Dýně hokaido – nejlepší recepty z dýně hokaido

Veganské recepty

Dýně hokaido je právem nazývána královnou podzimu. Hokaido je zdravá zelenina s velmi jemnou chutí. Z dýně hokaido lze vykouzlit řadu sladkých i slaných pochoutek. Co všechno upéct a uvařit z dýně hokaido? Jaké jsou nejoblíbenější recepty z dýně hokaido?

Hokaido má svou specifickou jemnou až lehce oříškovou chuť, která se hodí pro slané i sladké recepty. Snad každý zná krémovou polévku z dýně hokaido. Existuje však mnoho dalších způsobů, jak hokaido dýni upravit.

Dýně hokaido pochází ze stejnojmenného japonského ostrova Hokkaidó. Odtud se rozšířila do Ameriky. Díky odolnosti, trvanlivosti a téměř nulovým nárokům na uskladnění, se spolu s ostatními dýněmi a tykvemi stala oblíbeným jídlem mořeplavců. Námořní výpravy dýni hokaido rozšířily takřka po celém světě.

Zdraví a pohoda s dýní hokaido

Krásně oranžová dýně hokaido je velmi oblíbená jako konzerva vitamínů a minerálů. Dýně hokaido obsahuje vitaminy B, C, E, K, z minerálů železo, hořčík, sodík, zinek, draslík, sodík. V porovnání s jinými druhy zeleniny obsahuje dýně více betakarotenu. Ten se v těle přemění na vitamin A – antioxidant, který zabraňuje poškozování buněk škodlivými volnými radikály.

Ze skupiny vitamínů B obsahuje dýně hokaido konkrétně B1, B2 a B3. Tyto vitamíny udržují v dobré kondici oči a kůži a mají skvělý vliv na snížování únavy a eliminaci fyzického i psychického vyčerpání.

Zároveň je dýně hokaido zdrojem nenasycených mastných kyselin omega-3 a omeg-6, které pomáhají snižovat vysoký krevní tlak a riziko vzniku infarktu a mrtvice.

Dýně hokaido dokáže krásně prohřát organismus, váže na sebe toxiny, léčí žaludek, slezinu a slinivku břišní.

Recepty s dýní hokaido jsou velmi oblíbené na podzim. Hokaido totiž prohřívá organismus, hustá polévka z dýně hokaido nebo pečená dýně hokaido jsou ideálním obědem pro chladné dny. Dýně hokaido je také bohatá na draslík, který zajišťuje správné funkce svalové a nervové soustavy a svými účinky efektivně pečuje o naše srdce.

Každý, kdo si hlídá kalorie, ocení nízký energetický obsah této zdravé zeleniny. Recepty z dýně hokaido jsou často součástí jídelníčků při různých dietách. Hokaido totiž obsahuje až 90 % vody, ve 100 g dýně je pouhých 30 kalorií.

Pěstování dýně hokaido

Pěstování dýně hokaido není nijak zvlášť náročné. Zde je několik tipů, jak na to:

  • dýně hokaido vyžaduje středně těžkou půdu s dostatečným množstvím vláhy a bohatou na živiny
  • před výsevem semen nebo výsadbou sazenic je třeba zapracovat na záhon vyzrálý kompost, dýně hokaido potřebuje dobře vyhnojené místo, ideální je přímo kompost
  • hokaido je dýně teplomilná, je nutné zajistit jí dostatek tepla a slunečních paprsků
  • potřebuje hodně prostoru a nesnáší těsné sousedství jiných plodin, obzvlášť zeleniny jako jsou okurky a rajčata, hrozí mezi nimi přenos houbových infekcí
  • dýňové semena lze vysévat do předem připravených jamek do hloubky 3 až 5 cm a ve vzdálenosti 1,2 až 1,5 metru od sebe, ideální dobou je druhá polovina května
  • předpěstování sazenic začíná zhruba začátkem dubna, zdravé sazenice se vysazují na záhon nebo na kompost také v polovině května po ledových mužích
  • dýně hokaido mají bohatou kořenovou soustavu a většinou si potřebnou vláhu obstarají samy, pokud je velké sucho, je třeba dýně pravidelně a vydatně zalévat ke kořenům
  • při zalévání je nutné dbát na listy, listy by měly zůstat suché, aby se předešlo šíření plísňových chorob
  • k větším rostlinám se hodí opora, po které se dýně hokaido rády plazí
  • pokud se výhony dýně zkracují na délku zhruba 2 metry, hokaido se více rozvětví a lépe plodí
Dýně hokaido je konzerva plná živin a vitamínů. Při správném uskladnění vydrží až do jara.

Kdy sklízet dýně hokaido? Plody jsou připraveny na sklizeň koncem srpna. Dýně v té době získají sytě oranžovou barvu, mají dřevnatou stopku a tvrdou slupku. Nedozrálá dýně není je bez chuti a naopak přezrálé hokaido ztrácí své výživové hodnoty.

Uskladnění dýně hokaido

Aby dýně hokaido dlouho vydržela a neshnila, potřebuje hlavně sucho. V suchu vydrží plody bez větších problémů od pozdního léta až do jara. Dýně vlhko nesnáší a tak často doporučované skladování ve sklepě nemusí být vzhledem k neupřesněné vlhkosti jako doporučení správné.

Na dobře vybraném a upraveném stanovišti mohou dýně vydržet čerstvé a zdravé až po dobu 4 měsíců.

Ideální je suché a dobře větrané místo, kde lze plody rozložit na dřevěném roštu nebo na policích tak, aby se navzájem nedotýkaly. Ideální je teplota kolem 10 – 15 o C, při které následně slupka dýně ztvrdne, čímž dužinu spolehlivě ochrání. Vzdušná vlhkost by se podle doporučení měla pohybovat v rozmezí i 50 – 65 %.

Dýně hokaido – nejlepší recepty

Recepty s dýní hokaido překvapují svou rozmanitostí. Tato zelenina nabízí snad nejširší možný výběr druhů dobrot. Dýně hokaido recepty zpestří jídelníček jak barevně, tak chuťově. Využívat lze jako hlavní surovinu, nebo jako vedlejší doplnění jiného receptu. Dýně hokaido je skvělý tip na zdravou večeři.

Recepty z dýně hokaido navíc nekončí jen u teplé kuchyně. Z dýně hokaido se dá vykouzlit výborná pomazánka, smoothie, zapečenou dýni nebo hummus z dýně hokaido. Z dýně hokaido lze připravit i čaj nebo osvěžující nealkoholické drinky. Je možné vyzkoušet i máslo z dýňových semínek, které je úžasnou alternativou. Zde jsou ty nejlepší podzimní recepty z dýně hokaido.

Alternativou klasického českého rizota je výborné krémové dýňové rizoto, které zvládne připravit každý během půl hodiny.

Krémová polévka z dýně hokaido

Polévka z dýně hokaido je naprostá klasika. Existuje řada variací. Polévka z dýně hokaido zasytí a prohřeje tělo hlavně v chladných podzimních dnech. Je rychlým a zdravým receptem na večeři.

Jemná krémová polévka z dýně hokaido patří k top receptům.

Ingredience:

  • 1 menší dýně hokaido
  • 0,75 l zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce rostlinné zakysané smetany
  • pár kapek dýňového oleje a dýňová semínka na ozdobu

Postup:

Dýni dobře omyjeme a zbavíme semínek, dužinu nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme na kostičky. Na oleji zesklovatíme cibuli, přidáme dýni, osolíme a chvilku restujeme. Podlijeme vývarem (lze nahradit vodou), přidáme nové koření, bobkový list a dusíme pod pokličkou do měkka přibližně 20 minut.

Z polévky vyndáme koření a rozmixujeme tyčovým mixérem. Pokud je polévka příliš hustá, zředíme trochou zeleninového vývaru. Přidáme čerstvě mletý pepř a dle chuti dosolíme.

Polévku je nejlepší podávat horkou a ozdobit kapkami dýňového oleje, dýňovými semínky a lžíci zakysané smetany.

Dýňová polévka má hustší konzistenci, stejně jako například africká arašídová polévka, krémová česneková polévka a marocká harira polévka.

Pečená dýně hokaido

V troubě pečená dýně hokaido patří k jednoduchým, rychlým a zdravým receptům. Je skvělým tipem na lehkou večeři. Pečená dýně hokaido posluží také jako ingredience do polévek, dipů a pomazánek.

Kdo má rád klasiku, může k dýňovým hranolkům přidat kečup nebo sójovou majonézu.

Ingredience:

  • 1 dýně hokaido
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • koření dle chuti: pepř, chilli, tymián, rozmarýn, zelená petrželka

Postup:

Dýni hokaido dobře omyjeme a nakrájíme na měsíčky nebo větší kostky. Ve velké míse smícháme s olivovým olejem, solí a kořením dle chuti. Poskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečená dýně hokaido je v trobě hotová za 25 – 30 minut.

Dýni můžeme nakrájet také na tenké hranolky, ty budou v troubě hotové o něco dříve. Hranolky z dýně hokaido jsou výbornou zdravou alternativou k bramborovým hranolkům.

Pečenou dýni hokaido lze podávat se zeleninovým salátem, pečivem nebo jen tak. K hranolkům z dýně hokaido se skvěle hodí nejrůznější jogurtové dipy. Nejlepší je česnekovo – jogurtový dip s čerstvým koprem.

Zapečená dýně hokaido s pohankou

Kombinace dýně hokaido s pohankou je perfektní volba pro chladné podzimní a zimní dny. Obě potraviny zahřejí prochladlý organismus a dodají potřebné vitamíny a minerály. A navíc tahle zdravá kombinace skvěle chutná.

Zapečená plněná dýně hokaido krásně ozdobí stůl. Hodí se na slavnostní večeře nebo pro návštěvu.

Ingredience:

  • 1 menší dýně hokaido
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 175 g pohanky
  • 250 g žampionů
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 hrsti listové petržele
  • 5 lžic řepkového oleje

Postup:

Pohanku namočíme na několik hodin nebo přes noc do zeleninového vývaru. Dýni očistíme, seřízneme vršek a uvnitř vydlabeme lžící a potřeme částí oleje.

Na pánvi rozehřejeme zbylý olej. Žampiony zprudka orestujeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem, osolíme a na mírnějším plameni pomalu restujeme dozlatova. Přidáme pohanku a petrželovou nať a promícháme.

Vydlabanou dýni hokaido naplníme směsí, přiklopíme horní částí a zapečeme v troubě na 200 °C asi 35 až 40 minut. Doporučuje se podávat s čerstvým zeleninovým salátem.

Pomazánka z pečené dýně hokaido

Jedna z nejoblíbenějších zeleninových pomazánek vůbec. Pomazánka z dýně hokaido je dietní, avšak zároveň sytá a krémová. A navíc má krásnou barvu.

Existují desítky variací na pomazánku z dýně hokaido. Kouzlem dýně hokaido je jemná chuť a krémová konzistence.

Ingredience:

  • 400 g dýně hokaido
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžíce petrželové natě
  • 20 g chia semínek
  • 10 g lahůdkového droždí
  • 20 g slunečnicových semínek
  • 1 odměrka hrachového proteinu bez příchuti
  • voda v případě potřeby
  • sůl​

Postup:

Dýni zbavíme semínek a nakrájíme na měsíčky i se slupkou. Dáme do pekáčku, přidáme lžíci kokosového oleje, mírně posolíme a dobře promícháme. Pečeme při 180 stupních do změknutí asi 25 minut).

Upečenou dýni necháme vychladnout a poté jí přendáme do větší misky. Přidáme všechny ingredience kromě semínek a důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem. Pokud nebyla dýně dost šťavnatá, přidáváme po troškách vodu. Pozor, aby pomazánka z dýně hokaido nebyla moc řídká. Správná konzistence je krémová.

Dosolíme dle chuti a vmícháme oba druhy semínek. Pomazánku z dýně hokaido je dobré podávat s čerstvým celozrnným pečivem. Nejlepší kombinace je s žitným chlebem a samozřejmě s čerstvou zeleninou.

Dýňové smoothie s banánem, zázvorem a skořicí

Syté a lahodné dýňové smoothie, které mile překvapí kořeněnou vůní a krásně zahřeje v sychravých dnech. Patří mezi netradiční recepty na smoothie a určitě stojí za ochutnání.

Hustá smoothie jsou výbornou a zdravou svačinkou. Kombinace zázvoru, banánu a skořice je prostě dokonalá.

Ingredience:

  • 1/2 dýně Hokaido
  • 1 banán
  • šťávu z poloviny pomeranče
  • kousek zázvoru
  • 100 ml kokosového mléka
  • 1/2 kávové lžičky skořice
  • pár kapek javorového sirupu

Postup:

Dýni rozkrojíme napůl, oloupeme z ní slupku a vydlabeme dužinu se semínky. Nakrájíme ji na asi 4 cm velké kousky a vložíme do smoothie mixéru. Syrovou dýni lze předem nakrájenou na kousky uvařit ve vodě nebo upéct v troubě. Dobrá a je však raw food varianta ze syrové hokaido.

Banán oloupáme, zázvor okrájíme a pomeranč vymačkáme. Vše dáme do smoothie mixéru, zalijeme kokosovým mlékem, přidáme skořici a javorový sirup a rozmixujeme.

Špaldová buchta z dýně hokaido

Dezerty lze z dýně hokaido připravit různými způsoby. Rychlá a jednoduchá buchta ze špaldového těsta bez droždí je nenáročná na přípravu. Kdo neholduje dýni může vyzkoušet např. zdravou a lehkou malinovou vegan buchtu.

Skvělým dezertem z hokaido je také křehký koláč s dýňovou náplní.

Ingredience:

  • 2 hrnky špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • 2 lžíce rozmixovaných lněných semínek
  • 2 lžíce kakaa
  • 1/3 hrnku oleje
  • 1 a 1/2 hrnku rostlinného mléka
  • 1/2 hrnku rýžového sirupu
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhané dýně Hokkaido
  • 1 lžička skořice
  • 1 vanilkový cukr

Postup:

V míse promícháme mouku, prášek do pečiva, lněné semínko a kakao. Poté přidáme olej, mléko a sirup. Vymícháme hladké těsto, které nalijeme na plech vyložený pečícím papírem (ideálně 20 x 40 cm). Na těsto nasypeme nastrouhanou dýni a posypeme skořicí.

Buchtu z dýně hokaido je nejlepší péct v troubě při 160 stupních asi 25 minut. Na závěr posypat vanilkovým cukrem.

Kompot z dýně hokaido

Sladký kompot z dýně hokaido je velká delikatesa, dá se jíst samotný jako dezert, nebo jím dochutit například vločkovou kaši či bílý jogurt.

Kouzlo dýně hokaido spočívá v pestrosti využití ve studené i teplé kuchyni.

Ingredience:

  • 3 kg dýně hokaido
  • 800 g nerafinovaného hnědého cukru
  • 2 lžičky kyseliny citronové
  • 2 citrony
  • 4 hřebíčky
  • ananasový kompot na dochucení
  • voda

Postup:

Dýni hokaido oloupeme a vydlabeme semínka. Zbytek nakrájíme na kostičky, které necháme pár hodin stát ve dvou litrech vody se 4 hřebíčky. Přidáme cukr, kyselinu citronovou a vypeckované citrony nakrájené na plátky. Kůru neloupeme.

Společně vše povaříme asi deset minut, vytáhneme citrony a hřebíčky a přidáme šťávu ze dvou velkých ananasových kompotů. Vzniklým kompotem naplníme sklenice a sterilujeme 20 minut na 80 °C.

Marmeláda z dýně hokaido s pohankovým medem

Sladká pochoutka zářivě oranžové barvy, to je marmeláda z dýně hokaido. Výhodou marmelády z dýně hokaido je, že nepotřebuje žádný pektin na zahuštění. Je krásně hustá sama o sobě. Pohankový med dodá marmeládě kouzelnou vůni.

Ingredience:

  • 2 kg dýně hokaido
  • 1 kg pohankového medu
  • 2 pomeranče
  • 2 citrony
  • 2 lžičky zázvoru
  • několik najemno podrcených semínek kardamomu
  • 1 l vody

Postup:

Dýni hokaido, pomeranče a citróny omyjeme, očistíme, zbavíme semínek a nakrájíme na menší kousky. Nastrouháme zázvor a spolu s dýní, citrony, pomeranči a medem vaříme ve vodě 45 minut. Poté vše rozmixujeme, přidáme kardamom a společně vaříme ještě dalších 15 minut.

Rozvařenou a rozmixovanou směsí naplníme čisté sklenice a dobře uzavřeme. Sklenice s marmeládou z dýně hokaido necháme stát dnem vzhůru alespoň 5 hodin.

Pyré z dýně hokaido

Dýňové pyré je výborná příloha a také skvělý způsob, jak uchovat dýni hokaido měsíce v mražáku. Pyré z dýně hokaido poslouží jako polotovar do řady dalších receptů.

Pyré z dýně hokaido je dobré jen tak s trochou mořské soli. Výborně chutná jako příloha k luštěninovým karbanátkům

Ingredience:

  • 2 středně velké dýně hokaido (celkem 3 kg)

Postup:

Předehřejeme troubu na cca 185 °C. Rozpůlíme dýně na půlku a vydlabeme semínka. Pro rychlejší upečení je překrojíme ještě jednou. Čtvrtky dáme k sobě, umístíme na plech na pečící papír a pečeme slupkou nahoru přibližně 60 minut. Hotovou dýni poznáme tak, že ji lze propíchnout snadno vidličkou.

Jakmile upečené dýně vychladnou, vy­dlabeme lžící dužinu a umístíme do robotu a rozmixujeme úplně dohladka. Pokud je pyré z dýně hokaido velmi řídké, doporučujeme přendat jej do cedníku a postavit na mísu. Necháme minimálně 2 hodiny odkapat v ledničce a tak se zbavíme přebytečné vody.

Pyré lze uchovávat až 3 dny v ledničce a použít ho např na polévku nebo na pomazánku nebo hummus. V mrazáku pak vydrží až 3 měsíce.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang