Česnečka – nejlepší recepty

Veganské recepty

Polévka obsahující pár základních surovin, které má každý doma. Nebo také polévka, se kterou se dá pořádně vyhrát a její podoba může být hodně různá. Řeč je o česnekové polévce, která pomáhá posílit imunitní systém, překonat nachlazení, chřipku i kocovinu. Jaký recept na česnečku je ten nejlepší? Jak vypadá recept na pravou česnečku? A který je nejrychlejší?

Česnek kuchyňský (někdy nazýván jako česnek setý) má charakteristické aroma. Jeho použití v kuchyni je široké a zejména v zimním měsíci se stává oblíbenou přísadou v kuchyni pro posílení imunity.

Česnek a zdraví

Má velmi pozitivní účinky na obranyschopnost organismu, trávení a je bohatý na vitamíny A, B, C, selen, vápník a jód. Vápník i jód patří mezi důležité vitamíny pro vegany. Česnek snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu, prospívá srdci, pročišťuje cévy, ničí parazity ve střevech a pomáhá proti nadýmání.

Česnek je plný vitamínu a posiluje organismus.

Receptů na česnekovou polévku je celá řada. Vždy má samozřejmě jako základní surovinu česnek a většinou také brambory a krutony.

Pravá česneková polévka by měla být z hovězího vývaru s kousky slaniny. Pro vegany taková česneková polévka samozřejmě úplně není. Rostlinná strava zažívá v poslední době obrovský rozmach, a tak existuje i několik veganských receptů na výbornou česnečku.

Brambory obsahují velké množství živin, minerálů a vitamínů. Lze je upravovat na několik způsobů a v kuchyni mají široké využití. Jak správně uvařit brambory v česnekové polévce?

Rychlá česnečka – recept

Recept na výbornou a rychlou česnečku zachránil už ne jednoho člověka od silné kocoviny. Česneková polévka dokáže probudit žaludek i hlavu a stejně jako jiné polévky doplnit tekutiny, což po společensky náročném večeru je často potřeba.

Ingredience:

  • 1 l vody
  • 6 ks brambor
  • sůl, pepř, kmín, majoránka
  • česnek
  • krutony

Postup:

Vodu dáme do hrnce a než se začne vařit, oloupeme si brambory. Nakrájené brambory na kostičky vložíme do vroucí vody, osolíme, opepříme a přidáme kmín s majoránkou. Přidáme prolisovaný česnek. Polévku vaříme do změknutí brambor. Do hotové polévky na talíři přisypeme krutony.

TIP: Veganských výborných polévek je celá řada. Mezi nejoblíbenější polévky patří chřestová polévka, rajská polévka s rýží. U milovníků netradičních polévek je velmi oblíbená africká arašídová polévka a marocká harira polévka. Na posilnění organismu je vhodný zeleninový vývar vařený hospodyněmi po staletí.

Česnečka ze silného vývaru

Ingredience:

  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 cibule
  • 6 brambor
  • 8 stroužků česneku
  • 4 bobkové listy
  • sůl, pepř, majoránka
  • olej
  • krutony

Postup:

Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme prolisovaný česnek, bobkové listy, sůl, pepř a majoránku. Přidáme nakrájené brambory, promícháme je s cibulí a kořením a zalijeme vývarem. Pomalu vaříme do změknutí brambor. Na talíři podáváme s krutony.

TIP: Vývar se dá připravit několik dnů či týdnů dopředu, stačí ho po uvaření uchovávat v mrazáku.

K česnečce lze přidat jakékoliv pečivo.

Krémová česnečka

I tento recept vychází z úplně základního receptu na výbornou česnekovou polévku. Tentokrát její chuť výrazně změní rostlinná smetana.

Ingredience:

  • 700 ml vody
  • 300 ml rostlinné smetany (rýžová, sójová či ovesná)
  • 1 cibule
  • 4 brambory
  • česnek
  • sůl, pepř
  • krutony
  • pažitka na ozdobení

Postup:

Cibulku orestujeme na oleji, přidáme česnek, nakrájené brambory na kostičky a zalijeme vodou. Osolíme a opepříme dle chuti. Těsně před změknutím brambor přidáme smetanu a povaříme. Brambory v polévce můžeme rozmixovat tyčovým mixérem. Polévka se tak krásně zahustí a díky smetaně zůstane příjemně jemná na chuť. Na talíři se přidají krutony a pokrm lze ozdobit pažitkou.

V případě, kdyby člověk nechtěl dělat krémovou česnečku se smetanou, je možné polévku lehce zjemnit použitím rostlinného mléka, které se dá navíc vyrobit i doma.

Lze k jídlu přidat medvědí česnek, který dodá česnečce novou chuť.

Nejlepší česneková polévka s pečeným česnekem

Česnek má nezaměnitelnou ostřejší chuť i vůni. Po upečení dostává úplně nový rozměr. Jeho vůně v troubě ztratí svou štiplavost a chuť se zjemní, je lehce nasládlá a dokonce i mírně oříšková. Někteří labužníci tvrdí, že právě nejlepší česneková polévka je s pečeným česnekem. Tento recept je navíc vhodný i pro děti.

Ingredience:

  • 2 palice česneku
  • 1 l vody
  • 1 cibule
  • 4 brambory
  • olej
  • sůl, pepř, majoránka
  • krutony

Postup:

Troubu necháme rozehřát na 180 °C. Z palice česneku odřízneme vršek tak, aby alespoň malý kousek každého česneku koukal ven. Na plech vyložený pečícím papírem vložíme seříznutý česnek a zakápneme olejem. Pečeme přibližně 45 minut.

Pečený česnek vyloupeme do misky a rozmixujeme tyčovým mixérem.

V hrnci orestujeme cibuli, přidáme nakrájené brambory a zalijeme vodou. Přidáme rozmixovaný pečený česnek a vaříme do změknutí brambor. Dokořeníme a osolíme dle chuti. Podávat můžeme s krutony.

Domácí česnečka zahřeje i zasytí.

TIP: Pečený česnek je výborný s domácím kváskovým chlebem. Se schopností upéct vlastní chléb lze zapůsobit na své přátele, návštěvy či další členy rodiny.

Domácí česnekové krutony

Do každé česnekové polévky se hodí krutony. Dají se koupit za pár korun v obchodě, anebo také vyrobit za pár minut doma.

Ingredience:

  • toastový chléb (lze použít i jiné pečivo)
  • česnek
  • olej
  • sůl

Postup:

Troubu rozehřejeme na 200 °C. Mezitím si na kostičky nakrájíme pečivo a přendáme na plech vyloženým pečícím papírem. Do hrníčku si prolisujeme česnek, zalijeme lehce olejem a posolíme. Touto směsí potřeme nakrájené pečivo a dáme péct na cca 8 minut.

Česnekové domácí krutony dodají výbornou chuť každé česnekové polévce.

TIP: Domácí krutony se skvěle hodí i k hrachové polévce. Její příprava je navíc poměrně snadná.

Domácí krutony se dají upéct i ze staršího pečiva, proto jsou oblíbené i u lidí, kteří se zabývají zero waste (česky nulový obsah, kdy lidé zabývající se tímto životním stylem se snaží netvořit zbytečný odpad a zužitkovat vše včetně například zbytků v kuchyni jako je starší pečivo).

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang