Pomazánka z cizrny – hummus, lahodný a výživný dip, je po celém světě stále oblíbenější. Jedná se o pokrm ze Středního východu, který se tradičně připravuje z cizrny, tahini, česneku a citronové šťávy, ale existuje mnoho variací, které mu daly globální podobu.
Hummus z cizrny je vynikajícím zdrojem bílkovin, vlákniny a důležitých vitamínů a minerálů. Cizrna je bohatá na vitaminy A, B-6, C a K, vlákninu a bílkoviny. Tahini má vysoký obsah vápníku a železa a citronová šťáva je plná vitaminu C.
Díky této kombinaci je cizrnový hummus skvělou svačinkou pro lidi, kteří chtějí do svého jídelníčku dostat více živin. Je neuvěřitelně všestranný a lze ho použít jako dip k zelenině, pomazánku na sendviče nebo omáčku na těstoviny.
Lze ho také ochutit bylinkami a kořením, jako je kmín, paprika a koriandr, které mu dodají více chuti. Kromě toho lze cizrnový hummus podávat teplý nebo studený, takže je skvělým doplňkem každého jídla.
TIP: Pomazánku můžete podávat třeba ke kaviáru v rámci předkrmu.
Hummus lze připravit různými způsoby. Tradiční recept vyžaduje uvaření cizrny před jejím smícháním s tahini, česnekem a citronovou šťávou.
Pro rychlejší přípravu však lze použít i cizrnu z konzervy. Kromě toho lze přidat další přísady, jako je avokádo, pečená červená paprika a jalapeňo, které dodají humusu další chuť a texturu.
TIP: Chutnou alternativu k cizrnové pomazánce představuje pomazánka z mrkve.
Cizrna
Cizrna je luštěnina s vysokým obsahem živin, která se v posledních letech těší stále větší oblibě. Je základem mnoha kuchyní po celém světě a používá se v různých pokrmech. Cizrna je bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, v jednom šálku jí najdete asi 15 g.
Je také vynikajícím zdrojem vlákniny – na jeden šálek jí připadá asi 12 g. Kombinace bílkovin a vlákniny je prospěšná pro udržení zdravé hmotnosti, protože pomáhá udržet pocit sytosti po delší dobu. Cizrna je také dobrým zdrojem několika vitaminů a minerálů, včetně kyseliny listové, hořčíku, fosforu a železa.
Cizrna je neuvěřitelně všestranná a lze ji použít do různých pokrmů. Je základem mnoha blízkovýchodních a indických pokrmů, jako je hummus, falafel a kari.
Lze ji také přidávat do salátů, polévek, dušených pokrmů a pražit jako chutnou a křupavou svačinku. Cizrna se také skvěle hodí na pečení, protože ji lze rozemlít na mouku a použít k přípravě chleba a dalšího pečiva. Vyzkoušejte třeba i netradiční kombinaci cizrny se zelím.
Cizrnu lze snadno zařadit do jídelníčku a je to skvělý způsob, jak do něj přidat více rostlinných bílkovin a vlákniny. Je také neuvěřitelně cenově dostupná a najdete ji ve většině obchodů s potravinami.
Při nákupu cizrny se ujistěte, že hledáte konzervy s označením „bez přidané soli“, abyste získali co nejzdravější variantu. Ať už se rozhodnete cizrnu konzumovat jakkoli, je to výživově bohatá a všestranná luštěnina, která může být skvělým doplňkem každého jídelníčku.
Pomazánka z cizrny – humus recept
Cizrna je skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny a antioxidantů. Má také vysoký obsah kyseliny listové, manganu a fosforu. Tahini dodává pokrmu krémovou a oříškovou chuť, zatímco olivový olej a citronová šťáva pomáhají chuť odlehčit. Česnek a koření dodávají humusu z cizrny jedinečnou chuť.
Humus recept – ingredience
- 1 šálek suché cizrny
- 2 stroužky česneku, mleté
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce tahini
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička papriky
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 2 lžíce vody
Humus recept – postup
- Suchou cizrnu propláchněte ve studené vodě a odstraňte z ní všechny pecky a zbytky.
- Cizrnu vložte do velké mísy a zalijte ji studenou vodou. Cizrnu namočte přes noc.
- Cizrnu slijte, propláchněte a vložte do hrnce. Přikryjte ji vodou a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a vařte 45 minut až hodinu, nebo dokud cizrna nezměkne.
- Cizrnu slijte a přendejte do kuchyňského robotu. Přidejte česnek, citronovou šťávu, tahini, olivový olej, kmín, papriku, sůl, černý pepř a vodu.
- Přísady rozmixujte dohromady, dokud nebudou hladké a krémové. Ochutnejte a v případě potřeby upravte koření.
- Hummus z cizrny podávejte s teplým pita chlebem nebo zeleninou.
Nejlepší cizrnová pomazánka z plechovky – recept
Cizrnový hummus je snadný, chutný a všestranný pokrm, který si můžete vychutnat kdykoli během dne. Z konzervované cizrny si můžete během chvilky připravit lahodný domácí hummus. Tak na co ještě čekáte? Buďte v kuchyni kreativní a připravte si domácí cizrnový hummus ještě dnes.
Nejlepší cizrnová pomazánka z plechovky – ingredience
- 2 plechovky cizrny, scezené a propláchnuté
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce tahini
- Šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička kmínu
- 1/2 lžičky papriky
- Sůl a pepř podle chuti
Nejlepší cizrnová pomazánka z plechovky – postup
- Cizrnu, česnek, tahini, citronovou šťávu, olivový olej, kmín a papriku vložte do kuchyňského robotu.
- Mixujte, dokud nebude hummus hladký.
- Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Humus pomazánku podávejte s pita chipsy, krekry nebo zeleninou. Vychutnejte si ho!
TIP: Místo cizrnové pomazánky můžete vyzkoušet i tuto drožďovou pomazánku nebo pomazánku z avokáda.
Humus pomazánka – hummus z cizrny s červenou řepou
Je to lahodná a zdravá pomazánka z cizrny, česneku, olivového oleje, citronové šťávy, tahini a soli. Má krémovou, oříškovou chuť a je ideální do do salátů, wrapů, sendvičů, hamburgerů, jako zálivka na pečenou zeleninu nebo jako nádivka do pečených brambor.
Hummus z cizrny lze také použít místo majonézy nebo zakysané smetany v různých receptech. Má nízký obsah tuku a cholesterolu, takže je vynikající volbou pro zdravou svačinu nebo jídlo.
Má také vysoký obsah kyseliny listové, která pomáhá snižovat riziko vrozených vad. Hummus je také dobrým zdrojem železa, vápníku, hořčíku, zinku a selenu.
Humus pomazánka s červenou řepou – ingredience
- 320 g cizrny
- 180 g uvařené červené řepy
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 0,5 lžičky kmínu
- 0,5 lžičky mletého koriandru
- sůl a mletý černý pepř na dochucení
- vodu (v případě potřeby)
Humus pomazánka s červenou řepou – postup
- Začneme orestováním kmínu na suché pánvi, dokud nezačne vonět.
- Následně pánev odstavíme z plamene.
- Nachystáme si mixér, do kterého vložíme uvařenou a nakrájenou červenou řepu, den předem namočenou a propláchnutou cizrnu nebo cizrnu v nálevu, česnek, koriandr, sůl a olivový olej. Mixujeme do hladka.
- Potom přidáme kmín, citronovou šťávu a mletý černý pepř. Opět promixujeme.
- Dochutíme solí, citronovou šťávou nebo pepřem a vychutnáváme.