Dušený květák inspirovaný řeckou kuchyní

Veganské recepty

Lahodný dušený květák lze podávat s chlebem, aby se do něj dala utřít šťáva – je božský!

NUTRIČNÍ HODNOTY NA PORCI

  • Kalorie 311
  • Tuk 12 g
  • Nasycené mastné kyseliny 2 g
  • Cukry 21 g
  • Sůl 0,3 g
  • Bílkoviny 12 g
  • Sacharidy 41 g
  • Vláknina 12 g

Ingredience

  • 1 citron
  • olivový olej
  • 1 hlavička česneku
  • 2 červené cibule
  • 10 černých oliv
  • 300 g nových brambor
  • ½ svazku čerstvého oregana (15 g)
  • 10 velkých zralých švestkových rajčat
  • 1 hlávka květáku, nejlépe s listy (800 g)
  • 200 g čerstvého nebo mraženého hrášku nebo fazolí

Metoda

Předehřejte troubu na 200 °C. Pomocí škrabky zbavte citron kůry a vložte ji do velkého kastrolu na středním ohni, přidejte 2 lžíce oleje a česnekovou cibulku. Oloupejte a rozčtvrťte cibuli a rozdělte ji na plátky, brambory nakrájejte na plátky silné 1 cm. Přidejte je spolu s olivami na pánev, zasypte lístky oregana a vařte 5 minut, nebo dokud nezačnou měknout a barvit se.

Rajčata rozčtvrtíme a přidáme, podle chuti osolíme mořskou solí a opepříme černým pepřem.
Do pánve nalijte 500 ml vody a přiveďte ji k varu, dobře promíchejte.

Z květáku vyhoďte jen otrhané vnější listy, pak do stonku nařízněte křížek a zatlačte ho až na dno pánve.
Pokapejte 1 lžící oleje, přiklopte a dejte péct do trouby na 1 hodinu nebo dokud květák nezezlátne a nezkaramelizuje, občas podlijte a v polovině pečení sundejte pokličku.

Květák přendejte na talíř, vyjměte hlavičku česneku, pánev postavte zpět na střední teplotu, vmíchejte hrášek nebo fazole a 5 minut povařte. Opatrně vymačkejte všechny česnekové slupky a vmíchejte je zpět do pánve. Podle potřeby ochutnejte a dolaďte koření, poté přelijte květák a dochuťte pořádně vymačkanou citronovou šťávou.

Tip na závěr

Při přidávání hrášku nebo fazolí můžete přidat další rychle se vařící zeleninu, jako je mangold, špenát, chřest nebo brokolice – pokrm to pozvedne a bude skutečně odrážet roční období.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang