Kdo by nemiloval banány? Z tohoto lahodného, sladkého exotického ovoce, plného prospěšných látek, si můžete připravit obrovskou spoustu nejrůznějších pokrmů. Třeba banánové placky, kterým se věnujeme v dnešním článku.
Banány lze zpracovávat na nekonečně mnoho způsobů. Přidat do ovocného salátu, udělat z nich domácí smoothie, upéct banánové muffiny, zdravý banánový chlebík – takzvaný banana bread – nebo z nich připravit třeba banánové lívance, banánové vafle, banánové placky nebo bezlepkovou banánovou bábovku či hrníčkovou banánovou bábovku.
Banánové placky neboli banánové placičky může každý pojmout zcela podle sebe, a dát při jejich přípravě plný průchod fantazii a chutím.
Je na každém, zda dá přednost banánovým palačinkám, banánovým lívanečkům, nebo zkusí jiné rychlé recepty z banánů. V tomto článku je řada vegetariánských i veganských receptů s banány.
Vyzkoušet lze také recept výborný na snídani a to belgické domácí vafle nebo tyto luxusní domácí sušenky. Nebo si k odpolední kávě upečte moučník bez vajec.
Shrnutí obsahu
Banánové placky jsou jednoduchým, chutným a zdravým pokrmem, který se připravuje z rozmačkaných banánů smíchaných s těstem a smažených na pánvi.
K přípravě banánových placek jsou třeba zralé banány, vaječný těst, sůl, cukr, vanilkový extrakt a olej na smažení.
Banánové placky mají sladkou chuť díky přírodní sladkosti banánů a mohou být doplněny o další přísady jako skořice, ořechy nebo med.
Banány jsou bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, což činí banánové placky relativně zdravou volbou, zejména pokud jsou připraveny s minimem tuku a cukru.
Jsou obvykle podávány jako snídaně, dezert nebo svačina a mohou být doplněny o javorový sirup, máslo nebo čerstvé ovoce.
Rychlé recepty z banánů
Rychlé recepty z banánů se budou hodit, kdykoliv budete potřebovat připravit sladkou svačinu, oběd, zdravou snídani nebo večeři, zároveň nebudete chtít v kuchyni trávit zbytečně velké množství času.
Mezi rychlé recepty z banánů, které vám můžeme doporučit, patří třeba rychlé a jednoduché banánové muffiny. Upéct si můžete také banánové cupcakes.
TIP: V chladných měsících můžete k banánovým plackám podávat čaj z šípků.
Banánové placky – recept
Připravte si tyto snadné veganské banánové placky. Skvělá veganská snídaně s plátky banánů a sirupem. Lehké, nadýchané a dokonalé.
TIP: K banánovým plackám můžete servírovat tapiokový puding nebo hroznovou marmeládu.
Banánové placky – ingredience
- 1 a ¼ šálku mouky (156 g)
- 2 lžíce bílého krystalového cukru
- 1 lžíce prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- 1 lžička skořice
- ½ šálku rozmačkaného banánu (120 g, asi 1 velký zralý banán)
- 1 lžíce kokosového oleje + další na smažení
- ¾ šálku sójového mléka (180 ml) nebo jiného nemléčného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
K podávání:
- Krájený banán
- Jablečný sirup
Banánové placky – postup
- Mouku prosejeme do mísy, přidáme cukr, prášek do pečiva, sůl a skořici a promícháme.
- V míse rozmačkejte banán a přidejte kokosový olej a společně rozmačkejte. Přidejte do mísy se sójovým mlékem a vanilkou a promíchejte. Vaše těsto bude poměrně husté.
- Rozehřejte pánev s trochou kokosového oleje, dokud se nerozpálí, a pak do ní přidejte trochu těsta na první palačinku, asi ¼ šálku těsta najednou.
- Když začne být palačinka po stranách suchá a na povrchu se objeví malé bublinky, obraťte ji, dokud nezhnědne i z druhé strany.
- Pokračujte v obracení a přitlačování stěrkou, dokud nebudou palačinky velmi pěkně propečené a dokud se vnitřek nestihne propečet.
- Palačinky podávejte s nakrájenými banány, jiným čerstvým ovocem podle chuti a sirupem na pokapání.
Banánové placičky – recept
Tyto báječné banánové placičky si můžete dochutit podle sebe – nakrájeným banánem, veganským jogurtem, javorovým sirupem, nebo třeba marmeládou.
Banánové placičky ingredience
- 1/2 šálku rozmačkaného banánu1 šálek sójového mléka
- 2 lžíce řepkového oleje
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 lžička vanilky
- 1 a 1/2 hrnku mouky | bílé, celozrnné nebo bílé celozrnné pečivo
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- volitelně: 1/2 lžičky skořice
Banánové placičky recept
- Ve středně velké míse rozmačkejte banán. Pomocí odměrky se ujistěte, že máte asi 1/2 šálku rozmačkaného banánu.
- Nyní přidejte sójové mléko, olej, cukr a vanilku. Šlehejte, dokud se dobře nespojí.
- K mokrým přísadám přidejte mouku a poté na ni nasypte prášek do pečiva, sůl a skořici (pokud používáte). Dřevěnou lžící míchejte, dokud se těsto nespojí. Těsto bude hrudkovité.
- Rozpalte velkou pánvičku nebo rošt na středně silném ohni. Na pánev kápněte asi 1/3 šálku těsta. Vařte, dokud se nevytvoří bublinky, poté obraťte a vařte dozlatova i na druhé straně, asi 1-2 minuty. Postup opakujte se zbývajícím těstem.
- Podávejte s veganským máslem, čistým javorovým sirupem a dalšími plátky banánů. Tyto palačinky se dobře mrazí a recept lze snadno zdvojnásobit, ztrojnásobit nebo zečtyřnásobit.
Banánové lívance pro děti – recept
Připravte si nejlepší banánové palačinky pro děti ze čtyř jednoduchých ingrediencí. Tyto jednoduché dětské palačinky mají vysoký obsah bílkovin a vlákniny a jsou přirozeně slazené. Ideální výživná snídaně pro děti (i dospělé) všech věkových kategorií.
Ingredience na banánové lívance pro děti
- 1 šálek nakrájeného velmi zralého banánu (asi 1 malý banán)
- 1 šálek pohankové mouky (nebo celozrnné mouky)
- 2 lžíce mletého lněného semínka
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- ¼ lžičky soli
- 1 šálek rostlinného mléka
- 2 lžíce řepkového oleje nebo rozpuštěného kokosového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup na banánové lívance pro děti
- Banán rozmačkejte vidličkou do hladka.
- Ve středně velké míse smíchejte mouku, lněné semínko, prášek do pečiva, skořici a sůl.
- Vmíchejte banán, mléko, olej a vanilku. Opatrně spojte, aby vzniklo jednolité, husté těsto.
- Rozpalte litinovou nebo nepřilnavou pánev nebo pánvičku na středním ohni. Potřete ji neutrálním olejem. Lžící vylijte ¼ hrnku těsta najednou (nebo méně, pokud chcete udělat menší palačinky) a rozetřete je do rovnoměrné tloušťky asi ½ palce.
- Pokud chcete, přidejte na každou palačinku několik plátků banánu. Nechte péct asi 3 minuty nebo dokud okraje neztuhnou.
- Opatrně je obraťte a vařte další 1-2 minuty.
- Ihned podávejte a opakujte se zbytkem těsta nebo udržujte teplé na plechu v troubě.
- Podávejte s javorovým sirupem, plátky banánu nebo jinou požadovanou polevou.
TIP: Dítěti/malému dítěti podávejte palačinky ve velikostech odpovídajících jeho stravovacím schopnostem.
Vegan banánové palačinky – recept
Pokud se řadíte mezi vegany, můžete si připravit vynikající veganské palačinky. Chutnají úplně stejně skvěle jako ty neveganské.
Ingredience na vegan banánové palačinky
- 1 velký zralý banán (asi 150 g)
- 2 lžíce zlatého cukru krupice
- ¼ lžičky jemné soli
- 2 lžíce rostlinného oleje a další na vaření
- 120 g hladké mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 150 ml ovesného, sójového nebo mandlového mléka
- sirup, nakrájený banán a bobulovité ovoce k podávání (nepovinné)
Vegan banánové palačinky – postup
- Banán rozmačkejte v míse. Vmíchejte cukr, sůl a olej. Přidejte mouku a prášek do pečiva a důkladně promíchejte.
- Uprostřed udělejte důlek a postupně zašlehejte mléko. Těsto by mělo mít hustou, kapkovitou konzistenci.
- Na pánvi na středním ohni rozehřejte trochu oleje. Přidejte 2 lžíce těsta a vytvořte palačinky amerického typu. Najednou jich budete moci udělat asi 4-5.
- Smažte z každé strany 2-3 minuty dozlatova. Podávejte se sirupem, nakrájeným banánem a lesními plody, pokud máte rádi.