Arašídové máslo – recept

Veganské recepty

Arašídové máslo je oblíbenou potravinou v plno zemích. Je základem snídaní v mnoha domácnostech a je důležitým zdrojem bílkovin. Lze jej použít do různých pokrmů, od sendvičů až po dezerty, jako je bezlaktózová zmrzlina a máslové sušenky nebo domácí müsli tyčinky spolu s halloweenským cukrovím. Je také skvělým způsobem, jak jídlo ochutit, aniž byste do něj přidali příliš mnoho kalorií. Můžete ho použít i jako náhradu másla nebo oleje, což z něj činí zdravější alternativu.

Arašídové máslo se vyrábí, hádáte správně, z arašídů. Arašídy se melou, dokud nezískají konzistenci pasty, a pak se přidá sůl a cukr, pro zvýraznění chuti.

Arašídové máslo se vyrábí v mnoha variantách, od krémového až po konzistenci s křupavými kousky, a je k dostání také v přírodním provedení, bez cukru a samozřejmě i v bio kvalitě. Arašídovým máslem můžete obohatit například sušenky z ovesných vloček, nebo jej přidat do omáčky ke kuřecí číně s rýží.

Burákové nebo arašídové máslo?

Ať už raději používáte výraz arašídy nebo buráky, nic to nemění na faktu, že se jedná o plody podzemnice olejné. Ačkoli se všude píše často o burských oříšcích, jedná se o luštěninu a máslo připravené z těchto luštěnin je zdrojem bílkovin.

Obsahuje také mnoho zdravých živin, například hořčík, draslík a zdravé tuky. Je také dobrým zdrojem vitaminů skupiny B a antioxidantů, které mohou pomoci podpořit zdravý imunitní systém.

Domácí arašídové máslo

Tuto pochoutku si můžete snadno připravit i doma a potřebujete k tomu pouze výkonný mixér, arašídy a dávku trpělivosti.

Arašídy nasypte do mixéru a mixujte asi 4-5 minut naplno. Nejprve uvidíte pouze jemnou mouku, která se postupně bude shlukovat a pouštět arašídový olej. Pokračujte v mixování do požadované konzistence, čím déle budete mixovat, tím bude výsledné máslo hladší a tekutější.

Před mixováním můžete arašídy opražit pro výraznější chuť a oloupat, ale není to nutné. Výsledné máslo podle chuti dochuťte solí, cukrem, nebo nechte jen tak, 100% přírodní. Domácí arašídové máslo se výborně hodí do arašídových sušenek.

Stejným postupem si můžete připravit i domácí mandlové máslo.

Arašídové máslo namazané na pečivu je klasická americká snídaně.

Burákové máslo – recept

Domácí arašídové máslo můžete dochutit například skořicí, čokoládou nebo třeba kakaem.

Ingredience na burákové máslo

  • 450 g pražených arašídů
  • Sůl podle chuti

Burákové máslo – postup

  1. Vložte arašídy do kuchyňského robotu s esovitým ostřím a zpracovávejte je na nejvyšší výkon, dokud nebudou krémové, to trvá cca 4 minuty.
  2. Nejdřív budou mleté arašídy, pak se začnou shlukovat a pak se shluk rozpadne. Poté ještě chvíli zpracovávejte, dokud si nebudete jisti, že je máslo pěkně krémové.
  3. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl.

Recepty s arašídovým máslem

Nejčastěji se toto máslo, stejně jako jiná ořechová másla, používá do sladkých pokrmů. Výborně se hodí k ochucení snídaňových kaší (jáhelné kaše), ovocných bowlů, nebo třeba na přípravu báječných sušenek. Využijete jej i při přípravě dortového krému z arašídového másla.

Sušenky z arašídového másla – recept

Tyhle měkké sušenky milují jak vegani, tak nevegani.

Ingredience na sušenky z arašídového másla

  • 1/2 hrnku arašídového másla
  • 2 lžíce jablečného pyré
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 3 lžíce hladké mouky (použít můžete i libovolnou bezlepkovou mouku)
  • 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1/3 hrnku cukru
  • 1/8 lžičky soli

Arašídové sušenky – postup

  1. Smíchejte suché přísady v míse. Pokud se vaše arašídové máslo nedá míchat, jemně ho zahřejte, aby změklo.
  2. Do mísy přidejte všechny zbývající přísady a promíchejte, abyste vytvořili těsto. Z těsta vyválejte kuličky.
  3. Pokud chcete mít měkké sušenky, nechte těsto alespoň hodinu v chladničce. Pokud chcete, můžete kuličky z těsta zmrazit a upéct je jindy.
  4. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C zhruba 8 minut. Po vyjmutí budou sušenky vypadat docela nedopečené. Před vyjmutím z plechu je nechte alespoň 10 minut vychladnout, protože během chladnutí ztuhnou.
Kdo by nerad mlsal burákové máslo ze sklenice jen tak?

Recept na sušenky s arašídovým máslem

Křupavé sušenky plné arašídového másla. Snadno a rychle je připravíte z běžných surovin a všem zachutnají.

Ingredience na sušenky s arašídovým máslem

  • 200 g bílého krystalového cukru
  • 112 g rostlinného másla
  • 250 g hladkého soleného arašídového másla
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 190 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžíce sójového nebo jiného rostlinného mléka
  • Krupicový cukr na obalení

Sušenky s arašídovým máslem – postup

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Do mixéru dejte cukr a veganské máslo a vyšlehejte je do krémové konzistence. Přidejte arašídové máslo a vanilkový extrakt a promíchejte.
  3. Do mísy dejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl a promíchejte. Suché přísady přidejte k mokrým a promíchejte, dokud se nedrobí. Míchejte ručně, na tuto část nepoužívejte elektrický mixér.
  4. Přidejte sójové mléko a vypracujte těsto na sušenky.
  5. Z těsta vyválejte kuličky, které pak obalte v cukru a rovnoměrně je položte na pergamenem vyložený plech a mírně je zploštěte vidličkou.
  6. Pečte 10-15 minut, dokud na povrchu nezezlátnou. Po vytažení z trouby budou měkké, ale po vychladnutí zpevní.

TIP: A pokud byste chtěli zkusit i jiné, připravte si tyto božské ovesné sušenky.

Arašídové sušenky – recept

Tyhle sušenky se stanou vaší novou závislostí a vykouzlí vám úsměv na tváři. Snoubí se v nich arašídové máslo s nádechem soli a kousky rozpuštěné hořké čokolády.

Ingredience na arašídové sušenky

  • 130 g cukru nebo 150 ml + 2 lžíce javorového sirupu
  • 50 g kokosového oleje
  • 120 g arašídového másla
  • 60 g rozmačkaného banánu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 60 ml sójového mléka (nebo jiného rostlinného mléka)
  • 100 g mandlové mouky
  • 100 g rýžové mouky
  • 15 g kukuřičné mouky / kukuřičného škrobu
  • ½ lžičky jemné mořské soli
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • Veganská čokoláda nasekaná nahrubo
  • Pražené arašídy

Arašídové sušenky – postup

  1. Cukr a kokosový olej dejte do mísy a vidličkou zapracujte olej do cukru. Můžete také použít kuchyňský robot.
  2. Přidejte arašídové máslo a rozmačkaný banán a zapracujte je do směsi. Dále přidejte vanilkový extrakt a sójové mléko (pokud použijete javorový sirup, mléko vynechejte). Dobře promíchejte.
  3. Vmíchejte mandlovou a rýžovou mouku, kukuřičnou mouku / kukuřičný škrob, sůl a jedlou sodu.
  4. Jakmile získáte pěkné jednolité těsto, dejte ho na několik hodin vychladit do lednice – čím déle, tím lépe, ale alespoň 1-2 hodiny.
  5. Předehřejte troubu na 190 °C a velký plech vyložte kusem pečicího papíru.
  6. Těsto rozdělte na 12 stejně velkých kousků, rozmístěte je na plech od sebe a nechte kolem každého hodně místa, vršek ozdobte kousky čokolády a praženými arašídy.
  7. Pečte 12 minut podle toho, jakou kombinaci surovin jste použili. Verze s javorovým sirupem potřebuje o něco déle (14 minut).
  8. Nechte zcela vychladnout a skladujte ve vzduchotěsné nádobě i několik dní.
Do slaných pokrmů použijte spíše hladké krémové arašídové máslo.

Recepty z arašídového másla

Ačkoli se z arašídového másla nejčastěji pečou sušenky, jeho použití je daleko rozmanitější, a to jak ve sladkých, tak slaných pokrmech.

Tipy na sladké pokrmy

  • Nepečený čokoládový koláč s arašídovým máslem
  • Ovesné kuličky s čokoládou bez pečení
  • Veganské tyčinky „Snickers“
  • Veganské blondies s arašídovým máslem a bílou čokoládou
  • Čokoládové košíčky plněné arašídovým máslem
  • Nepečené müsli kuličky
  • Banánovo-arašídová zmrzlina
  • Jablečno-arašídové smoothie
  • Banánové smoothie s čokoládou a burákovým máslem

Tipy na slané pokrmy

  • Salátový dresink z arašídového másla a kokosového mléka
  • Satay špízy
  • Západoafrické arašídové stew s batáty a okrou
  • Arašídová polévka s brokolicí a jablky
  • Pikantní sezamové nudle

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang