S končícím létem je potřeba zpracovat velkou úrodu cuket. Jednou z mnoha možností je příprava zelí z cukety. Cuketové zelí je zdravé, jemné a chutné. Je také skvělou alternativou pro ty, kteří nemohou nebo nechtějí jíst klasické kysané zelí. Jaký je nejlepší recept na zelí z cukety?
Shrnutí obsahu
Cuketové zelí je pokrm připravený z cukety, která je nastrouhaná nebo nakrájená na tenké proužky a poté smažená nebo dusená s dalšími přísadami.
Základními ingrediencemi pro cuketové zelí jsou cuketa, cibule, česnek, olej nebo máslo, sůl, pepř a další koření podle chuti. Některé recepty mohou také zahrnovat rajčata, papriky nebo bylinky.
Cuketové zelí má svěží a mírně sladkou chuť cukety, která se doplňuje s chuťovými vrstvami cibule a česneku. Má měkkou a vláčnou texturu, která se rozplývá v ústech.
Cuketové zelí se často podává jako příloha k masu nebo rybám, nebo jako součást vegetariánských jídel. Může být také použito jako náplň do sendvičů, jako přídavek do salátů nebo jako topping na pizzu.
Dušené zelí z cukety skvěle chutná, je nízkokalorické, plné vitamínů a minerálů. Cuketa výborně působí na zrak, odbourává stres a pozitivně ovlivňuje činnost mozku. Skvěle detoxikuje organismus a podporuje činnost ledvin, střev a srdce. Neměla by chybět v žádném jídelníčku, když je potřeba rychle zhubnout. Cuketová jídla právem patří mezi nejlepší podzimní recepty.
Pro očistu střev, jater a celkovou detoxikaci lze vyzkoušet i Zaječickou hořkou minerální vodu s přirozeně projímavými účinky.
Cuketu lze připravovat na mnoho způsobů. Za vyzkoušení stojí třeba recept na rychlý guláš z cukety nebo cuketové placky. Pokud se někdo chce pořádně dopovat vitamíny i po skončení cuketové sezóny, není nic jednoduššího, než si cuketové zelí zavařit. Výhodou jeho přípravy je, že je hotové za pár minut a zavařeniny lze používat celou zimu. Při nedostatku času lze doporučit i další recepty na zdravé večeře.
Recept na cuketové zelí
U přípravy některých jídel z cukety platí, že čím je cuketa menší a mladší, tím bude výsledek lepší. Je to tak např. u cuketového tataráku i u obalované cukety. Naopak při vaření výborného cuketového zelí lze využít i cukety větší nebo dokonce přerostlé.
Suroviny:
- 3 velké cukety
- 3 cibule
- hladká mouky (1-2 lžíce nebo dle potřeby)
- slunečnicový nebo olivový olej na smažení
- kmín
- ocet
- sůl
- pepř
- cukr
Postup:
Cukety omyjeme a nastrouháme nahrubo. Pokud jsou cukety starší a větší, nejdříve je oloupeme a vydlabeme semínka.
Cibule nakrájíme na jemno a v hrnci dozlatova osmahneme. Poté přidáme nastrouhané cukety. Pokud je třeba, podlijeme vodou. Je potřeba myslet na to, že cukety pustí hodně vody samy od sebe, takže s podléváním opatrně.
Do hrnce přidáme kmín, sůl, pepř a podle chuti ocet a cukr.
Směs dusíme tak dlouho, dokud se neodpaří všechna voda. Je potřeba však dát pozor na to, aby si cuketa zachovala svoji strukturu a nevznikla kaše. Dušení by mělo trvat do 10 minut. Pokud je třeba, zelí z cukety zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v troše vody. Vše pak provaříme ještě zhruba 3 minuty.
Cuketové zelí lze podávat s tempehem, vařenými kroupy, bramborovými noky, se sójovým masem nebo rostlinnou náhražkou masa Beyond Meat.
Cuketové zelí sterilované
Sterilované cuketové zelí je konzervovaná verze tohoto pokrmu, která je připravena vařením cukety spolu s kořením a dalšími přísadami, a následným plněním do sklenic nebo plechovek a zavařením, aby byla prodloužena její trvanlivost. Zde jsou některé body o sterilovaném cuketovém zelí:
- Proces: Sterilované cuketové zelí je vyrobeno vařením nakrájené cukety s cibulí, česnekem, octem, solí, cukrem a dalšími kořenícími látkami, dokud nejsou všechny přísady měkké a chuťově sladké. Poté je směs plněna do sklenic nebo plechovek a sterilována, aby se zastavil růst bakterií a prodloužila trvanlivost.
- Chuť a textura: Sterilované cuketové zelí má podobnou chuť a texturu jako tradiční cuketové zelí, s bohatou, mírně sladkou a dochucenou chutí. Má měkkou a vláčnou texturu, která se dobře hodí jako příloha nebo součást různých jídel.
- Trvanlivost: Sterilované cuketové zelí má dlouhou trvanlivost díky procesu sterilace, který zabraňuje rozvoji bakterií a jiných mikroorganismů. Může být skladováno při pokojové teplotě až několik měsíců, což z něj činí praktickým a dlouhodobým zásobníkem.
- Použití: Sterilované cuketové zelí může být použito jako příloha k různým pokrmům, jako jsou masové a rybí pokrmy, sendviče, saláty nebo jako součást pikantních omáček a náplní do těstovin. Jeho dlouhá trvanlivost a snadné použití z něj činí vhodný doplněk do spíže.
Sterilované cuketové zelí je praktickým a chutným způsobem, jak si zachovat chuť a výživové hodnoty cukety po delší dobu a využít je jako přílohu či součást různých pokrmů.
Cuketové zelí sterilované – jak zavařit cuketové zelí
Cuketové zelí zavařené poslouží celou zimu a člověk tak ušetří čas strávený v kuchyni. Zavařit zelí z cukety přitom není nic složitého. Pokud se dodrží nejdůležitější pravidla konzervace potravin, nic nebrání tomu, vychutnávat si chutě a barvy zeleniny i po skončení letní sezóny.
Postup:
Použijeme předchozí recept na zelí z cukety. Připravíme si čisté zavařovací sklenice a naplníme je horkým dušeným cuketovým zelím.
Důkladně uzavřené sklenice sterilujeme na 90 °C po dobu 25 minut. Základní postupy při sterilování (zavařování) jsou jednoduché. Nezbytnou pomůckou při zavařování cuketového zelí je zavařovací hrnec s teploměrem a mřížkou na dně. Na tu vyskládáme naplněné sklenice a zhruba do poloviny zalijeme vodou. Hrnec přiklopíme a sledujeme čas a teplotu.
Po ukončení sterilace sklenice vyskládáme na podložku. Po zchlazení sklenice obrátíme dnem vzhůru, čímž zjistíme, zda víčka těsní. A je hotovo.
Kdo nemá zavařovací hrnec, může sklenice vyskládat na plech tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Plech se zalije vodou, aby byly sklenice ponořené zhruba 2 až 3 cm. Plech se pak vloží do předem vyhřáté trouby na 80 stupňů a nechá se zavařovat asi 8 minut.
V dnešní době i malé kuchyně v paneláku obsahují celou řadu spotřebičů. Novodobým způsobem sterilace je vložení sklenic do mikrovlnné trouby. Tento způsob sterilace je vhodný zejména pro menší množství zavařovaných sklenic. Do trouby vložíme maximálně 4 ks sklenic a sterilujeme 10 minut při teplotě 70W (rozmrazování) a 10 minut na 100W. Jednoduché a rychlé.