Je super krémová (hlavně díky dýni, s trochou pomoci kokosového mléka), avšak zároveň i dost zdravá. Je jemně kořeněná, avšak dýňová chuť vyniká nad ostatními. Tato dýňová polévka bez mléka bude vítaným doplňkem každého svátečního stolu.
Tento recept obsahuje návod, jak upéct čerstvou dýni, aby měla maximální dýňovou chuť. Pokud jste v časové tísni, hodí se i dýňové pyré z konzervy. Polévka je tak krémová, že nebudete věřit, že tento recept neobsahuje žádnou smetanu!
Příprava
- Doba přípravy: 15 minut
- Doba vaření: 70 minut
- Celkový čas: 1 hodina 25 minut
- Proce: 4 až 6 misek
Ingredience
- 4 polévkové lžíce olivového oleje, rozdělené
- Jedna čtyřkilová dýně
- 1 velká žlutá cibule, nakrájená nadrobno
- 4 velké nebo 6 středně velkých stroužků česneku, prolisovaných nebo mletých
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- ⅛ lžička hřebíčku
- Malá špetka kajenského pepře (nepovinné)
- Čerstvě mletý černý pepř
- 4 šálky zeleninového vývaru
- ½ šálku plnotučného kokosového mléka
- 2 lžíce javorového sirupu nebo medu
- ¼ šálku dýňových semínek
Postup
Předehřejte troubu na 200 stupňů a vyložte plech pečicím papírem pro snadnější čištění. Dýni opatrně rozpulte a vydlabejte z ní semínka.
Každou půlku dýně rozkrojte napůl, aby vznikly čtvrtky. Dužinu dýně potřete 1 lžící olivového oleje a čtvrtky položte řeznou stranou dolů na plech. Pečte 35 minut nebo déle, dokud se oranžová dužina snadno nepropíchne vidličkou. Odložte ji na několik minut stranou, aby vychladla.
Ve velkém hrnci rozehřejte na středním plameni zbývající 3 lžíce olivového oleje. Jakmile se olej začne třpytit, přidejte na pánev cibuli, česnek a sůl. Promíchejte. Za občasného míchání vařte, dokud cibule nezprůsvitní, asi 8 až 10 minut. Mezitím oloupejte slupku z dýní a slupku vyhoďte.
Přidejte dužinu dýně, skořici, muškátový oříšek, hřebíček, kajenský pepř a čerstvě mletý černý pepř. Pomocí lžíce dýni trochu rozmačkejte. Přilijte vývar. Směs přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte asi 15 minut, aby se chutě spojily.
Zatímco se polévka vaří, opékejte semínka na střední pánvi na středně nízkém ohni za častého míchání, dokud nebudou vonět, zlátnout a vydávat drobné praskající zvuky. Přendejte semínka do misky a nechte je vychladnout.
Jakmile je dýňová směs hotová, vmíchejte kokosové mléko a javorový sirup. Odstavte polévku z ohně a nechte ji mírně vychladnout. K rozmixování této polévky v hrnci můžete použít ponorný mixér.
Naberte polévku do jednotlivých misek. Polévku posypte semínky a podávejte. Zbytky polévky nechte zcela vychladnout a pak ji přendejte do vhodné nádoby a nechte ji v chladničce až 4 dny. Polévku můžete zmrazit až na 3 měsíce.
TIP: Pokud milujete polévky, rozhodně vyzkoušejte i klasickou čočkovou polévku.
JAK PRAŽIT DÝŇOVÁ SEMÍNKA
Z dýňových semínek odstraňte všechny kousky dužiny a vyhoďte je. Nejraději to dělám v cedníku pod tekoucí vodou. Semínka osušte papírovými ručníky. Semínka promíchejte s trochou olivového oleje, posypte solí a dalším kořením dle volby. Promíchejte.
Malý plech s okrajem vyložte pečícím papírem a dýňová semínka rozložte. Pečte 15 minut, dokud nejsou semínka voňavá a opečená.