Drožďová pomazánka

Veganské recepty

Drožďová pomazánka má velice specifickou a výraznou chuť. Buď ji budete milovat, a nebo vám nebude chutnat. Je nenáročná, velice rychlá, dá se jíst teplá i studená a je velice zdravá. Jen počítejte s tím, že droždí je dosti aromatické, takže budete muset pořádně vyvětrat.

Tuto pomazánku si pravděpodobně budete pamatovat z dětství od babiček a ze školních jídelen. Jejích variant je mnoho. Přidat můžete různé druhy čerstvé i nakládané zeleniny, tofu, bylinky a pro nevegany i vajíčka, sýr nebo třeba šunku.

Kromě klasického čerstvého droždí v kostce můžete připravit skvělou pomazánku i s použitím lahůdkového droždí. Pokud jste se s touto surovinou zatím nesetkali, určitě ji vyzkoušejte.

Jedná se o deaktivované droždí – nedá se tedy použít na kynutí, zato výborně dochutí pomazánky, omáčky, rizota, pesta, protože chutná lehce po parmezánu. Ve veganské kuchyni se často používá právě jako náhražka tohoto sýra.

Lahůdkové droždí se vyrábí na substrátu bohatém na cukry – může to být třeba melasa. Kvasinky Saccharomyces cerevisiae se nechají několik dnů pomnožit. Potom se směs suší do podoby jemných vloček a při sušení lehce ohřívá na teplotu lehce převyšující 40 °C, aby se droždí deaktivovalo.

TIP: Pokud vás drožďová pomazánka nezaujala, vyzkoušejte nejlepší mrkvovou pomazánku.

Pomazánka z droždí alias kvasnicová pomazánka – recept

Recept na kvasnicovou pomazánku ve veganské úpravě. Podávejte s pivním chlebem, nadýchanou vekou nebo s nejlepším domácím chlebem z trouby, jak za tepla, tak za studena, pokud tedy stihne vychladnout a nesníte ji dříve.

Ingredience na pomazánku z droždí

  • 6 kostek droždí
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • Sůl
  • Pepř
  • Drcený kmín
  • Olej

Pomazánka z droždí, kvasnicová pomazánka – postup

  1. Cibuli nakrájejte najemno a mrkev nastrouhejte.
  2. Na pánvi rozehřejte olej, dejte do něj cibuli a po chvíli i mrkev. Smažte asi 5 minut.
  3. Jakmile cibule zezlatoví a mrkev trochu zhnědne, přidejte po špetkách pepř, sůl, drcený kmín chvilku smažte dohromady a přidejte droždí. Míchejte, než se droždí rozpustí.
  4. Pomazánku podávejte ještě teplou s čerstvým pečivem.
Lehká pomazánka se hodí jako svačina na cesty.

Recept na drožďovou pomazánku ze školky

Klasický recept na pomazánku, tak jak ji znáte ze školky. Pozor, obsahuje vejce a máslo, tedy, jedná se o vegetariánský recept.

Ingredience na drožďovou pomazánku ze školky

  • 1 kostka droždí
  • 2 lžíce oleje
  • 0,5 malé cibule
  • 1 vejce
  • 1 lžička másla
  • Sůl
  • Pepř
  • Kmín

Drožďová pomazánka ze školky – postup

  1. Na oleji orestujte najemno nakrájenou cibulku, přidejte rozdrobené droždí a nechte rozpustit.
  2. Když se droždí začne srážet, přidejte vejce, osolte, opepřete, přidejte kmín a míchejte ještě asi 2 minuty, až se vejce úplně srazí.
  3. Pro zjemnění vmíchejte lžičku másla. Namažte na chléb a podávejte se zeleninovou oblohou.

Recept na drožďovou pomazánku bez vajec

Rychlá pomazánka, která je bez lepku, vajec a mléčných výrobků.

Ingredience na drožďovou pomazánku bez vajec

  • 1 cibule
  • Olej
  • 2 kostky droždí (po 42 g)
  • 100 ml rostlinného mléka
  • 1 lžička instantní polenty
  • Sůl
  • Pepř
  • Bylinky podle chuti (bazalka, oregano, majoránka)

Drožďová pomazánka bez vajec – postup

  1. Cibuli nakrájejte najemno a dejte do rozpáleného oleje na pánev.
  2. Na cibuli rozdrobte droždí a nechte rozpustit za stálého míchání. Vzniklou směs zalijte rostlinným mlékem a míchejte do řídké kašičky.
  3. Poté zasypte polentou a nechte chvíli vařit. Pokud je směs příliš hustá, přilijte další mléko, v opačném případě přidejte ještě trochu polenty.
  4. Osolte a opepřete a přidejte bylinky podle vašeho výběru. Podávejte s bezlepkovým pečivem a čerstvým zeleninovým salátem.
Pomazánku z droždí doplňte čerstvými bylinkami.

Luxusní drožďová pomazánka – recept

Černá sůl dodá tomuto receptu vaječnou chuť, a šalotka zase jemnost. Připravte si tuto drožďovou pomazánku na letní piknik s přáteli, nebo jako chutnou lehkou večeři.

Ingredience na luxusní drožďovou pomazánku

  • 2 šalotky
  • 2 kostky čerstvého droždí (84 g)
  • 1 mrkev
  • 1/4 lžičky drceného kmínu
  • Černá sůl
  • 100 g tofu natural
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 5 dcl vody

Luxusní drožďová pomazánka – postup

  1. Do pánve dejte olivový olej, nadrobno nakrájenou šalotku a drcený kmín. Restujte dokud nezesklovatí.
  2. Droždí rozdrobte a přidejte do pánve k šalotce. Na mírném ohni a stálého míchání nechte droždí zcela rozpustit.
  3. Mrkev očistěte, nastrouhejte najemno a přidejte do pánve.
  4. Tyčovým mixérem rozmixujte tofu s vodou na krém a přidejte do pánve k ostatním surovinám. Za stálého míchání povařte 2 minuty .
  5. Dochuťte černou solí a podávejte na pečivu nebo přidejte do zeleného salátu.
Na čerstvém pečivu drožďová pomazánka chutná nejlépe.

Zdravá drožďová pomazánka – recept

Oproti předchozím receptům, v tomto je základní surovinou již zmiňované sušené lahůdkové droždí, navíc je doplněné pohankou, která dodá klasickému receptu nový rozměr.

Ingredience na zdravou drožďovou pomazánku

  • 80 g pohanky lámanky
  • 1 cibule
  • 4 lžíce lahůdkového droždí
  • 3 lžíce extra virgin olivového oleje
  • Hrst hladkolisté petrželky
  • Sůl
  • 250 ml vody

Zdravá drožďová pomazánka – postup

  1. Přiveďte k varu mírně osolenou vodu. Jakmile se voda začne vařit, přidejte pohanku, hrnec stáhněte z plotny a nechte pohanku ve vodě.
  2. Mezitím na pánvi na olivovém oleji pozvolna osmahněte najemno nakrájenou cibulku dosklovata a pak přisypejte lahůdkové droždí, zamíchejte a stáhněte z plotny.
  3. Pohanku nasáklou vodou ještě slijte, pokud je nějaká přebytečná voda v hrnci. Potom pohanku rozmixujte mixérem spolu s osmahlou cibulkou s lahůdkovým droždím.
  4. Do rozmixované směsi ještě zamíchejte nasekanou čerstvou petrželku a drožďová pomazánka je hotová.

Recept na „sýrovou“ pomazánku z droždí a kešu

V tomto receptu slouží droždí především k ochucení, ale rozhodně stojí za vyzkoušení, chutná jako krémový sýr.

Ingredience na sýrovou pomazánku z droždí a kešu

  • 130 g nesolených kešu oříšků, namočených ve vodě po dobu 3 hodin
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce citronové šťávy

Sýrová pomazánka z droždí a kešu – postup

  1. Všechny přísady smíchejte v kuchyňském robotu a rozmixujte do hladké konzistence.
  2. Podávejte na pečivu s čerstvou zeleninou.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang