Veganská kuchyně je plná chutných a zdravých jídel. Grilovaná zelenina patří mezi ty nejoblíbenější. Grilování zeleniny je skvělý způsob, jak si vychutnat její bohatou chuť a zachovat nutriční hodnotu. Grilováním se zvýrazní přirozená sladkost zeleniny a dodá se jí kouřová chuť, která je neodolatelná. Jak nejlépe připravit grilovanou zeleninu v troubě?
Shrnutí obsahu
Grilovaná zelenina je plná vitamínů, minerálů a antioxidantů, které jsou prospěšné pro zdraví.
Zelenina je obecně nízkokalorická a bohatá na vlákninu, takže je ideální pro ty, kteří se snaží zhubnout nebo udržovat si zdravou váhu.
Grilování zeleniny je snadné a rychlé. Stačí ji nakrájet na kousky, okořenit a grilovat po dobu několika minut.
Grilovanou zeleninu lze podávat jako přílohu k masu, rybám nebo tofu. Lze ji také použít do salátů, wrapů nebo sendvičů.
Grilovaná zelenina je zdravá a také velmi chutná. A pro všechny, kteří se rozhodli pro veganský způsob života, máme skvělé zprávy. Tyto recepty na grilovanou zeleninu v troubě jsou totiž plně veganské a plné chuti.
Veganská kuchyně nabízí nekonečné možnosti a grilovaná zelenina je jednou z nich. Tyto recepty na grilovanou zeleninu v troubě vás provedou celým procesem přípravy a ukážou vám, jak lze z jednoduchých surovin připravit nádherné jídlo plné chuti a zdraví.
Grilovanou či pečenou zeleninu lze použít při přípravě řady receptů s kuskusem, připravit ji s čerstvými houbami, a díky nízkému obsahu sacharidů se hodí také pro low carb recepty. Z neveganských receptů se grilovaná zelenina skvěle hodí např. k pečenému hovězímu, hovězímu v pomalém hrnci nebo naloženému vepřovému masu v medové marinádě.
Ke grilované zelenině se skvěle hodí brambory v horkovzdušné troubě, cibulové čatní, chilli marmeláda, plněné papriky, topinky v troubě nebo zapečené brambory.
Grilovaná zelenina – recept
Tento recept na grilovanou zeleninu obsahuje 10 nejoblíbenějších druhů zeleniny. Stačí zeleninu připravit, potřít lahodnou směsí, ugrilovat a jíst.
Ingredience:
- 1 kg zeleniny podle vlastního výběru – cuketa, mrkev, paprika, brambory, kukuřice na klasu, chřest, rajčata, sladká paprika, červená cibule, žlutá dýně nebo libovolná kombinace
- ¼ šálku extra panenského olivového oleje
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 2 lžičky italského koření
- 1 lžička česnekového prášku
- 2 stroužky česneku – mleté
- 2 lžíce čerstvé petrželky – jemně nasekané
Postup:
- Předehřejte gril na středně vysoký žár.
- Očistěte a připravte všechnu zeleninu a položte ji na plech na pečení.
- V malé misce smíchejte olivový olej, koření a petrželku.
- Zeleninu potřete směsí oleje
- Grilujte 6-8 minut, několikrát otočte nebo grilujte, dokud zelenina nezměkne.
Pečená zelenina – recept
Výborným nápadem na bezmasý oběd může být i tato vynikající, chutná a zdravá pečená zelenina. Tato pečená zelenina je pikantní, slaný a obsahuje lahodnou omáčku z kešu sýra, která je dokonale propečená. Kromě pčené zeleniny lze vyzkoušet také dušenou zeleninu.
Ingredience:
- 1 a ½ cukety nakrájené na centimetrové kostky
- 1 červená paprika nakrájená na kostky
- 1 mrkev nakrájená na plátky
- 5-6 žampionů nakrájených na čtvrtky
- 1 lžíce oleje
- po ¾ lžičky: oregano, bazalka, kmín, uzená paprika
- ½ lžičky soli
- 2 šálky špenátu
- 1 plechovka loupaných rajčat
- 1 lžíce javorového sirupu
- špetka jedlé sody
Na sýrovou omáčku:
- 1 šálek syrových kešu oříšků
- ¾ šálku vody
- 2 lžíce výživného droždí
- 2 kostky fermentovaného tofu (pokud nemáte, přidejte více soli a výživného droždí podle chuti)
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička javorového sirupu
- 1 lžička cibulového prášku
- 1 lžička bílého octa
- ¼ lžičky soli
Postup:
- Připravte si sýrovou omáčku: Přidejte syrové kešu oříšky do mísy. Kešu oříšky zalijte vroucí vodou a nechte je asi 40 minut namáčet.
- Kešu slijte a přendejte do vysokorychlostního mixéru. Přidejte vodu, výživné kvasnice, fermentované tofu, česnek, javorový sirup, cibulový prášek, bílý ocet a sůl. Mixujte při vysoké rychlosti asi 30 sekund nebo do hladka. Přendejte do mísy a dejte stranou.
- Upečte zeleninu: Předehřejte troubu na 180 °C. Přidejte zeleninu nakrájenou na kostičky do zapékací misky a pokapejte ji olejem. Přidejte koření a sůl a promíchejte, aby se zelenina obalila.
- Pečte 40 minut, během pečení dvakrát promíchejte.
- Mezitím přidejte oloupaná rajčata se šťávou, javorový sirup a jedlou sodu do vysokorychlostního mixéru. Mixujte 3-5 sekund nebo dokud nebudou nahrubo nasekaná.
- Vyjměte zapékací misku z trouby a vmíchejte špenát. Ten by měl díky teplu velmi rychle změknout. Přilijte rajčatovou omáčku a promíchejte, aby se smísila s pečenou zeleninou. Pečte dalších 15 minut.
- Poté na zeleninu nalijte kešu sýrovou omáčku a pečte dalších 15 minut. Na 3-5 minut nebo do zlatohněda vložte pod brojler. Před podáváním vyjměte z trouby a nechte několik minut vychladnout.
- Tento koláč můžete podávat jako lehké jídlo se zeleným salátem nebo s rýží a/nebo oblíbenými rostlinnými bílkovinami.
Pečená zelenina v troubě – recept
Tento recept na veganskou pečenou zeleninu s omáčkou je tak úžasný! Obsahuje cuketu, mrkev, papriku a brokolici a je ideální přílohou ke všem rostlinným jídlům. Podávejte k ní tento francouzský dresink, který ji povýší ještě na další úroveň.
Ingredience:
- 1 šálek nakrájené červené papriky
- 1 šálek nakrájené oranžové papriky
- 2 šálky nakrájené cukety
- 2 šálky nakrájené žluté dýně
- 1 šálek nakrájené mrkve
- 1 šálek nakrájené červené cibule
- 1 šálek cherry rajčátek
- 2 šálky růžiček brokolice
Omáčka:
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžíce tahini
- 1 lžíce tamari (náhrada sójové omáčky)
Postup:
- Předehřejte troubu na 205 °C. Dva plechy vyložte pergamenovým papírem.
- Na plechy přeneste nakrájenou zeleninu.
- Smíchejte ingredience na omáčku a zeleninu jimi pokapejte. Zeleninu promíchejte, aby byla obalená.
- Plechy vložte do trouby a pečte 25 až 30 minut, dokud zelenina nebude na požadovaném stupni křehkosti.
- Nechte je mírně vychladnout a poté ihned podávejte s další solí a pepřem podle chuti. Nebo je přendejte do vzduchotěsné nádoby a uchovávejte v chladničce až 5 dní.
K pečené zelenině se skvěle hodí veganský medovo-hořčičný dresink.
Grilovaná zelenina na pánvi – recept
Tato báječná grilovaná zelenina na pánvi se lehce osmaží na másle a olivovém oleji, až zkaramelizuje a zesládne. Přidáním rajčat na závěr vznikne jemná lehká omáčka. Snadná odlehčená příloha, jejíž příprava trvá jen 15 minut.
Ingredience:
- 1 cuketa
- 1 žlutá dýně
- 1 červená cibule
- 200 g žampionů
- 1 rajče
- 1 stroužek česneku velký stroužek, pokud jsou vaše stroužky malé, použijte dva.
- ½ lžičky černého pepře
- špetka červených pepřových vloček
- ½ lžičky soli
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
Postup:
- Očistěte a nakrájejte dýni, cibuli a žampiony na poloviny. Rajče nakrájejte na kostičky a česnek prolisujte.
- Na sporáku rozehřejte těžkou pánev na střední teplotu. Když je pánev rozpálená, přidejte máslo a olivový olej.
- Když je máslo a olivový olej horký a bublá, přidejte dýni, cibuli a houby, ochuťte černým pepřem a vločkami červené papriky. Promíchejte, aby se koření spojilo – zeleninu na pánvi rovnoměrně rozprostřete a nastavte časovač na pět minut.
- Když se časovač vypne, promíchejte a nastavte časovač na dalších pět minut.
- Po pěti minutách znovu zamíchejte a nastavte časovač na dalších pět minut.
- Když na časovači zbývá jedna minuta, přidejte rajčata, česnek a sůl. Dobře promíchejte. Česnek se uvaří za méně než minutu, rajčata se z tepla zredukují a vytvoří lehkou omáčku na pánvi.
- Podávejte a pochutnejte si.
Zelenina na grilu – recept
Rozpalte gril a připravte si nejlepší letní přílohu, která se hodí ke každému jídlu. S touto vynikající zeleninou na grilu stoprocentně zabodujete při každé příležitosti. Zkuste grilovanou zeleninu doplnit mangovou salsou, která dodá zelenině na grilu další rozměr.
Ingredience:
- 200 g žampionů baby bella, nakrájených na poloviny
- 200 g zelených fazolek
- 2 papriky nakrájené na plátky
- 2 malé cukety nebo žluté dýně, nakrájené na trojúhelníčky o velikosti sousta
- 1 středně velká červená cibule, rozčtvrcená
- 3 lžíce olivového oleje, rozdělené
- 1 a 1/4 lžičky soli, rozděleno
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 stroužek česneku, utřený
- ½ lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu
Postup:
- Předehřejte gril na středně vysokou teplotu (180 °C až 200 °C).
- Nakrájejte zeleninu. Promíchejte ji se 2 lžícemi olivového oleje a 1 lžičkou soli. Přidejte zeleninu přímo na rošt a grilujte 14 až 17 minut, přičemž ji každých několik minut obracejte, jakmile se objeví grilovací značky.
- Když je zelenina měkká, vyjměte ji do mísy (pokud některé kousky začnou předčasně zuhelnatět, vyjměte je do mísy, zatímco se budou vařit ostatní).
- Mezitím v malé misce smíchejte 1 lžíci olivového oleje a ¼ lžičky soli s balzamikovým octem, utřeným česnekem a čerstvým rozmarýnem.
- Jakmile je všechna zelenina uvařená, přelijte ji omáčkou a promíchejte. Ihned podávejte.
Restovaná zelenina – recept
Komu by nechutnala restovaná zelenina? Jedná se o skvělý bezmasý oběd nebo vegetariánskou večeři. Příprava restované zeleniny je snadná, rychlá, a můžete si při ní vyhrát s přísadami.
Ingredience:
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 500 g chřestu – svazek, očištěný a příčně rozkrojený
- 2 šálky mrkve – asi 8-10, očištěné a nakrájené
- 500 g červených brambor – omyté a rozkrojené na poloviny, pokud jsou brambory velké, nakrájejte je na čtvrtky
- 2 šálky květáku – nakrájeného na růžičky
- 200 g žampionů Portabello – nebo žampionů cremini, očištěných a nakrájených na plátky
- 1 a ½ šálku paprik – zelených, červených, žlutých, oranžových nebo jejich kombinace, očištěných a nakrájených na plátky
- 4 stroužky česneku – nakrájené na tenké plátky
- 3-4 snítky čerstvého tymiánu
- 3-4 snítky čerstvé petrželky na ozdobu
- 1 lžička soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Očistěte a nakrájejte zeleninu a rozložte ji v jedné vrstvě na plech.
- Pokapejte olivovým olejem a přidejte bylinky, česnek nakrájený na plátky, sůl a pepř.
- Pečte 30-40 minut nebo dokud zelenina nezměkne. Asi po 20 minutách ji opatrně promíchejte.
- Před podáváním vyjměte z trouby a nechte trochu vychladnout.
Zapečená zelenina se sýrem – recept
Jídla zapečená se sýrem jsou často označována za „comfort food“ – tedy za pokrm, který ve vás má vyvolat pocit spokojenosti, bezpečí a radosti. Jídlo se sýrem si díky bezmasým variantám sýrů můžete dopřát i jako vegan. Pokud člověk neví, co udělat k večeři, tohle jídlo určitě nikdy nezklame.
Ingredience:
- 4 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 velká sladká brambora
- 2 mrkve
- 1 cuketa
- ½ hlávky brokolice
- 1 červená paprika
- 1 šálek cherry rajčat
- 2 šálky bílých žampionů
Veganská sýrová omáčka:
- ½ šálku veganského strouhaného sýra
- 1 nemléčné mléko (sójové, mandlové nebo kešu)
- 2 lžíce výživného droždí
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička oregana
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Nakrájejte cibuli a na 2-3 minuty ji osmahněte na rozehřáté pánvi.
- Přidejte nasekaný česnek a houby a smažte, dokud cibule nezprůsvitní a houby se neuvaří. Odstavte.
- Nakrájejte mrkev, cuketu a sladké brambory na kousky. Také brokolici nakrájejte na růžičky.
- Tuto zeleninu přiveďte k varu nebo vařte v páře po dobu 10 minut (ne červenou papriku nebo cherry rajčátka). Nemusí být úplně uvařené, vaření se dokončí v troubě. Odstavte, aby vychladla a oschla.
- Na sýrovou omáčku dejte všechny ingredience do hrnce na mírný oheň a za stálého míchání, dokud nezískáte hustou sýrovou omáčku.
- Všechnu zeleninu (nyní včetně červené papriky a cherry rajčátek) položte na plech, pokapejte olejem a dochuťte solí a pepřem.
- Zeleninu pečte v troubě 10-15 minut, dokud červená paprika a rajčata nezměknou. Poté zeleninu vyjměte z trouby.
- Zeleninu potřete sýrovou omáčkou a vložte ji do zapékací misky. Vraťte je zpět do trouby a pečte, dokud není vše vidličkou změklé.
- Volitelně: před vložením do trouby posypte horní část zapékací misky strouhankou, abyste získali křupavý au gratin.
Vyzkoušejte recept na zapečenou cuketu s brambory nebo domácí chipotle omáčku, kterou můžete k zelenině podávat jako dip.