různých druhů koření. Podávejte ho s rýží nebo nudlemi a získáte chutné a výživné jídlo.

Sladkokyselé zelí

Veganská verze klasického čínského pokrmu se připravuje ze zelí, paprik a ananasu. Je sladká a pikantní s nádechem koření. Podávejte ho s rýží nebo nudlemi vařenými v páře a získáte tak plnohodnotné jídlo.

Polévka ze zelí a čočky

Tato vydatná polévka se připravuje ze zelí, čočky, cibule, česneku a bylinek. Je to skvělý způsob, jak do sebe dostat bílkoviny, a navíc je plná chuti. Podávejte ji s křupavým chlebem a získáte kompletní jídlo.

Rizoto se zelím a houbami

Toto veganské rizoto je skvělý způsob, jak do sebe dostat zeleninu. Připravuje se ze zelí, hub, cibule, česneku a koření. Podávejte ho s veganským parmazánem a získáte vynikající jídlo.

Salát ze zelí a quinoy

Tento veganský salát je skvělým způsobem, jak do sebe dostat bílkoviny. Je připraven ze zelí, quinoy, cibule, česneku a lehké zálivky. Podávejte ho s přílohou dušené zeleniny nebo veganskou polévkou a získáte kompletní jídlo.

Zelí a cizrna na kari

Toto veganské kari je skvělý způsob, jak do sebe dostat bílkoviny. Připravuje se ze zelí, cizrny, cibule, česneku a koření. Podávejte ho s rýží nebo chlebem naan a získáte chutné jídlo.

Dušené zelí a mrkev

Dušené zelí a mrkev jsou vydatnou a chutnou přílohou. Tento veganský recept kombinuje zelí a mrkev s cibulí, česnekem a bylinkami, čímž vznikne chutné a výživné jídlo.

Pikantní zelný salát

Tento veganský zelný salát je ideální přílohou k letnímu grilování. Kombinuje zelí, červenou cibuli, jalapeños a koriandr a vytváří pikantní a chuťově výrazný pokrm.

Smažené zelí a houby

Tento smažený pokrm kombinuje zelí s houbami a další zeleninou, což je chutné a zdravé veganské jídlo.

Dušené zelí s bramborami

Tento veganský guláš je plný chuti a výživných látek. Kombinuje brambory, zelí a další zeleninu ve vydatném a chutném guláši.

Kysané zelí

Kysané zelí je klasický německý pokrm, který je známý již po staletí. Vyrábí se z jemně nakrouhaného zelí, které kvasí v solném nálevu se solí a kořením. Výsledkem je kyselé a pikantní koření, které je oblíbeným doplňkem mnoha pokrmů.

Kysané zelí má dlouhou historii. První zmínka o něm se objevila v německé kuchařské knize v roce 1571 a předpokládá se, že pochází z Číny z doby kolem roku 2000 př. n. l. Do Evropy ho přivezli Římané, kteří ho během svých výbojů zavedli do Německa. Od středověku je oblíbená i v Evropě.

Kysané zelí je známé svými zdraví prospěšnými účinky. Je plné probiotik a vitaminů, které pomáhají podporovat zdravý trávicí systém. Je také dobrým zdrojem vlákniny, draslíku a železa. Kysané zelí má také nízký obsah tuku a kalorií, takže je zdravým doplňkem každého jídla.

Kysané zelí je výborné na sendviče, do salátů a s rýží. Lze ho také použít k přípravě polévek a dušených pokrmů. Kysané zelí se často podává také jako příloha.

Domácí výroba kysaného zelí je snadná. Potřebujete pouze zelí, sůl a několik druhů koření. Zelí se nakrouhá a smíchá se solí a kořením. Poté se nechá několik týdnů kvasit na chladném a tmavém místě, dokud nedosáhne požadované chuti.

Kysané zelí se nechává několik týdnů kvasit na chladném a tmavém místě.

Kysané zelí – recept

Kysané zelí je klasickým německým pokrmem, který je známý již po staletí. Je chutné, výživné a snadno se připravuje doma. Tak ho vyzkoušejte a zjistěte, proč je kolem něj tolik povyku.

Ingredience na kysané zelí:

  • 1 hlávku zeleného zelí
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžičku kmínu
  • 1 lžička jalovcových bobulí
  • 2 stroužky česneku, mletého
  • 1 lžíce jablečného octa

Postup na kysané zelí:

  1. Na začátek nakrouhejte zelí co nejjemněji.
  2. Zelí vložte do velké mísy a posypte ho solí.
  3. Několik minut sůl vmasírujte do zelí, dokud zelí nezačne kynout a neuvolní část tekutiny.
  4. Jakmile zelí změkne, přidejte kmín, jalovcové bobule a prolisovaný česnek.
  5. Vše smíchejte dohromady, dokud se rovnoměrně nerozdělí.
  6. Směs přendejte do sklenice a hřbetem lžíce ji pevně stlačte.
  7. Směs zalijte jablečným octem a poté sklenici pevně uzavřete.
  8. Sklenici postavte na chladné a tmavé místo a nechte ji 2-3 týdny kvasit.
  9. Každých několik dní sklenici kontrolujte a pokud směs vystoupila nad hladinu tekutiny, stlačte ji dolů.
  10. Jakmile je kysané zelí hotové, uložte ho do chladničky a vychutnejte si ho v salátech, sendvičích nebo jako přílohu k oblíbeným veganským pokrmům!

Zelí – recepty

Zelí je neuvěřitelně univerzální surovina, kterou lze použít do mnoha pokrmů. Ať už hledáte chutnou přílohu nebo zajímavý hlavní chod, kysané zelí může být dokonalým doplňkem vašeho jídla.

Zde je několik chutných veganských receptů, které využívají kysané zelí jako hlavní ingredienci:

Dušené kysané zelí a houby

Tento vydatný guláš je plný uklidňujících chutí. Kysané zelí mu dodává jedinečnou pikantní chuť, která se dokonale snoubí se zemitými houbami.

Kysané zelí a zeleninová smaženice

Tato lehká a aromatická smaženice má díky kysanému zelí výraznou chuť. Podávejte ho s hnědou rýží a získáte syté jídlo.

Zelí a bramborové závitky

Tyto závitky jsou snadnou a výživnou variantou oběda nebo večeře. Brambory a kysané zelí tvoří lahodnou kombinaci a wrapy si můžete přizpůsobit svou oblíbenou zeleninou.

Salát z kysaného zelí a cizrny

Tento salát je ideálním jídlem, které si můžete zabalit k obědu. Díky cizrně je plný bílkovin a kysané zelí mu dodává lahodnou pikantní chuť.

Sendvič s kysaným zelím a tempehem

Tento sendvič je sytou a chutnou variantou veganského oběda. Kysané zelí a tempeh tvoří lahodnou kombinaci a sendvič určitě zasytí váš hlad.

Polévka z kysaného zelí a čočky

Tato polévka je uklidňujícím a výživným jídlem. Kysané zelí dodává polévce jedinečnou chuť a díky čočce je sytá a zasytí.

Burrito z kysaného zelí a tofu

Toto burrito je skvělý způsob, jak využít zbytky kysaného zelí. Tofu a kysané zelí tvoří lahodnou kombinaci a burrito vám určitě zachutná.

Quesadillas s kysaným zelím a avokádem

Tyto quesadillas jsou chutným a snadným jídlem. Kysané zelí jim dodá jedinečnou chuť a avokádo zase krémovou texturu.

Tyto veganské recepty jsou jen několika z mnoha způsobů, jak můžete použít kysané zelí k vytvoření chutných a výživných jídel. Vyzkoušejte některý z těchto receptů ještě dnes a určitě si vychutnáte jedinečnou a pikantní chuť této všestranné suroviny.

Červené zelí

Veganská kuchyně ušla v posledních letech dlouhou cestu a nyní existuje nespočet receptů, které nabízejí chutná a zdravá veganská jídla. Jedním z nejlepších veganských jídel, které si můžete připravit, je veganský recept červené zelí.

Tento veganský pokrm je skvělým způsobem, jak získat zdravou dávku vitamínů a minerálů a zároveň poskytnout chutné jídlo.

Červené zelí je druh brukvovité zeleniny, která je plná vitamínů a minerálů. Je obzvláště bohaté na vitaminy A a C, což z něj činí skvělý zdroj výživy pro vegany.

Červené zelí také obsahuje antioxidanty, které pomáhají snižovat záněty a zlepšovat celkové zdraví. Díky tomu je skvělým doplňkem veganské stravy.

Červené zelí je také neuvěřitelně všestranné a lze ho použít v řadě veganských receptů. Lze ho vařit, dusit, smažit nebo dokonce zapékat.

Při vaření zelí změkne a získá chuť, takže se skvěle hodí do polévek a salátů. Můžete ho také použít jako přílohu nebo součást veganského hlavního jídla.

Červené zelí je neuvěřitelně všestranné. Lze ho vařit, dusit, smažit nebo zapékat.

Dušené červené zelí – recept

Pokud máte rádi červené zelí, pak je to snadný recept, který si budete připravovat a vychutnávat stále. Tenké plátky červeného zelí se podusí s červeným vinným octem a dochutí světle hnědým cukrem, čímž vznikne sladkokyselá chuť, která se dobře hodí ke všem druhům podzimních a zimních jídel.

Ingredience na dušené červené zelí:

  • 1 malá hlávka červeného zelí (asi 1,5 kg)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce červeného vinného octa
  • hrubá sůl a mletý pepř
  • 2 lžíce světle hnědého cukru

Postup na dušené červené zelí:

  1. Červené zelí rozpulte, zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky.
  2. Na velké pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej.
  3. Přidejte zelí a červený vinný ocet.
  4. Dochuťte hrubou solí a mletým pepřem.
  5. Za častého promíchávání vařte, dokud zelí nezměkne, asi 15 minut (pokud je pánev suchá, přidejte trochu vody).
  6. Přidejte světle hnědý cukr.
  7. Míchejte, dokud se nerozpustí, asi 30 sekund.
  8. Podle potřeby znovu osolte a opepřete.

Další recepty – červené zelí

Veganský recept červené zelí je snadný a chutný veganský pokrm, který je plný výživných látek. Ať už ho podáváte jako přílohu, hlavní jídlo nebo jako součást polévky, určitě se stane hitem u veganů i neveganů.

Vyzkoušejte ji ještě dnes a zařaďte ji do svého veganského jídelníčku.

Zelný salát

Jedním z nejlepších veganských receptů, které můžete z červeného zelí připravit, je veganská verze zelného salátu. K přípravě tohoto pokrmu je třeba červené zelí nakrouhat a smíchat s veganskou majonézou, dijonskou hořčicí, jablečným octem, javorovým sirupem a solí a pepřem. Salát podávejte s veganskými hamburgery nebo sendviči a připravte si zdravé jídlo.

Smaženice z červeného zelí

Dalším skvělým veganským receptem, který můžete z červeného zelí připravit, je veganské smažené jídlo. K přípravě smaženice je třeba červené zelí osmahnout s nakrájenou zeleninou, jako jsou houby, paprika a cibule.

Poté přidejte veganský vývar a tamari a duste, dokud zelenina nezměkne. Smažený pokrm podávejte s vařenou rýží nebo nudlemi a získáte tak kompletní veganské jídlo.

Z červeného zelí si můžete připravit i lahodnou polévku!

Polévka z červeného zelí

Nakonec si z červeného zelí můžete připravit také lahodnou veganskou polévku. Polévku připravíte tak, že ve veganském vývaru povaříte nakrájené červené zelí spolu s česnekem a bylinkami.

Pro vydatnější polévku můžete přidat také vařenou čočku nebo fazole. Polévku podávejte s křupavým chlebem a získáte zdravé a chutné veganské jídlo.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang