Grilovaná cuketa je skvělým a zdravým pokrmem, který se hodí do každého jídelníčku. Tento lehký a chutný pokrm se dá připravit různými způsoby a jeho příprava na grilu dodává pokrmu nezaměnitelnou chuť a vůni.
Grilovaná zelenina je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí zdravě a chutně jíst. Cuketa je bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály a je velmi nízkokalorická, tedy vhodná i pro hubnutí. Grilováním cukety se uvolňují její chutné a aromatické látky, které dodávají pokrmu nezaměnitelnou chuť.
Cuketu si můžete připravit na grilu s celou škálou nejrůznějších druhů koření, ale klidně i jen s troškou soli, případně pepře. Podávat ji můžete k nejrůznějším pokrmům, s kuskusem, zelným salátem, křupavým kuřecím popcornem, k bramborám na grilu nebo ji servírovat jako zdravý bezmasý oběd s různými omáčkami a dipy, např. s chilli marmeládou.
Cuketa
Cuketa je letní dýně, popínavá bylina, jejíž plody se sklízejí, když jsou jejich nezralá semena spolu se slupkou ještě měkké a jedlé.
Obyčejné plody cukety mají jakýkoli odstín zelené barvy, zlatá cuketa je však sytě žlutá nebo oranžová, ve zralosti může dorůst délky téměř 1 metr, běžně se však sklízí při délce asi 15-25 cm.
V kuchyni se s cuketou zachází jako se zeleninou, obvykle se vaří a konzumuje jako příloha nebo slaný pokrm, i když se občas používá i ve sladší kuchyni, například u cuketových muffinů.
Recept z cukety
Grilovaná cuketa samozřejmě není jediným způsobem, jak připravit cuketu. Pokud hledáte jiný recept z cukety než je zapečená cuketa nebo cuketa na grilu, můžete vyzkoušet například cuketovou pizzu bez mouky, cuketový guláš, cuketové špagety nebo třeba cuketové placky a bramboráky.
Zapečená cuketa top recepty
Chutná vám zapečená cuketa? Top recepty na zapečenou cuketu nabízí spoustu možností jejích přípravy. My vám ukážeme, jak si připravit zapečenou cuketu na veganský způsob.
Zapečená cuketa – ingredience
- 3/4 hrnku veganské strouhanky
- 1/2 lžičky italského koření
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1/2 lžičky cibulového prášku
- 1/4 lžičky kořeněné soli
- 2 středně velké cukety nakrájené na plátky
- 1/3 šálku sójového mléka nebo jiné veganské náhražky mléka
Zapečená cuketa recept
- Shromážděte ingredience.
- Předehřejte troubu na 205 °C a lehce vymažte plech olivovým olejem nebo nepřilnavým sprejem na pečení.
- Ve velké míse smíchejte strouhanku, italské koření, česnekový prášek, cibulový prášek a ochucenou sůl.
- Strouhanku, italské koření, česnekový prášek, cibulový prášek a ochucenou sůl dejte do mísy.
- Každý plátek cukety ponořte do sójového mléka a poté jej jemně obalte ve směsi ochucené strouhanky a jemně přitlačte, aby se obalil z obou stran.
- Uspořádejte obalené plátky cukety v jedné vrstvě na plech.
- Pečte 5 až 10 minut nebo dokud není lehce křupavá.
- Cuketové kousky otočte a pečte dalších 5 minut. Ihned podávejte.
Večeře z cukety – plněné cukety bez masa – recept
Plněné cukety bez masa s paprikou, cizrnou a veganským sýrem! Jedná se o jednoduchou veganskou večeři z cukety, přílohu nebo předkrm, který obsahuje zdravé a plnohodnotné suroviny.
Recept neobsahuje maso, je rostlinný, má relativně nízký obsah sacharidů a snadno se připravuje. Můžete použít svou oblíbenou zeleninu a cizrnu nahradit jinými luštěninami.
Plněné cukety – ingredience
- 2 střední cukety
- 1/2 lžíce rostlinného oleje nebo vody, pokud olej neobsahuje
- 1 malá/střední cibule nakrájená nadrobno
- 2-3 stroužky česneku mletého
- 1 malá paprika nakrájená nadrobno
- 1 a 1/2 šálku vařené cizrny
- 1 vrchovatá lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce pálivé omáčky nebo více podle chuti
- 4-6 lžic rostlinného mléka
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička cibulového prášku
- 1 lžička kokosového cukru nebo hnědého cukru
- 1/2 lžičky uzené papriky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- Mořská sůl, mletý pepř a chilli podle chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobu
- 200 g veganského sýra
Plněné cukety – postup
- Cuketu rozkrojte podélně napůl a vydlabejte asi 2/3 dužiny, přičemž kolem slupky ponechte 1 cm silný okraj.
- Vydlabanou cuketu nakrájejte velkým nožem a dejte stranou.
- Na pánvi na středním ohni rozehřejte olej. Přidejte cibuli a smažte ji asi 4 minuty.
- Přidejte česnek, papriku, dužinu cukety, všechno koření, sójovou omáčku, rýžový ocet, rajčatový protlak, pálivou omáčku a rostlinné mléko. Pánev přiklopte pokličkou a za občasného míchání vařte asi 10 minut.
- Zároveň předehřejte troubu na 210 °C a vyložte velký plech pergamenovým papírem.
- Přidejte na pánev cizrnu a ještě několik minut ji opékejte. Ochutnejte a upravte koření. Podle chuti přidejte více soli/pepře/koření.
- Každou polovinu cukety naplňte cizrnovou směsí.
- Navrch přidejte veganský sýr a pečte 20-25 minut v troubě. Ozdobte čerstvými bylinkami a pochutnejte si!
Plněná cuketa – recept
Plněná cuketa je skvělým nápadem na bezmasý oběd. Jedná se o jednoduchý recept, s jeho pomocí ale vykouzlíte báječný pokrm.
Plněná cuketa – ingredience
- 3 středně velké cukety
- 1-2 lžičky avokádového oleje (pokud se oleji vyhýbáte, vynechejte ho)
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1 špetka červené papriky
Náplň:
- 30 ml oleje (nebo ho nahraďte vodou, ale zdvojnásobte jeho množství)
- 80 g bílé nebo červené cibule nakrájené na kostičky
- 4 stroužky česneku, mleté
- 1/4 lžičky vloček z červené papriky (pro menší pálivost ji snižte nebo vynechejte)
- 300 g nakrájeného tofu nebo sojového masa
- 240 ml marinara omáčky
- 10-15 g veganského parmazánu nebo lahůdkového droždí
Plněná cuketa – postup
- Rozehřejte troubu na 204 °C a připravte si dostatečně velkou zapékací mísu, do které se vejdou rozpůlené cukety.
- Cukety podélně rozpulte a lžící nebo odměrkou vydlabejte semínka a část dužiny.
- Cukety postříkejte nebo potřete trochou oleje (jen tolik, aby lehce pokryl všechny strany) a každou z nich osolte, posypte česnekovým práškem a vločkami červené papriky.
- Rozpalte velkou pánev (my dáváme přednost litinové) na středně vysokém ohni. Jakmile se rozpálí, položte cukety řeznou stranou dolů (jen tolik, kolik se jich najednou pohodlně vejde) a smažte 2-3 minuty nebo dokud okraje nezhnědnou. Tím se vytvoří větší chuť a cukety začnou před pečením měknout.
- Jakmile jsou všechny cukety opečené (na řezné straně), přeneste je do zapékací misky řeznou stranou nahoru.
- Na stejnou pánev na středním ohni přidejte olej (nebo vodu), cibuli, česnek a pepřové vločky a smažte 3-4 minuty, nebo dokud lehce nezhnědnou a nezprůsvitní. Pokud hnědne příliš rychle, snižte teplotu.
- Přidejte tofu nebo sojové maso, vařečkou rozdělte na menší kousky a za častého míchání vařte 4-5 minut. Marinaru rovnoměrně rozdělte do cuketových lodiček a navrch dejte připravenou směs.
- Posypte veganským parmazánem a pečte odkryté 20-25 minut (nebo dokud nejsou zlatohnědé, křupavé a cukety měkké). V závislosti na velikosti a na tom, jak měkkou ji máte nejraději, možná budete muset péct déle.
- Můžete podávat posypané veganský parmazánem, lahůdkovým droždím, červenou paprikou a čerstvou bazalkou.
Cuketa recept – grilovaná cuketa
Grilovaná cuketa je skvělý způsob, jak si tuto zdravou zeleninu vychutnat nejen během teplého letního večera. Grilované cukety sou chutné, šťavnaté a dokonale opečené. Jejich příprava je snadná a rychlá a můžete je upravit svou oblíbenou marinádou.
Tajemství nejzdravějších a nejchutnějších grilovaných cuket? Zeleninu před grilováním nepotírejte žádným olejem. Pojďte se podívat, jak se to dělá!
Grilovaná cuketa – ingredience
- 4 středně velké cukety (asi 1,5 kg)
Na marinádu:
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce bílého vinného octa nebo jablečného octa
- 2 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
- ¼ lžičky soli nebo více podle chuti
- 2 polévkové lžíce lístků máty nebo bazalky nebo petrželky, jemně nasekané
Grilovaná cuketa recept
- Do mísy přidejte extra panenský olivový olej, na tenké plátky nakrájený česnek, nasekanou mátu (nebo jinou čerstvou bylinku), ocet a sůl. Promíchejte a dejte stranou.
- Předehřejte gril nebo grilovací pánev na středně vysokou teplotu. Teplota by se měla pohybovat kolem 220 °C. Ujistěte se, že jsou gril i pánev čisté.
- Cuketu omyjte, odstraňte konce a nakrájejte ji na plátky silné asi 7 mm.
- Můžete krájet dlouhé plátky nebo kulaté plátky. Ke krájení použijte kuchařský nůž nebo kráječ na mandolínu.
- Když je gril nebo grilovací pánev rozpálená, snižte teplotu ze středně vysoké na střední.
- Plátky cukety položte na gril v jedné vrstvě; olej není potřeba. Grilujte asi 3 minuty z jedné strany, pak je obracečkou otočte a grilujte další 3 minuty.
- Přendejte na servírovací talíř a grilujte dál, dokud vám nedojdou cukety. Nepřepečte je.
- Grilovaná cuketa by měla být šťavnatá a křehká.
- Když cuketu přenesete z grilu na servírovací talíř, pokapejte ji velkým množstvím marinády, dokud je ještě kouřová a horká.
- Teplá cuketa absorbuje chuť česneku, bylinek a olivového oleje. Ocet a sůl zvýrazní jejich chuť.
- Případně můžete posypat dalšími čerstvými bylinkami a čerstvě namletým černým pepřem. Vychutnejte si teplé, při pokojové teplotě nebo studené.
Cuketa na grilu – recept
Tento recept na cuketu na grilu je chutný a jednoduchý způsob, jak připravit tuto oblíbenou sezónní zeleninu. Výsledná cuketa na grilu je naprosto vynikající, pokapaná domácím balzamikovým dresinkem.
Cuketa na grilu – ingredience
- 2 střední cukety
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce balzamikového octa
- ¼ lžičky soli nebo podle chuti
- ⅛ lžička pepře nebo podle chuti
- 2 šálky rukoly, k podávání
Cuketa na grilu – postup
- Cukety omyjte a osušte. Nakrájejte je na kolečka.
- Plátky cukety grilujte na venkovním grilu (nebo použijte litinový rošt, nepřilnavou grilovací pánev nebo gril v místnosti), dokud se neobjeví pěkné hnědé skvrny.
- Zatímco se cuketa griluje, připravte dresink. Do malé nádoby dejte olivový olej, balzamikový ocet, česnek, sůl a černý pepř a dobře protřepejte.
- Grilovanou cuketu na talíři promasírujte hrstí rukoly a položte ji doprostřed talíře. Zeleninu pokapejte balzamikovou zálivkou.
- Kolem zeleně naaranžujte plátky cukety do kruhu a bohatě je pokapejte zálivkou z balzamikového octa. Podávejte.