Špagety jsou velmi oblíbené jídlo po celém světě. Ve veganské kuchyni jim vévodí ty celozrnné, rýžové nebo kukuřičné. Tento článek se zabývá zeleninovými špagetami, a to konkrétně špagetami z cukety. Jak na přípravu špaget z cukety? Jakou chuť od cuketových špaget čekat?
Shrnutí obsahu
Špagety z cukety jsou zdravá a nízkokalorická alternativa k tradičním těstovinám vyrobeným z cukety.
Na přípravu špaget z cukety je třeba speciální náčiní – spiralizér. Postačí však i klasická škrabka julienne.
Špagety z cukety jsou bohaté na vodu a vlákninu, což znamená, že mají nízký obsah kalorií a sacharidů ve srovnání s tradičními těstovinami. Jsou také dobrým zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů.
Špagety z cukety mají svěží chuť cukety a měkkou, ale pevnou texturu, která připomíná těstoviny, když jsou vařené al dente.
Špagety z cukety se často používají v různých jídlech, jako jsou těstoviny s cuketovou omáčkou, cuketový salát, příloha k masu nebo rybám, nebo jako součást zdravých a lehkých jídel.
Cuketové špagety nazývané zucchini jsou zdravé, plné vitaminů a velmi snadné na přípravu. Se správným nástrojem jsou připravené raz dva. Jak z cukety udělat špagety? Jak zvolit vhodnou omáčku a proč se vyplatí jíst cukety?
Cuketové špagety
Na přípravu špaget z cukety je zapotřebí mít správné náčiní. K dostání je jich hned několik.
- ruční spiralizér – je rychlý a cenově dostupný – stačí jen přiložit cuketu k čepeli a postupným točením vzniknou tenké nudle
- elektrický spiralizér – bývá součástí některých kuchyňských robotů – jde sice o dražší variantu, ovšem časově nejrychlejší. Stejně jako s ručním získáte tvar klasických špaget
- škrabka julienne a mandolína na zeleninu jsou pomalejší, avšak naprosto dostačující – v konečném výsledku sice nemusí mít spirálový tvar jako špagety, na přípravě ani chuti se nic nezmění
Jak připravit špagety z cukety
Špagety z cukety se mohou jíst v syrovém stavu, což je nejjednodušší na přípravu. Stačí je nechat chvíli stát v cedníku. Poté je zabalit do papírové utěrky a vymačkat přebytečnou vodu.
Další možnost je pečení v troubě. Cuketové nudle stačí položit na plech na pečící papír. Pečou se při nízké teplotě (95 stupňů) cca 20 minut. Veškerá voda se dostane pryč a nudle budou ideální k servírování.
Další variantou je nakrájené nudle uvařit. V tomto případe stačí pouze vhodit do horké vody a vyjmout po pár minutách. Cuketa obsahuje mnoho vody, takže hrozí rozvaření. Pokud se budou nudle vařit dlouho, bude z cukety spíše kaše. Zde tedy raději opatrně.
Cuketové nudle se mohou i jednoduše orestovat na pánvi s trochou olivového oleje. Případně je prohřát v mikrovlnné troubě. Ať se připravují cuketové špagety jakkoli, vždy se musí dobře osolit. Sůl vytáhne přebytečnou vodu.
Pokud si netroufáte na těstoviny přímo z cukety, zkuste z ní připravit cuketovou omáčku ke klasickým těstovinám.
Recept na špagety z cukety
V momentě, kdy máme cuketové špagety hotové, následuje příprava omáčky nebo pesta. Velmi oblíbená směs na špagety z cukety je avokádová s kešu oříšky.
Ingredience pro 2 porce
- 100 g kešu
- 1 zralé avokádo, oloupané
- šťáva z 1 ½ citronu
- 25 g čerstvé bazalky
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce vody
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- 1 stroužek česneku, oloupaný
- špetka mořské soli
Postup:
Vložte 50 g kešu do kuchyňského robota a nechte pracovat dokud se nerozlomí. Přidejte všechny ostatní přísady a rozmixujte dohladka. V případě potřeby přidejte trochu vody. Zbylé kešu oříšky opečte na pánvi, dokud nezezlátnou. Hotovou směs promíchejte s cuketovými špagetami a posypte opečenými kešu oříšky.
Špagety s cuketou a rajčaty jsou výborná kombinace. Poté, co připravíme špagety z cukety, následuje příprava rajčatové směsi.
Ingredience pro 4 porce
- 1 balení čerstvého špenátu
- 80 g kešu
- 180 g sušených rajčat naložených v oleji
- hrst čerstvé bazalky
- 15 cherry rajčat
- 1-2 stroužky česneku
- extra panenský olivový olej
- sůl a mletý pepř
Postup:
Pokud sušená rajčata nejsou naložená v oleji namočíme je předem a necháme změknout. Vše společně rozmixujeme. Pro zlepšení chuti se hodí „sezamezán“. Stačí smíchat pomletá sezamová semínka s lahůdkovým droždím (poměr 1:1).
Vyzkoušet recept na cuketové špagety není vůbec špatné i pokud vegani nejste nebo s veganstvím začínáte. Chuťově výrazná pesta a omáčky jsou určena i náročným jedlíkům. Cuketové nudle se dají připravit jen s čerstvou zeleninou nebo přidat do salátu.
Přednosti cukety
Cuketa se řadí mezi druh tykev obecná. Původem je z Itálie, odkud pochází i název zucchine. Správně je také zucchini či zucchetti, což se používá převážně v anglicky mluvících zemích. V české kuchyni je populární řadu let a připravuje se na všechny možné způsoby.
Nejčastěji se cuketa využívá ke smažení, pečení a grilování. Přidává se do salátů, dělá se z ní polévka, cuketové placky i moučníky. Velmi dobrá je i syrová. Tepelné zpracování u cukety není vůbec nutné. Syrová cuketa chutná skvěle a uchovává potřebné vitaminy.
Tento druh zeleniny je skvělý při redukci hmotnosti i detoxu. Obsahuje železo, draslík, vápník, vlákninu a vitaminy A, B i C. Jaké vitaminy jsou důležité pro vegany je k přečtení v článku o životním stylu veganů.
Jakkoli povrchně to zní, lidé by měli cuketu vybírat podle vzhledu. Při výběru je lepší sáhnout po menší cuketě bez výrazných vad a odřenin. Na omak by měla být pevná a lesklá na povrchu.
Tento způsob zpracování cukety otvírá bránu dalším možnostem. Špagety ze zeleniny lze ozvláštnit bazalkovým pestem. Jemnosti cukety dodá tu správnou výraznou a přitom bylinkově vláčnou chuť.
Receptů, jak zpracovat cukety je mnoho. Kromě špaget z cukety lze zkusit cuketové zelí, tatarák, cuketové placky, obalovanou cuketu nebo cuketový guláš.