Cuketa je úžasná lehká, letní zelenina s velmi nízkou energetickou hodnotou, vysokým obsahem karotenu, vitamínů a minerálních látek. Je snadno dostupná a všestranně využitelná. Mladá cuketa je navíc chutná i syrová a je ideální k přípravě tataráku pro vegany. Jak udělat ten nejlepší tatarák z cukety?
Klasický tatarský biftek neboli tatarák se připravuje z čerstvého syrového hovězího, které se míchá s pepřem, solí, mletou sladkou paprikou a kmínem. Do této směsi se přidává cibule, syrové vejce a k dochucení worcesterová omáčka, hořčice a kečup. Pokrm se podává s horkými topinkami potřenými česnekem, nebo ho můžete použít v receptu na ďábelské tousty z cukety.
Kromě tatarského bifteku z hovězího masa lze najít i nespočet dalších obměn. Poměrně obvyklý je recept ze syrového nebo uzeného lososa a tuňáka.
Zdravou a odlehčenou variantou klasického tataráku je tatarák z cukety. Je vhodný jak pro vegetariány, tak pro vegany. I když v něm není maso ani vajíčko, příznivci masa si ho určitě také zamilují. Cuketový tatarák totiž chutná božsky a navíc je zdraví prospěšný.
Cuketa je nabytá vitamíny, minerály, skvěle působí na zrak, odbourává stres a pozitivně ovlivňuje činnost mozku. Z velké části je tvořena vodou, kterou lze započítat do denního příjmu tekutin. Pro své výživové hodnoty je cuketa často využívaná při sestavování zdravého jídelníčku a snižování váhy.
Cuketa se pěstuje snadno a rychle a stejně tak se zpracovává i v kuchyni. Jak udělat ten nejlepší tatarák z cukety? Ideální je vybrat menší, pružné cukety se svěží barvou. Slupku nikdy neloupat, protože obsahuje cenné látky. Pro zachování všech živin je důležité cuketu jen krátce podusit. Příprava cuketového tataráku nezabere více než 20 minut.
Recept na cuketový tatarák
Samotná cuketa má velmi jemnou, téměř nevýraznou chuť. Při přípravě tataráku je tedy vhodné ji více okořenit a používat výraznější ingredience. Výrazné ingredience lze použít i při přípravě bramborového guláše s cuketou nebo cuketových placek.
Suroviny:
- 2 menší nebo 1 střední cuketa (cca 400 g)
- 1 červená cibule
- 3 stroužky česneku
- olej (slunečnicový nebo olivový)
- sójová omáčka
- BBQ omáčka nebo kvalitní kečup
- dijonská hořčice
- sůl
- pepř
Postup:
Cuketu omyjeme, odkrojíme konce a i se slupkou nastrouháme nahrubo. Pokud je cuketa větší, vykrojíme nejdříve semínka. Nastrouhanou cuketu prosolíme a necháme 10 minut odležet, aby pustila co nejvíce vody.
Mezitím najemno nakrájíme cibuli a na troše oleje ji orestujeme dozlatova. Jakmile zesklovatí, na krátkou dobu přidáme prolisovaný česnek a stáhneme z plamene.
Z cukety rukama nebo přes utěrku vymačkáme všechnu vodu a cuketu přidáme k cibuli a česneku. Společně zhruba 5 minut restujeme. Pak vsypeme všechny ostatní suroviny, pořádně promícháme a směs odstavíme ze sporáku.
Podle chuti každého strávníka lze do tataráku přidat i Tabasco, nadrobno nakrájené kyselé okurky nebo uzenou mletou papriku. Cuketovou směs necháme vychladnout a podáváme na topinkách.
TIP: Cuketa je lehce stravitelná, dietní a lze připravovat na mnoho způsobů. Za vyzkoušení stojí např. i zeleninové rizoto s cuketou a hráškem, zelí z cukety nebo špagety z cukety.