Batáty jsou často přehlíženy, pokud jde o výživu, ale ve skutečnosti jsou bohatým zdrojem živin. Jsou skvělým zdrojem komplexních sacharidů, vitamínů, minerálů a vlákniny, takže jsou vynikajícím doplňkem každého jídelníčku.
Mají nízký obsah kalorií a tuku, takže vám pomůžou i při hubnutí. Vláknina v batátech také pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, což je důležité pro prevenci cukrovky.
Kromě výživových výhod jsou batáty v kuchyni velmi všestranné. Můžete z nich udělat pyré, upéct nebo zapéct, takže se skvěle hodí do mnoha pokrmů, včetně těch sladkých.
Velice oblíbené jsou batátové hranolky. Ty můžete připravit buď v troubě s minimem oleje, nebo klasicky smažit v oleji, a podávat je třeba ke kapustovým karbanátkům, ke grilované zelenině v troubě nebo s nejrůznějšími omáčkami (barbecue, majonéza, medovo-hořčičná omáčka nebo chipotle omáčka). Prozradíme vám postup na obě varianty. Kromě těchto receptů lze batátové hranolky podávat k Jidášově uchu.
TIP: Mezi neveganská jídla, ke kterým se hranolky hodí, patří třeba vepřová roláda z plece nebo smažená mozzarella.
Jak udělat domácí hranolky?
Na batátové hranolky budete potřebovat pořádně ostrý nůž, protože jsou tvrdší než brambory. Batáty pořádně omyjte a vykrájejte očka, není potřeba je celé loupat.
Nakrájejte je nejprve na plátky a poté na tenké hranolky. Čím tenčí budou, tím křupavější bude výsledek.
Jak smažit hranolky?
Smažte buď v klasické fritéze, nebo ve vyšším hrnci nebo pánvi. Důležité je, abyste hranolky nejprve osušili papírovou utěrkou a olej řádně rozehřáli. Ideální je teplota kolem 140 °C, poté vložte hranolky v několika dávkách a smažte asi 6 minut, dokud nejsou zlatavé a lehce křupavé.
Vyndejte je na papírovou utěrku, nechte okapat a zvyšte teplotu oleje na 180 °C. Hranolky opět smažte 2-3 minuty na dávku, dokud nebudou lehce zlatavé a opravdu křupavé. Osušte je na papírové utěrce a ihned je dochuťte mořskou solí.
TIP: Vyzkoušejte i zdravější alternativu, hranolky z horkovzdušné trouby. Tato příprava se hodí jak pro batátové, tak klasické hranolky.
Pečené batáty v troubě – recept
Tyto batátové hranolky jsou lehce pikantní po kajenském pepři, podávejte je jako snack k televizi, nebo jako přílohu. Suroviny uvádíme na 1 porci, ale jen u té rozhodně nezůstanete.
Ingredience na pečené batáty
- 95 g batátů nakrájených na hranolky
- 1 lžička řepkového oleje
- ¼ lžičky kajenského pepře
Pečené batáty v troubě – postup
- Troubu předehřejte na 200 °C nebo 180 °C horkovzduch.
- Na plech dejte batáty a smíchejte je s 1 lžičkou řepkového oleje a ¼ lžičky kajenského pepře.
- Pečte 20 minut a podávejte.
Batáty – příprava
Kromě hranolek můžete batáty použít v mnoha dalších receptech. S přípravou batátů na vaření moc práce mít nebudete, stačí je jen oloupat ostrou škrabkou jako brambory. Pokud děláte hranolky loupání můžete vynechat.
Naopak do pečení a sladkých receptů budete potřebovat batátové pyré, které připravíte tak, že oloupané batáty pečte v troubě do změknutí, nebo je uvaříte ve vodě.
Za nás je lepší způsob pečení v troubě, protože se zvýrazní jejich sladká chuť, takže do receptu nemusíte přidávat moc dalšího cukru. Navíc se při pečení zbaví podstatné části vody a výsledné pyré nebude vodnaté.
Recepty z batátů
Vyzkoušejte tyto lahodné sladké brambory i v jiných receptech, než jen v hranolkách. Tady je několik tipů.
Recept na batátové pyré
Toto je základní recept na batátové pyré, které použijte buď do sladkých pokrmů a pečení, kdy s ním můžete nahradit například dýňové nebo jablečné pyré, nebo jako přílohu k hlavnímu chodu.
Ingredience na batátové pyré
- 1 střední batát
- Olej
- Špetka soli
Batátové pyré – postup
- Předehřejte troubu na 200 °C a nakrájejte batát na kostky.
- Pokapejte olejem, zlehka osolte a promíchejte. Dejte péct asi na 25-30 minut, v polovině pečení promíchejte, aby se zespodu kousky nepřipálily.
- Vychladlé batáty rozmixujte na hladké pyré. Podávejte buď jako přílohu, nebo přidejte do pečení.
TIP: Pokud máte rádi pyré jako přílohu k hlavnímu jídlu, vyzkoušejte také recept na mrkvovo bramborové pyré.
Recept na batátové kuličky
Tyto kuličky mají svůj původ na Taiwanu a vy je připravte jako netradiční jednohubky na letní piknik.
Ingredience na batátové kuličky
- 175 g oloupaných a nahrubo nakrájených batátů
- 35 g cukru krupice
- 125 g tapiokového škrobu
- Rostlinný olej na smažení
- Sůl a pepř
Batátové kuličky – postup
- Batáty vařte v páře na mírném ohni 15-20 minut, dokud nebudou dostatečně měkké, aby šly snadno propíchnout.
- Rozmačkejte je šťouchadlem na brambory nebo vidličkou na hladkou kaši. Přidejte cukr, tapiokový škrob a pořádnou špetku soli a pepře a rukama dobře promíchejte. Postupně přilévejte 1-2 lžíce vody a pak dobře promíchejte, dokud nevznikne vláčné těsto.
- Rozdělte těsto na čtyři části a každou rozválejte do tvaru dlouhého válečku o průměru asi 2 cm. Každý váleček nakrájejte na 2 cm kousky a v dlani z nich vyválejte kuličky. Nebojte se, že se budou drobit, jen je mačkejte, dokud nevytvoří kouli.
- Velký hrnec naplňte do poloviny olejem. Zahřívejte na střední teplotě, dokud teploměr neukáže 120 °C.
- Do oleje vkládejte jednotlivé dávky kuliček a smažte je 2 minuty, dokud nezačnou plavat. Když začnou plavat, mírně ztlumte plamen. Kuličky v oleji otáčejte děrovanou lžící, dokud se nezvětší, a to každou minutu po dobu asi 3-4 minut. Znovu zvyšte teplotu a pokračujte ve smažení dozlatova.
- Pomocí děrované lžíce přendejte kuličky na kuchyňskou utěrku. Nechte je okapat a trochu vychladnout, poté je podávejte.
Recept na pečené batáty se sezamem
Tyto glazované batáty podávejte jako přílohu ke grilování nebo je proměňte v letní salát, když do něj vmícháte hrst rukoly nebo řeřichy.
Ingredience na pečené batáty se sezamem
- 2-3 batáty, omyté a na klínky nakrájené
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 lžíce zázvoru nakrájeného nadrobno
- 1 nasekaný stroužek česneku
- 3 lžíce sójové omáčky
- 1 limetka, odšťavněná
- 1 lžíce sezamových semínek (černých, pokud je máte)
- 50 g drcených arašídů
- 1 zelená chilli paprička, nakrájená na plátky
- ½ svazku jarní cibulky, omyté a nasekané
Pečené batáty se sezamem – recept
- Zapalte gril s poklopem. Nechte plameny pohasnout a jakmile se uhlíky zbarví do popelava, pak uhlí nasypte na jednu stranu nebo rozehřejte troubu na 180 °C.
- Batáty naaranžujte na velký plech a pokapejte 1 lžící rostlinného oleje, okořeňte a promíchejte. Pečte na grilu nebo v troubě 25 minut, dokud nezměknou a nechytnou barvu.
- Mezitím vyšlehejte zbývající oleje, zázvor, česnek, sójovku a limetkovou šťávu. Potřete batáty částí omáčky a vraťte je na gril na dalších 30-40 minut, přičemž je během pečení podlévejte.
- Jakmile jsou batáty glazované a lepkavé, vyjměte je, posypte sezamovými semínky a arašídy a nechte mírně vychladnout. Klíny vyjměte z plechu a vložte je do salátové mísy. Posypte je chilli a jarní cibulkou a podávejte.
Recept na křupavé batátové hranolky
Podávejte s vaším oblíbeným dipem a vychutnejte si každé křupnutí.
Ingredience na křupavé batátové hranolky
- 2-3 střední batáty, očištěné
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 a ½ lžíce kukuřičného škrobu
- ½ lžičky chilli
- ½ lžičky papriky
- ¼ lžičky sušeného česneku
- ¼ lžičky soli
- ⅛ lžička černého pepře
Křupavé batátové hranolky – postup
- Předehřejte troubu na 210 °C, rošty umístěte do horní a dolní třetiny trouby.
- Nakrájejte batáty na 1 cm silné hranolky, nemusíte je loupat. Vložte je do velké mísy, pokapejte je olivovým olejem a promíchejte.
- Rovnoměrně vše posypte kukuřičným škrobem, chilli, paprikou, sušeným česnekem, solí a černým pepřem. Rukama rozetřete kukuřičný škrob a koření, dokud už na hranolkách škrob neuvidíte a koření bude rovnoměrně rozprostřené.
- Hranolky rozdělte na dva pergamenem vyložené plechy. Batáty rozložte na plechy v jedné vrstvě a mezi jednotlivými hranolky nechte trochu místa.
- Pečte 15 minut, poté plechy vyjměte z trouby a hranolky otočte. Otočte plechy v troubě shora dolů a pečte dalších 10-20 minut, dokud hranolky nezačnou na okrajích hnědnout a křupatět. Ihned podávejte.