Fantastický oběd nebo večeře s pořádnou dávkou bílkovin a vlákniny. Dýňová rýže je oblíbenou variací na pravé italské rizoto s kuřecím masem.
Dýně nabízí spoustu možností, co se týče zpracování. Můžete si ji připravit nasladko, z některých druhů dýně se zase vaří špagety. Oblíbené je také dýňové zelí zavařené, moučníky z dýně nebo třeba pečená dýně.
VÝŽIVOVÁ HODNOTA NA PORCI
- Kalorie 513
- Tuk 12 g
- Nasycené mastné kyseliny 6 g
- Cukry 10 g
- Sůl 0,4 g
- Bílkoviny 17 g
- Sacharidy 90 g
- Vláknina10 g
Ingredience
- 400 g dýně
- 100 g kokosového krému
- 4 kuličky nového koření
- 4 jarní cibulky
- ½ svazku čerstvého tymiánu (15 g)
- 2 chilli papričky
- ½ zelí (400 g)
- 450 g rýže basmati
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- olivový olej
- 200 g barevných cherry rajčat
- 200 g okry
- 700 g máslových fazolí
Metoda
Dýni oloupejte, zbavte slupky a nakrájejte na 2cm kousky. Do velké pánve nalijte 800 ml vroucí osolené vody a na středním ohni přidejte kokosovou smetanu, nechte ji rozpustit a poté přidejte dýni a nové koření.
Jarní cibulky ořízněte a rozmačkejte, pak je rozpulte a vhoďte do pánve spolu s polovinou snítek tymiánu a celými chilli papričkami. Zelí nahrubo nakrájejte a přidejte do pánve spolu s ½ lžičky mořské soli a černého pepře. Přiklopte a vařte 10 minut, poté propláchněte a vmíchejte rýži.
Přiklopte pokličku, snižte teplotu na minimum a vařte 12 minut, nebo dokud se voda nevstřebá. Vypněte oheň a nechte rýži dusit. Mezitím oloupejte a nakrájejte česnek a oloupejte a nahrubo nakrájejte cibuli, poté ji dejte na velkou nepřilnavou pánev na střední teplotu se 2 lžícemi oleje a 5 minut restujte.
Rajčata rozpulte, pak vyjměte chilli papričky z rýže, opatrně je zbavte slupky, nakrájejte na plátky a polovinu přidejte na pánev. Nasekejte zbývající lístky tymiánu, pak okrájejte a rozpulte okru a přidejte ji na pánev. Přikryjte ji a za občasného míchání vařte 8 minut, poté vyklopte fazole (i se šťávou) a nechte je několik minut prohřát.