Lahodný dušený květák lze podávat s chlebem, aby se do něj dala utřít šťáva – je božský!
NUTRIČNÍ HODNOTY NA PORCI
- Kalorie 311
- Tuk 12 g
- Nasycené mastné kyseliny 2 g
- Cukry 21 g
- Sůl 0,3 g
- Bílkoviny 12 g
- Sacharidy 41 g
- Vláknina 12 g
Ingredience
- 1 citron
- olivový olej
- 1 hlavička česneku
- 2 červené cibule
- 10 černých oliv
- 300 g nových brambor
- ½ svazku čerstvého oregana (15 g)
- 10 velkých zralých švestkových rajčat
- 1 hlávka květáku, nejlépe s listy (800 g)
- 200 g čerstvého nebo mraženého hrášku nebo fazolí
Metoda
Předehřejte troubu na 200 °C. Pomocí škrabky zbavte citron kůry a vložte ji do velkého kastrolu na středním ohni, přidejte 2 lžíce oleje a česnekovou cibulku. Oloupejte a rozčtvrťte cibuli a rozdělte ji na plátky, brambory nakrájejte na plátky silné 1 cm. Přidejte je spolu s olivami na pánev, zasypte lístky oregana a vařte 5 minut, nebo dokud nezačnou měknout a barvit se.
Rajčata rozčtvrtíme a přidáme, podle chuti osolíme mořskou solí a opepříme černým pepřem.
Do pánve nalijte 500 ml vody a přiveďte ji k varu, dobře promíchejte.
Z květáku vyhoďte jen otrhané vnější listy, pak do stonku nařízněte křížek a zatlačte ho až na dno pánve.
Pokapejte 1 lžící oleje, přiklopte a dejte péct do trouby na 1 hodinu nebo dokud květák nezezlátne a nezkaramelizuje, občas podlijte a v polovině pečení sundejte pokličku.
Květák přendejte na talíř, vyjměte hlavičku česneku, pánev postavte zpět na střední teplotu, vmíchejte hrášek nebo fazole a 5 minut povařte. Opatrně vymačkejte všechny česnekové slupky a vmíchejte je zpět do pánve. Podle potřeby ochutnejte a dolaďte koření, poté přelijte květák a dochuťte pořádně vymačkanou citronovou šťávou.
Tip na závěr
Při přidávání hrášku nebo fazolí můžete přidat další rychle se vařící zeleninu, jako je mangold, špenát, chřest nebo brokolice – pokrm to pozvedne a bude skutečně odrážet roční období.