Avokádová pomazánka

Veganské recepty

Avokádo je neuvěřitelně všestranná potravina, kterou si můžete vychutnat mnoha různými způsoby. Jeho lahodná chuť a zdraví prospěšné účinky z něj dělají skvělý doplněk každého jídelníčku. Až budete příště v obchodě s potravinami, vezměte si avokádo a vyzkoušejte ho.

Obsahuje velké množství nezbytných vitaminů, minerálů a mastných kyselin. Je skvělým zdrojem vitaminu K, vitaminu C, vitaminu B6, draslíku a hořčíku. Zdravé tuky v avokádu jsou mono nenasycené mastné kyseliny, které jsou spojovány se zlepšením zdraví srdce.

Avokádo je navíc skvělým zdrojem vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a zlepšuje trávení. Avokádo lze použít do různých pokrmů, od salátů a sendvičů až po těstoviny, tacos, koktejly a guacamole nebo domácí nachos.

Při výběru avokáda hledejte takové, které je tmavě zelené a na dotek mírně měkké. Avokádo lze skladovat v chladničce až tři dny, nebo ho můžete nakrájet a rozmačkat a poté zmrazit až na šest měsíců.

TIP: Mezi další zdravé pomazánky patří mix veganského jogurtu a pesta z medvědího česneku. Do méně zdravých a neveganských pomazánek lze zařadit např. klobásovou pomazánku a ďábelské tousty.

Avokádová pecka

Ve středu každého avokáda najdete tvrdou kulatou pecku, které se nejlépe zbavíte, když do ní zaseknete nůž a potočíte s ním, pecka pak sama vyklouzne.

Pecku nemusíte vyhazovat, ale zkuste do ní zapíchnout čtyři párátka, posadit na skleničku z vodou, aby byla zčásti potopená a vytrvat. Za pár týdnů avokádo pustí kořínky a začne růst. Přesaďte do květináče a máte skvělou pokojovku.

Topinky s avokádovou pomazánkou oceníte, když vás večer přepadne chuť na něco menšího.

Co z avokáda a jaké recepty z avokáda připravit?

Jak už bylo řečeno, avokádo je výchozí surovinou pro mnoho receptů. Některé vám přinášíme níže, ale taková klasika je určitě snídaňový toust s avokádem, avokádové guacamole, klasická mexická avokádová pomazánka s koriandrem a chilli.

Dále pak avokádová majonéza, skvělá veganská náhražka klasické majonézy, vyzkoušet můžete i avokádové těstoviny a nebo dokonce avokádovou nutellu.

TIP: Avokádová pomazánka se skvělé hodí na žitný chléb z kvásku.

Avokádová pomazánka s rajčaty – recept

Tuto pomazánku s nachos připravte jako zobání k večernímu filmu místo popcornu, uvidíte, že se po ní jen zapráší.

Ingredience na avokádovou pomazánku s rajčaty

  • 2 středně zralá avokáda, oloupaná a nakrájená na kousky
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1 malé rajče, zbavené semínek a nakrájené na kousky
  • 3 lžíce veganské smetany nebo jogurtu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého česneku
  • Tortilla chipsy

Avokádová pomazánka s rajčaty – postup

  1. V malé misce rozmačkejte avokádo a limetkovou šťávu vidličkou.
  2. Vmíchejte rajčata, smetanu, sůl a česnek. Přikryjte a nechte 5 minut odležet v chladničce. Podávejte s tortillovými chipsy.

Recept na avokádovou pomazánku

Připravte si tuto jednoduchou rychlou snídani z několika málo ingrediencí. Náš avokádový toast používá křupavý kváskový chléb a špetku chilli, které mu dodá šťávu. A pokud jste příznivci spíše klasiky, připravte si tuto drožďovou pomazánku jako ze školky.

TIP: Avokádovou pomazánku můžete namazat také na jednohubky.

Ingredience na avokádovou pomazánku

  • 1 zralé avokádo
  • ½ citronu
  • velká špetka chilli vloček
  • 2 plátky kváskového chleba
  • Pořádná kapka extra panenského olivového oleje

Avokádová pomazánka – postup

  1. Avokádo rozkrojte napůl, opatrně odstraňte pecku a dužinu vydlabejte do misky.
  2. Vymačkejte na něj citronovou šťávu a poté ho rozmačkejte vidličkou na požadovanou konzistenci. Podle chuti dochuťte mořskou solí, černým pepřem a chilli vločkami.
  3. Opečte si chléb, pokapejte ho olejem a navrch dejte avokádo.
Citron nebo limetka způsobí, že avokádu zůstane svěží zelená barva.

Avokádové guacamole – recept

Krémové avokádo, trocha chilli a pikantní limetka a fantastické guacamole je na stole.

Ingredience na avokádové guacamole

  • Malý svazek koriandru, nasekaný
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 polévková lžíce jalapeño papriček, nadrobno nakrájených
  • Šťáva ze 2 limetek nebo podle chuti
  • 4 avokáda

Avokádové guacamole – postup

  1. Ve středně velké míse smíchejte koriandr, česnek a jalapeños s limetkovou šťávou.
  2. Avokádo oloupejte, zbavte pecky a nahrubo rozmačkejte šťouchadlem na brambory, přidejte do mísy s ostatními ingrediencemi a trochou koření a podávejte s fajitas nebo s tortillovými chipsy jako předkrm.

Avokádová majonéza – recept

Tato majonéza se báječně hodí ke klasickým i batátovým hranolkům.

Ingredience na avokádovou majonézu

  • 75 g avokáda, rozpůleného a zbaveného kůstek
  • 1 malý stroužek česneku, jemně nastrouhaný
  • ½ lžičky sušené hořčice
  • 1 citron, odšťavněný a z poloviny zbavený kůry

Avokádová majonéza – postup

  1. Avokádo vydlabejte do mísy, přidejte česnek, hořčici a 2 lžíce citronové šťávy a rozmixujte ručním mixérem nebo v kuchyňském robotu dohladka.
  2. Pokud je příliš husté, přidejte 1-2 lžíce studené vody a podávejte.

Recept na zdravou avokádovou pomazánku

Nízkokalorický a veganský recept, který se hodí jako oběd nebo předkrm, to je lahodný krémový hummus z avokáda.

Ingredience na zdravou avokádovou pomazánku

  • 1 avokádo, oloupané a zbavené pecky
  • 210 g cizrny, okapané
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • Špetka chilli vloček a další na podávání
  • 1 limetka, odšťavněná
  • Hrst listů koriandru
  • 2 mrkve nakrájené na proužky
  • 2 směsi paprik nakrájené na proužky
  • 160 g cukrového hrášku

Zdravá avokádová pomazánka – postup

  1. Avokádo, cizrnu, česnek, chilli vločky a limetkovou šťávu rozmixujte a podle chuti okořeňte.
  2. Hummus posypte lístky koriandru a několika dalšími chilli vločkami a podávejte s mrkví, paprikou a cukrovým hráškem. Připravte si ho večer předem, abyste si ho mohli vzít s sebou do práce.
Bylinky se k avokádu skvěle hodí, nešetřete s nimi.

Recept na avokádové těstoviny

Rychlé, snadné a spolehlivé těstoviny s avokádem za 15 minut jsou ideální pro hektické všední večery. Stačí pár základních surovin a zralé avokádo a za pouhých 15 minut můžete mít na stole lahodnou krémovou večeři s těstovinami.

Ingredience na avokádové těstoviny

  • 450 g linguine (podle potřeby je můžete nahradit bezlepkovými těstovinami)
  • 2 středně zralá avokáda bez pecky
  • 1/2 hrnku neslazeného rostlinného mléka dle výběru
  • Kůra z 1/2 velkého citronu
  • Šťáva z 1/2 velkého citronu
  • 1/2 hrnku bazalkových listů
  • 1 lžička mořské soli
  • Čerstvě nadrcený černý pepř
  • 1/4 lžičky česnekového prášku
  • 1/8 lžičky kajenského pepře

Na ozdobu

  • 1/4 hrnku konopných semínek
  • Cherry rajčata nakrájená na plátky
  • 1 hrst čerstvé bazalky

Avokádové těstoviny – postup

  1. Velký hrnec naplňte vodou a přiveďte k varu. Jakmile voda téměř vře, přidejte do ní velké množství soli. Přidejte linguine a uvařte je podle pokynů na obalu.
  2. Mezitím si připravte avokádovou omáčku. V kuchyňském robotu rozmixujte do hladka dužinu ze zralých avokád, mandlové mléko, citronovou kůru, citronovou šťávu, lístky bazalky, sůl, pepř, česnekový prášek a kajenský pepř.
  3. Jakmile jsou těstoviny al dente, slijte je, ale 1/2 hrnku tekutiny z vaření si ponechte. Horké těstoviny přelijte avokádovou omáčkou a promíchejte. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vyhrazené vody z těstovin, aby se zředila.
  4. Těstoviny dozdobte čerstvou bazalkou, cherry rajčátky a konopnými semínky.

Avokádová nutella – recept

Říkáte si, že avokádová nutella je nějaký nesmysl? Vyzkoušejte a uvidíte, že tuto pomazánku s čokoládou určitě nebudete dělat naposledy.

Ingredience na avokádovou nutellu

  • 100 g hořké čokolády s minimálně 70 % kakaa
  • 2 zralá avokáda
  • 1/4 lžičky červené chilli papričky velmi jemně nasekané

Avokádová nutella – postup

  1. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.
  2. Avokádo oloupejte a dužinu rozšlehejte v kuchyňském robotu. Přidejte nadrobno nakrájenou chilli papričku a zalijte rozpuštěnou čokoládou. Vše vyšlehejte, aby se suroviny spojily.
  3. Lžící přelijte do sklenice nebo misky a dejte vychladit do lednice.

TIP: Vyzkoušejte také recept na mango pomazánku.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang