Hlíva ústřičná je stále více oceňovanou houbou. Kromě dobré chuti a skvělých kulinářských vlastností má i vlastnosti léčivé, které jsou přínosné hlavně pro moderního člověka.
Hlívu ústřičnou je možné najít volně v přírodě, dnes se však také komerčně pěstuje a prodává. Díky obsahu polysacharidů, označovaných jako betaglukany, působí konzumace hlívy ústřičné proti zánětům a vysokému krevnímu tlaku. Je proto vhodná pro kardiaky.
Diabetikům pomáhá upravovat hladinu cukru v krvi, účinná je také na snižování a harmonizování hladiny cholesterolu v krvi.
Obsahuje vitamíny řady B, vitamín D, C a K a minerální či stopové látky, jako je železo, draslík, fosfor, zinek či selen. Vyhlášená je však pro svůj obsah betaglukanů, bílkovin, aminokyselin a sacharidů, mezi nimiž nalezneme i chitin a chitosan.
Cení se pro schopnost posilovat imunitu a odolnost vůči infekcím, má účinky proti zánětlivým onemocněním, virům, bakteriím a plísním.
Hlíva ústřičná je výborná v mnoha zeleninových jídlech, popřípadě pečená, grilovaná nebo smažená. Může být dobrým základem veganského guláše či dršťkové polévky. Výborná je také uzená a nakládaná. Vyplatí se také vyzkoušet recept na hlívovou paštiku. Pokrmy z hlívy jsou nejen zdravé, nýbrž také chutné.
Pěstuje se komerčně, v domácnostech, na slámě či dřevěných špalcích, je možné ji nalézt i ve volné přírodě. Tvoří velké masité plodnice, které se dobře a snadno zpracovávají. Plodnice nakrájené na tenké nudličky a rychle osmažené na kmíně jsou rychlou a zdravou pochoutkou.
Jak si připravit gulášovou polévku s hlívou ústřičnou?
Ingredience:
- 700 g hlívy ústřičné
- 500 g cibule
- 2 velké papriky
- 2 mrkve
- chilli (podle toho, jak moc pálivé máte rádi)
- 5 stroužků česneku
- 2 lžíce sladké mleté papriky
- 1 rajský protlak (80 g)
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžíce majoránky
- čerstvá bazalka
- 1 lžička kopru
- olej (slunečnicový nebo řepkový)
- pepř
- sůl
- voda (asi 1l)
Cibuli si nakrájíme nadrobno a spolu s nakrájenou paprikou ji ve větším hrnci na oleji osmahneme dozlatova. Pak k ní přidáme mletou papriku, kopr a nakrájenou hlívu ústřičnou.
Ještě trošku vše podlijeme olejem a poté přidáme vodu. Přidáme protlak z rajčat, utřený česnek, pepř, sůl, kmín, nakrájenou mrkev a chilli papričku a necháme vše na mírném ohni vařit, dokud hlíva nezměkne (asi 60 minut).
Polévku dochutíme majoránkou, solí, pepřem a čerstvou bazalkou.
Pro milovníky hustých a vydatných polévek doporučujeme vyzkoušet krémovou polévku z dýně hokaido, krémovou česnekovou polévku, rajskou polévku z čerstvých rajčat s rýží, marockou harira polévku či africkou arašídovou polévku. Uvařit si člověk může i staletí oblíbený zeleninový vývar. Ten se bude hodit při přípravě vietnamské polévky pho. V chladnějších letních večerech organismus krásně prohřeje rychlý cuketový guláš.