Fazole na kyselo

Veganské recepty
Fazole na kyselo recept

Fazole na kyselo patří mezi populární jídla, která se těší velké oblibě zejména mezi vegany a vegetariány. Správně a chutně připravené fazole na kyselo ale stoprocentně zachutnají i těm, kteří veganské nebo vegetariánské stravě běžně příliš neholdují. Představujeme vám výběr těch nejlepších fazolí na kyselo v převážně veganské úpravě.

Fazole na kyselo se mohou podávat samostatně nebo jako příloha. Tyto fazole jsou podobně jako třeba sojové boby skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny a železa, takže jsou ideální pro vegany a vegetariány. Fazole na kyselo také obsahují méně tuku a jsou vhodné pro ty, kteří drží dietu.

Navíc jsou snadno připravitelné a mohou být uchovávány po dobu několika dní v lednici. Tyto fazole na kyselo také mohou být přidány do salátů, sendvičů nebo jako příloha k rýži v rámci zdravé večeře. Z fazolí se také připravuje výborná fazolová polévka.

Fazolky na kyselo recept
Spíž si lze vybavit mnoha druhy fazolí.

Jak uvařit fazole

Kladete si otázku jak uvařit fazole? Máte více možností, základem je vždy fazole řádně namočit. Namáčení fazolí umožňuje, aby sušené fazole absorbovaly vodu, čímž se začnou rozpouštět škroby, které způsobují střevní potíže. To ve své podstatě funguje i při namáčení ořechů.

Během namáčení fazole také zdvojnásobují až ztrojnásobují svou velikost. Fazole proberte a vyhoďte všechny odbarvené nebo scvrklé fazole nebo cizí tělesa. Fazole dobře propláchněte. Fazole namočené oběma způsoby slijte a propláchněte čerstvou studenou vodou.

Fazole namočte jedním z těchto způsobů:

  • Za tepla: Do velkého hrnce nalijte 10 šálků vody na každé 2 šálky suchých fazolí. Zahřejte k varu; vařte 2-3 minuty. Odstavte z ohně, přikryjte a namočte až na 4 hodiny. Namáčení za tepla je upřednostňovanou metodou, protože zkracuje dobu vaření, pomáhá rozpustit některé látky způsobující plynatost fazolí a nejčastěji vede ke křehkým fazolím.
  • Rychlé namáčení: Jedná se o nejrychlejší metodu. Do velkého hrnce přidejte 6 šálků vody na každé 2 šálky suchých fazolí. Zahřejte k varu; vařte 2-3 minuty. Odstavte z ohně, přikryjte a namočte alespoň na 1 hodinu.
  • Tradiční namáčení přes noc: Tento způsob je nejjednodušší. Suché fazole vložte do velké nádoby; na každé 2 šálky fazolí přidejte 10 šálků studené vody. Přikryjte a dejte do chladničky na 8 hodin nebo přes noc.

Jak uvařit fazole na sporáku

Fazole vložte do velkého hrnce, zalijte čerstvou vodou a přiveďte k varu. Snižte teplotu, přikryjte a vařte na mírném ohni, dokud nejsou fazole měkké, ale pevné. Většina fazolí se uvaří za 45 minut až 2 hodiny v závislosti na odrůdě.

Občas zkuste ochutnat nebo fazole rozmačkejte vidličkou nebo lžící o stěnu hrnce. Občas zkontrolujte, zda není třeba přidat více vody.

Fazole recept

Vyzkoušejte tento lahodný recept na pokrm z fazolí, cibule a směsi koření, který vás dokonale zasytí a navíc skvěle chutná.

Fazole recept – ingredience

  • 1 hrnek červených fazolí, vařených
  • 1 hrnek bílých fazolí, vařených
  • 1 hrnek černých fazolí, vařených
  • 2 červené cibule, nakrájené
  • 2 velké kousky ananasu, jemně nakrájené
  • 1 šálek nakrájených rajčat
  • 1 šálek vody
  • 3 lžíce tamari (nebo sójové omáčky)
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 lžičky papriky
  • 2 lžičky estragonu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • Kůra z 1 limetky
  • Šťáva z 1 limetky
  • 2 lžičky kukuřičné mouky
  • Hrst čerstvé petrželky, jemně nasekané
  • Hrst čerstvého koriandru, jemně nasekaného

Fazole recept

  1. Na pánvi osmahněte červenou cibuli do měkka.
  2. Přidejte ananas, nakrájená rajčata a vodu a dobře promíchejte. Přidejte tamari, jablečný ocet, papriku, estragon, mletý koriandr, limetkovou kůru a limetkovou šťávu.
  3. Dobře promíchejte a poté přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a vařte 20 minut.
  4. Odstavte z ohně. Pomocí ručního mixéru omáčku mixujte 60-120 sekund, dokud nebude hladká.
  5. Vraťte omáčku zpět do pánve, přidejte kukuřičnou mouku a fazole. Omáčku za stálého míchání přiveďte k varu. Omáčka by měla začít houstnout (díky kukuřičné mouce).
  6. Snižte teplotu na minimum a vařte dalších 5 minut. Vmíchejte čerstvou petrželku a čerstvý koriandr.
  7. Podávejte horké a ozdobené lístky koriandru.
Fazolky na kyselo recept
Fazole chutnají výtečně třeba s čerstvými bylinkami.

Fazolky na kyselo

Zelené fazolky před opečením na litinové pánvi blanšírujte. Výsledná textura je dokonale jemná, karamelizovaná a lahodná. Tamarind je sladkokyselý kořen, který se běžně používá v kuchyních po celém světě, zejména v těch, které jsou známé svými regionálními kari.

Ostrá šalvěj – léčivá bylina, jejíž doslovný význam je „zachráněný“. Ve spojení se zemitými lískovými oříšky je tento pokrm správným jídlem – a není ničím jiným než kouzelným.

Fazolky na kyselo – ingredience

  • 6 šálků zelených fazolek
  • 2 lžíce čerstvých šalvějových listů
  • 2 lžíce syrových lískových oříšků
  • 1/2 lžičky himálajské růžové soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 2 lžičky obyčejného sezamového oleje
  • 2 lžičky bio tamarindového koncentrátu

Fazolky na kyselo – postup

  1. Přiveďte k varu středně velký hrnec s vodou. Mezitím ořízněte konce zelených fazolek. Vložte fazolky do vroucí vody a blanšírujte je 1 minutu nebo dokud nezískají jasně zelenou barvu. Fazole ihned slijte a propláchněte pod studenou vodou.
  2. Pro přípravu zálivky nasekejte na prkénku šalvějové lístky a lískové oříšky. Směs ořechů vložte na suchou litinovou pánev na střední teplotu a za stálého míchání opékejte 3 až 4 minuty, dokud nezezlátnou. Ořechovou směs ihned přendejte do mísy, osolte a opepřete a dejte stranou.
  3. Na stejné litinové pánvi rozehřejte na vysokém plameni sezamový olej. Přidejte blanšírované zelené fazolky a opékejte je 1 minutu. Přidejte tamarindovou pastu a smažte další minutu nebo dokud nezkaramelizuje. Nakonec zelené fazolky promíchejte s ořechovou směsí.
  4. Podávejte ihned nebo je uložte do lednice jako předpřipravenou zeleninu na celý týden.

TIP: Vyzkoušejte recept na mražené fazolky na kyselo, nejedná se o veganský recept (pouze vegetariánský), ale můžete použít mražené fazolky.

Mexické fazole recept

Tyto veganské mexické fazole budou zaručeně chutnat i těm, kteří veganským pokrmům běžně neholdují.

Mexické fazole ingredience

  • 500 g suchých fazolí pinto
  • 6 šálků + 2 šálky vody
  • ½ lžičky kmínu
  • ½ lžičky uzené papriky
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • ½ lžičky cibulového prášku
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • sůl podle chuti
  • koriandr na posypání (nepovinné)

Mexické fazole recept

  1. Fazole přidejte do velkého hrnce. Fazole roztřiďte a odstraňte všechny kamínky a nečistoty. Zalijte 6 šálky vody a přiveďte k varu. Přikryjte a vařte na mírném ohni 1 hodinu.
  2. Přidejte zbývající vodu, kmín, uzenou papriku, česnekový prášek a kajenský pepř a promíchejte. Přiveďte k varu. Přikryté vařte na mírném ohni dalších 1-1,5 hodiny za občasného míchání.
  3. Ochutnejte fazole, abyste se ujistili, že jsou uvařené. Podle potřeby je osolte a upravte koření. Na závěr přidejte koriandr a pochutnejte si.

Fazolový guláš recept

Tento vydatný dušený pokrm ze směsi fazolí a zeleniny je plný rostlinných bílkovin, vlákniny a živin – úsporný veganský dušený pokrm připravíte za méně než 40 minut. Bez lepku, bez mléka, bez masa a bez obilovin.

Fazolový guláš – ingredience

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 malá žlutá cibule nakrájená na kostičky
  • 1 červená nebo zelená paprika nakrájená na kostičky
  • 3 žebra celeru nakrájená na plátky
  • 2 mrkve nakrájené na plátky
  • 2 malé cukety nakrájené na plátky
  • 4 stroužky česneku mletého
  • ½ lžíce chilli
  • ½ lžíce kmínu
  • 1 lžička oregana nepovinně
  • ¼ lžičky kajenského pepře nepovinně
  • 1 bobkový list nepovinně
  • 1 středně velká brokolice nakrájená na růžičky
  • 1 plechovka nakrájených rajčat ve šťávě
  • 1 plechovka bílých fazolí
  • 1 plechovka červených fazolí
  • 1 plechovka černých fazolí
  • 1 plechovka cizrny
  • 1 plechovka kukuřičných zrn, scezená, nepovinné
  • 1 plechovka rajčatového protlaku
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • Sůl a pepř podle chuti

Fazolový guláš recept

  1. Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte olej. Přidejte cibuli, papriku, celer, mrkev a cuketu a restujte je 3 až 4 minuty nebo dokud zelenina nezměkne.
  2. Přidejte česnek, chilli, kmín, oregano (pokud používáte), kajenský pepř (pokud používáte) a bobkový list (pokud používáte) a restujte další minutu.
  3. Přidejte brokolici, plechovku rajčat, všechny fazole, kukuřici (pokud používáte), rajčatový protlak, zeleninový vývar a sůl a pepř. Přiveďte k varu, přikryjte, snižte teplotu na minimum a vařte 25 minut.
Fazolky na kyselo recept
Fazolky si můžete připravit i na způsob guláše.

Bílé fazole – recept

Tento vydatný guláš z bílých fazolí přináší na stůl všechny bohaté a svěží chutě toskánské kuchyně s bonusem navíc: je zcela veganský. Je to ideální rodinná večeře pro náročný všední večer nebo snadný recept na přípravu jídla.

Bílé fazole – ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje (nebo oleje ze sušených rajčat)
  • 1 žlutá cibule nakrájená na kostičky
  • 1 šálek mrkve nakrájené na plátky
  • 1 šálek celeru nakrájeného na plátky
  • 6 stroužků česneku, mletého
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného oregana
  • ¼ lžičky sušené šalvěje
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • ½ šálku sušených rajčat nakrájených na julienne v oleji
  • 3 plechovky fazolí Great Northern, okapané a propláchnuté
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 1 plechovka plnotučného kokosového mléka
  • ½ šálku nevařené červené čočky, volitelně
  • 3 šálky nasekané kapusty
  • 1 lžička jablečného octa
  • Sůl
  • Pepř

Bílé fazole – recept

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olej na středním plameni.
  2. Přidejte cibuli, mrkev a celer a pár špetek soli a pepře. Za častého míchání vařte 8 minut.
  3. Přidejte česnek, oregano, tymián a šalvěj a pár špetek soli a pepře. Za častého míchání vařte 1 minutu.
  4. V hrnci udělejte důlek. Snižte teplotu na střední a přidejte rajčatový protlak přímo na povrch hrnce a za častého míchání vařte, dokud se rajčatový protlak nezbarví do cihlově červené barvy. Přidejte kapku zeleninového vývaru a odmastěte hrnec, přičemž ze dna seškrábejte všechny mňamky.
  5. Do hrnce přidejte sušená rajčata, bílé fazole, zeleninový vývar a kokosové mléko spolu s několika špetkami soli a pepře. Na středním plameni přiveďte k varu.
  6. Po uvedení do varu přidejte čočku. Snižte teplotu na minimum a vařte 10 minut. Vmíchejte kapustu, dokud nezvadne.
  7. Poté přidejte jablečný ocet a podle chuti osolte a opepřete.
  8. Ozdobte čerstvou nasekanou petrželkou, veganským parmazánem a krutony.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang