Cibulové chutney (cibulové čatní, karamelizovaná cibule) se vyrábí ze směsi cibule, koření a oleje, které se společně vaří, dokud cibule nezměkne a koření nerozvoní. V závislosti na regionu se do čatní používá různé koření, například kmín, koriandr, pískavice a černý pepř. Čatní je obvykle husté a má hlubokou, bohatou chuť.
Cibulové čatní je chutné a všestranné koření, které lze použít na řadu způsobů. Můžete si ho vychutnat jako dip nebo pomazánku nebo jako přílohu ke grilované zelenině, sýrům, rýži, a dalším pokrmům.
Chutney lze jako domácí křen použít jako posypku na chléb nebo krekry nebo jako ozdobu salátů a polévek. Toto čatní jistě dodá chuť a koření každému pokrmu. Pro japonská jídla si připravte teriyaki omáčku, třeba v kuřecím teriyaki. Zbylou cibuli můžete přidat do cibulového quiche.
Lze ho připravit doma nebo zakoupit v obchodě nebo na trzích. Chcete-li si ho připravit doma, začněte tím, že na pánvi zahřejete trochu oleje a přidáte kmín, koriandr, pískavici a černý pepř. Poté přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud nezměkne. Nakonec přidejte podle chuti trochu soli a cukru a čatní je hotové.
Recept na cibulové chutney
Cibulové čatní neboli cibulová omáčka je snadno dostupné v obchodech, ale můžete si ho také připravit doma. Je to velmi jednoduchý recept, který si může připravit každý. Skvěle se hodí do různých jídel a je to skvělý způsob, jak zdravě zvýšit chuť a vůni jídel. Pokud hledáte způsob, jak osvěžit své jídlo, určitě vyzkoušejte cibulové čatní.
Ingredience na cibulové chutney
- 4 velké cibule nakrájené na kostičky
- 2 stroužky česneku, mleté
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce bílého octa
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička červeného chilli v prášku
- 1 lžička černých hořčičných semínek
- 1 lžička kurkumy
- Sůl podle chuti
Postup na cibulové chutney
- Na pánvi na středním ohni rozehřejte olej.
- Přidejte cibuli a česnek a smažte je, dokud nezměknou a lehce nezhnědnou.
- Přidejte ocet, hnědý cukr, kmín, červené chilli, černá hořčičná semínka a kurkumu. Promíchejte, aby se všechny přísady spojily.
- Snižte teplotu na minimum a za občasného míchání vařte asi 10 minut, dokud cibule nezměkne a směs nezhoustne.
- Odstavte z ohně a podle chuti osolte.
- Cibulové čatní podávejte teplé nebo při pokojové teplotě.
Cibulová marmeláda – karamelizovaná červená cibule
Cibulová marmeláda je fantastická chuťovka, která skvěle doplní grilované maso, sýry, ale můžete ji použít i jako ingredienci při vaření. Karamelizovaná cibule do burgerů (i těch veganských) skvěle dodá chuť, a nebo poslouží jako doplněk k játrové paštice či náplň do šneků z listového těsta.
V lednici vydrží několik měsíců, takže se nebojte jí udělat pořádně velkou dávku. Obzvlášť potěší mužské chutě. Dokonce si myslím, že je to i skvělý dárek a protože je často těžké obdarovat muže v rodině, mohl by to být malý tip na užitečný a vítaný dárek.
Karamelizovaná červená cibule – ingredience:
- 1,5 kg červené cibule
- 3 lžíce olivového oleje
- 200 g třtinového cukru
- 2 lžičky tymiánu (čerstvého nebi sušeného)
- 1/2 lžičky chilli
- 300 ml červeného suchého vína
- 3 lžíce balzamikového octu
- 100 ml portského vína
- sůl a čerstvě namletý pepř
Karamelizovaná červená cibule – postup
- Cibuli oloupejte a nakrájete na proužky. Ve velkém hrnci rozpalte olej, vsypte cibuli a míchejte, až se proužky oddělí a obalí v tuku.
- Přisypte cukr, tymián, sůl, pepř a chilli. Zamíchejte a restujte asi 20 minut, až se vzniklá šťáva odpaří a vznikne karamelizovaná cibule.
- Přilijte víno, balzamikový ocet a portské víno. Plamen snižte na střední teplotu a vařte asi 30–40 minut, až se tekutina téměř vypaří, marmeláda zhoustne a získá tmavou barvu.
- Ke konci vaření ji ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem, podle chuti můžete přidat ještě balzamikový ocet nebo naopak trochu cukru, podle chuti.
- Když jste spokojeni s konzistencí a barvou, cibulovou marmeládu přendejte do čistých sklenic, zavíčkujte a nechte na kuchyňské lince vychladnout položené dnem vzhůru.
- V lednici vám cibulová marmeláda vydrží minimálně 6 měsíců.
Karamelizovaná cibule do burgerů
Není nad šťavnatý, nabitý burger posypaný sladkou, měkkou cibulí opečenou do dokonalosti. Karamelizovaná cibulka je bohatým a chuťově výrazným doplňkem hamburgerů, steaků a dalších pokrmů. Její příprava trvá pouhých 20 minut, vyžaduje minimální úsilí a lze ji připravit dopředu, abyste si mohli rozplánovat jídlo.
Karamelizovaná cibulka
- Chuť – karamelizovaná cibule dodává mnoha pokrmům jedinečnou sladkost
- Textura – karamelizovaná cibulka je jemná a lehce křupavá
- Náročnost – Cibuli musíte jen hlídat, aby se nepřichytila k pánvi a nerozvařila se
- Čas – Nakrájení cibule zabere pár minut, její vaření pak asi 20 minut
Nakládaná červená cibule – recept
Alternativou k cibulovému chutney je nakládaná červená cibule. Chcete vylepšit svůj příští salát nebo jiný pokrm? Přidejte nakládanou červenou cibuli.
Nakládaná červená cibule dodá salátům, sendvičům, hamburgerům i veganským burgerům a dalším pokrmům sladkou a pikantní chuť! Jakmile ji připravíte, vydrží v lednici až 3 týdny.
Nakládaná červená cibule – ingredience
- 2 malé červené cibule (může být použita i cibule šalotka)
- 2 šálky bílého octa
- 2 šálky vody
- 1/3 šálku třtinového cukru
- 2 lžíce mořské soli
- volitelně: 2 stroužky česneku a 1 čajová lžička směsi zrnek pepře
Nakládaná červená cibule – postup
- Nakrájejte cibuli na tenké plátky a rozdělte ji do 2 nebo 3 sklenic podle velikosti. Do každé sklenice vložte česnek a zrnka pepře, pokud je používáte.
- Ve středně velkém hrnci na mírném ohni zahřejte ocet, vodu, cukr a sůl. Míchejte, dokud se cukr a sůl nerozpustí, asi 1 minutu. Nechte vychladnout a přelijte cibuli. Odstavte, aby se cibule ochladila na pokojovou teplotu, a poté ji uložte do chladničky.
- Nakládaná cibule bude připravena ke konzumaci, jakmile bude jasně růžová a měkká – asi 1 hodinu pro velmi tenké plátky cibule nebo přes noc pro silnější plátky cibule. V lednici vydrží až 2 týdny.