Marmeláda bez mléka, bez lepku, čistě veganská. Tento recept počítá s výrobou 700 gramů brusinkového chilli džemu. A výsledek je wow.
Složení
- 2 červené cibule
- 4 stroužky česneku
- 3-4 dlouhé čerstvé červené chilli papričky
- olivový olej
- 500 g čerstvých brusinek
- 150 g cukru
- 40 ml červeného vinného octa
Metoda
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, česnek oloupejte a nasekejte nadrobno, chilli papričku zbavte slupky a nakrájejte také nadrobno. Cibuli, česnek a chilli papričky vložte do velké pánve na mírný oheň s trochou oleje a 8 až 10 minut je poduste, nebo dokud nezměknou, ovšem nezbarví se.
Přidejte brusinky, cukr, ocet a 50 ml vody. Dusíme 15 až 20 minut nebo dokud bobule nezměknou a nerozpadnou se, avšak stále si drží svůj tvar. Jemně je rozmačkejte a vařte dalších 15 minut, nebo dokud nezhoustnou a nezískají džemovitou konzistenci.
Dochuťte mořskou solí, černým pepřem a zakápněte olejem a nechte vychladnout. Lžící plňte do sterilizovaných sklenic a po vychladnutí je zavřete. Vydrží 1 týden.