Brokolicová polévka – nejlepší recept

Veganské recepty

Brokolice není u všech nejoblíbenější surovinou a přesto si zaslouží řádnou pozornost. Jedná se o druh kapusty, je příbuzná a velmi podobná s květákem a lze jí připravit na milión různých způsobů. Brokolice je vhodná k vaření, dušení i k pečení. Ve veganském jídelníčku by rozhodně neměla chybět. Jaký je nejlepší recept na brokolicovou polévku?

Název brokolice pochází z italského „broccoli“, který je pravděpodobně původem z latinského slova brossuc (což znamená ostrý, špičatý). Obsahuje velké množství vitamínů – vitamín C, beta-karoten, Vitamín E, B1, B2, kyselinu listovou a spoustu minerálních látek jako je draslík, fosfor, síra a vápník. Brokolice je bohatá i na vlákninu, a tak by neměla chybět v žádném veganském jídelníčku.

Brokolice je plná vitamínů a minerálních látek.

Brokolicová polévka může mít spoustu variant. Výborná je například brokolicová polévka s bramborem, krémová, s krutóny, nebo úplně rozmixovaná do hladka. Pokud úplně neholdujete brokolici zkuste připravit kapustovou polévku od babičky.

Levná a rychlá brokolicová polévka

V některé dny člověk nemá náladu nebo čas na dlouhé vaření. Pro tyto dny jsou ideální rychlé a snadné recepty, díky kterým se dá během pár minut vykouzlit vynikající pokrm. V případě této rychlé a výborné brokolicové polévky navíc stačí mít doma jen pár základních surovin.

Ingredience:

  • 500 g brokolice (cca 1 velký kus)
  • 150 g brambor
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • 1 l vody
  • sůl, pepř na dochucení

Postup:

Do hrnce nalijeme vodu a přidáme zeleninový bujón. Než se voda začne vařit, okrájíme si brambory, které rovnou nakrájíme na kostičky (čím menší kostičky budeme mít, tím rychleji se uvaří). Brokolici pořádně umyjeme a taktéž nakrájíme na kousky, případně rukama můžeme rozebrat na jednotlivé růžičky.

K brokolicové polévce můžeme přidat i pečivo.

Do vroucí vody vložíme brokolici. Zhruba 5 minut vaříme a poté vyndáme zhruba 1/3 předvařené brokolice. Zbytek brokolice ve vodě rozmixujeme tyčovým mixérem. Do hrnce přidáme brambory a vaříme. Těsně před uvařením brambor vložíme zpět 1/3 brokolice. Společně dovaříme, dochutíme solí a pepřem.

Vznikne nám hutná polévka s kousky brokolice a brambor.

TIP: V této polévce lze rozmixovat všechnu brokolici i brambory. Polévka poté bude velmi hustá a bez kousků. Lze přidat i krutóny.

Brokolice je oblíbená pro svojí jednoduchou přípravu – může se vařit, smažit, péct a připravovat na páře.

Polévka z mražené brokolice

V případě, že zrovna není sezóna brokolice a v obchodech není vůbec k dostání nebo je její cena zbytečně vysoká, lze použít i mraženou brokolici. Velká výhoda mražené brokolice je, že člověk jí může mít doma v mrazáku a vyndat kdykoliv, kdy dostane na polévku z brokolice chuť. Nemusí tak jít ani do obchodu, opět na polévku stačí jen pár základních surovin.

Ingredience:

  • 1 balení mražené brokolice (350 g)
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 4 větší brambory
  • česnek
  • sůl, pepř
  • olej

Postup:

Mraženou brokolici vložíme do hrnce s trochou oleje a orestujeme. Do hrnce přidáme najemno utřený česnek podle chuti (3 stroužky bohatě stačí), aby polévka dostala lepší chuť. Jakmile česnek provoní celou kuchyni, přidáme do hrnce zeleninový vývar a necháme vařit. Mezitím si oloupeme a nakrájíme na kostičky brambory, které přidáme do polévky. Jakmile brambory budou uvařené, ztlumíme teplotu plotýnky a rozmixujeme do hladka tyčovým mixérem.

Tento recept je často používaný i při hubnutí. Dietní brokolicová polévka je bez zahuštění a plná prospěšných látek, což tento recept splňuje.

Brokolicová krémová polévka

Výbornou variantou brokolicové polévky je krémová/smetanová verze. Smetana zjemní zelenou výraznou barvu polévky a především dokáže zjemnit i její chuť. Proto je tento recept vhodný i pro lidi, kteří brokolici ještě nepřišli úplně na chuť a nejedná se o jejich nejoblíbenější zeleninu.

Ingredience:

  • 1 brokolice
  • 2 střední cibule
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 250 ml rostlinné smetany
  • olej, sůl, pepř
Rostlinná smetana dokáže chuť polévky zajímavě zjemnit.

Postup:

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Na oleji cibulku osmahneme lehce do zlatova. Mezitím si brokolici důkladně umyjeme a nakrájíme na malé kousky. Nakrájenou brokolici přidáme k osmahnuté cibulce a společně lehce opečeme.

Brokolici s cibulkou zalijeme vývarem a osolíme dle chuti. Krátce brokolici ve vývaru povaříme a poté rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Pár kousků brokolice můžeme před rozmixováním odebrat a použít poté na ozdobu. Do polévky přidáme rostlinnou smetanu. V případě potřeby můžeme dochutit solí a pepřem. Krátce povaříme a můžeme servírovat.

TIP: Pro větší zasycení lze možné k polévce přikusovat například pečivo. Výbornou volbou je domácí kváskový chléb.

Zajímavých a velmi chutných receptů na polévky samozřejmě existuje celá řada, totéž platí o receptech s brokolicí.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang