Batátové hranolky

Veganské recepty

Batáty jsou často přehlíženy, pokud jde o výživu, ale ve skutečnosti jsou bohatým zdrojem živin. Jsou skvělým zdrojem komplexních sacharidů, vitamínů, minerálů a vlákniny, takže jsou vynikajícím doplňkem každého jídelníčku.

Mají nízký obsah kalorií a tuku, takže vám pomůžou i při hubnutí. Vláknina v batátech také pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, což je důležité pro prevenci cukrovky.

Kromě výživových výhod jsou batáty v kuchyni velmi všestranné. Můžete z nich udělat pyré, upéct nebo zapéct, takže se skvěle hodí do mnoha pokrmů, včetně těch sladkých.

Velice oblíbené jsou batátové hranolky. Ty můžete připravit buď v troubě s minimem oleje, nebo klasicky smažit v oleji, a podávat je třeba ke kapustovým karbanátkům, ke grilované zelenině v troubě nebo s nejrůznějšími omáčkami (barbecue, majonéza, medovo-hořčičná omáčka nebo chipotle omáčka). Prozradíme vám postup na obě varianty. Kromě těchto receptů lze batátové hranolky podávat k Jidášově uchu.

TIP: Mezi neveganská jídla, ke kterým se hranolky hodí, patří třeba vepřová roláda z plece nebo smažená mozzarella.

Jak udělat domácí hranolky?

Na batátové hranolky budete potřebovat pořádně ostrý nůž, protože jsou tvrdší než brambory. Batáty pořádně omyjte a vykrájejte očka, není potřeba je celé loupat.

Nakrájejte je nejprve na plátky a poté na tenké hranolky. Čím tenčí budou, tím křupavější bude výsledek.

Jak smažit hranolky?

Smažte buď v klasické fritéze, nebo ve vyšším hrnci nebo pánvi. Důležité je, abyste hranolky nejprve osušili papírovou utěrkou a olej řádně rozehřáli. Ideální je teplota kolem 140 °C, poté vložte hranolky v několika dávkách a smažte asi 6 minut, dokud nejsou zlatavé a lehce křupavé.

Vyndejte je na papírovou utěrku, nechte okapat a zvyšte teplotu oleje na 180 °C. Hranolky opět smažte 2-3 minuty na dávku, dokud nebudou lehce zlatavé a opravdu křupavé. Osušte je na papírové utěrce a ihned je dochuťte mořskou solí.

TIP: Vyzkoušejte i zdravější alternativu, hranolky z horkovzdušné trouby. Tato příprava se hodí jak pro batátové, tak klasické hranolky.

Batátové hranolky už se objevují i na jídelních lístcích v restauracích jako alternativa klasických hranolek.

Pečené batáty v troubě – recept

Tyto batátové hranolky jsou lehce pikantní po kajenském pepři, podávejte je jako snack k televizi, nebo jako přílohu. Suroviny uvádíme na 1 porci, ale jen u té rozhodně nezůstanete.

Ingredience na pečené batáty

  • 95 g batátů nakrájených na hranolky
  • 1 lžička řepkového oleje
  • ¼ lžičky kajenského pepře

Pečené batáty v troubě – postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C nebo 180 °C horkovzduch.
  2. Na plech dejte batáty a smíchejte je s 1 lžičkou řepkového oleje a ¼ lžičky kajenského pepře.
  3. Pečte 20 minut a podávejte.

Batáty – příprava

Kromě hranolek můžete batáty použít v mnoha dalších receptech. S přípravou batátů na vaření moc práce mít nebudete, stačí je jen oloupat ostrou škrabkou jako brambory. Pokud děláte hranolky loupání můžete vynechat.

Naopak do pečení a sladkých receptů budete potřebovat batátové pyré, které připravíte tak, že oloupané batáty pečte v troubě do změknutí, nebo je uvaříte ve vodě.

Za nás je lepší způsob pečení v troubě, protože se zvýrazní jejich sladká chuť, takže do receptu nemusíte přidávat moc dalšího cukru. Navíc se při pečení zbaví podstatné části vody a výsledné pyré nebude vodnaté.

Do křupava osmažené batátové hranolky.

Recepty z batátů

Vyzkoušejte tyto lahodné sladké brambory i v jiných receptech, než jen v hranolkách. Tady je několik tipů.

Recept na batátové pyré

Toto je základní recept na batátové pyré, které použijte buď do sladkých pokrmů a pečení, kdy s ním můžete nahradit například dýňové nebo jablečné pyré, nebo jako přílohu k hlavnímu chodu.

Ingredience na batátové pyré

  • 1 střední batát
  • Olej
  • Špetka soli

Batátové pyré – postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C a nakrájejte batát na kostky.
  2. Pokapejte olejem, zlehka osolte a promíchejte. Dejte péct asi na 25-30 minut, v polovině pečení promíchejte, aby se zespodu kousky nepřipálily.
  3. Vychladlé batáty rozmixujte na hladké pyré. Podávejte buď jako přílohu, nebo přidejte do pečení.

TIP: Pokud máte rádi pyré jako přílohu k hlavnímu jídlu, vyzkoušejte také recept na mrkvovo bramborové pyré.

Recept na batátové kuličky

Tyto kuličky mají svůj původ na Taiwanu a vy je připravte jako netradiční jednohubky na letní piknik.

Ingredience na batátové kuličky

  • 175 g oloupaných a nahrubo nakrájených batátů
  • 35 g cukru krupice
  • 125 g tapiokového škrobu
  • Rostlinný olej na smažení
  • Sůl a pepř

Batátové kuličky – postup

  1. Batáty vařte v páře na mírném ohni 15-20 minut, dokud nebudou dostatečně měkké, aby šly snadno propíchnout.
  2. Rozmačkejte je šťouchadlem na brambory nebo vidličkou na hladkou kaši. Přidejte cukr, tapiokový škrob a pořádnou špetku soli a pepře a rukama dobře promíchejte. Postupně přilévejte 1-2 lžíce vody a pak dobře promíchejte, dokud nevznikne vláčné těsto.
  3. Rozdělte těsto na čtyři části a každou rozválejte do tvaru dlouhého válečku o průměru asi 2 cm. Každý váleček nakrájejte na 2 cm kousky a v dlani z nich vyválejte kuličky. Nebojte se, že se budou drobit, jen je mačkejte, dokud nevytvoří kouli.
  4. Velký hrnec naplňte do poloviny olejem. Zahřívejte na střední teplotě, dokud teploměr neukáže 120 °C.
  5. Do oleje vkládejte jednotlivé dávky kuliček a smažte je 2 minuty, dokud nezačnou plavat. Když začnou plavat, mírně ztlumte plamen. Kuličky v oleji otáčejte děrovanou lžící, dokud se nezvětší, a to každou minutu po dobu asi 3-4 minut. Znovu zvyšte teplotu a pokračujte ve smažení dozlatova.
  6. Pomocí děrované lžíce přendejte kuličky na kuchyňskou utěrku. Nechte je okapat a trochu vychladnout, poté je podávejte.

Recept na pečené batáty se sezamem

Tyto glazované batáty podávejte jako přílohu ke grilování nebo je proměňte v letní salát, když do něj vmícháte hrst rukoly nebo řeřichy.

Ingredience na pečené batáty se sezamem

  • 2-3 batáty, omyté a na klínky nakrájené
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžíce zázvoru nakrájeného nadrobno
  • 1 nasekaný stroužek česneku
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 limetka, odšťavněná
  • 1 lžíce sezamových semínek (černých, pokud je máte)
  • 50 g drcených arašídů
  • 1 zelená chilli paprička, nakrájená na plátky
  • ½ svazku jarní cibulky, omyté a nasekané

Pečené batáty se sezamem – recept

  1. Zapalte gril s poklopem. Nechte plameny pohasnout a jakmile se uhlíky zbarví do popelava, pak uhlí nasypte na jednu stranu nebo rozehřejte troubu na 180 °C.
  2. Batáty naaranžujte na velký plech a pokapejte 1 lžící rostlinného oleje, okořeňte a promíchejte. Pečte na grilu nebo v troubě 25 minut, dokud nezměknou a nechytnou barvu.
  3. Mezitím vyšlehejte zbývající oleje, zázvor, česnek, sójovku a limetkovou šťávu. Potřete batáty částí omáčky a vraťte je na gril na dalších 30-40 minut, přičemž je během pečení podlévejte.
  4. Jakmile jsou batáty glazované a lepkavé, vyjměte je, posypte sezamovými semínky a arašídy a nechte mírně vychladnout. Klíny vyjměte z plechu a vložte je do salátové mísy. Posypte je chilli a jarní cibulkou a podávejte.
K pečeným batátům se hodí téměř jakýkoli dip.

Recept na křupavé batátové hranolky

Podávejte s vaším oblíbeným dipem a vychutnejte si každé křupnutí.

Ingredience na křupavé batátové hranolky

  • 2-3 střední batáty, očištěné
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 a ½ lžíce kukuřičného škrobu
  • ½ lžičky chilli
  • ½ lžičky papriky
  • ¼ lžičky sušeného česneku
  • ¼ lžičky soli
  • ⅛ lžička černého pepře

Křupavé batátové hranolky – postup

  1. Předehřejte troubu na 210 °C, rošty umístěte do horní a dolní třetiny trouby.
  2. Nakrájejte batáty na 1 cm silné hranolky, nemusíte je loupat. Vložte je do velké mísy, pokapejte je olivovým olejem a promíchejte.
  3. Rovnoměrně vše posypte kukuřičným škrobem, chilli, paprikou, sušeným česnekem, solí a černým pepřem. Rukama rozetřete kukuřičný škrob a koření, dokud už na hranolkách škrob neuvidíte a koření bude rovnoměrně rozprostřené.
  4. Hranolky rozdělte na dva pergamenem vyložené plechy. Batáty rozložte na plechy v jedné vrstvě a mezi jednotlivými hranolky nechte trochu místa.
  5. Pečte 15 minut, poté plechy vyjměte z trouby a hranolky otočte. Otočte plechy v troubě shora dolů a pečte dalších 10-20 minut, dokud hranolky nezačnou na okrajích hnědnout a křupatět. Ihned podávejte.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang