Arašídové máslo je oblíbenou potravinou v plno zemích. Je základem snídaní v mnoha domácnostech a je důležitým zdrojem bílkovin. Lze jej použít do různých pokrmů, od sendvičů až po dezerty, jako je bezlaktózová zmrzlina a máslové sušenky nebo domácí müsli tyčinky spolu s halloweenským cukrovím. Je také skvělým způsobem, jak jídlo ochutit, aniž byste do něj přidali příliš mnoho kalorií. Můžete ho použít i jako náhradu másla nebo oleje, což z něj činí zdravější alternativu.
Arašídové máslo se vyrábí, hádáte správně, z arašídů. Arašídy se melou, dokud nezískají konzistenci pasty, a pak se přidá sůl a cukr, pro zvýraznění chuti.
Arašídové máslo se vyrábí v mnoha variantách, od krémového až po konzistenci s křupavými kousky, a je k dostání také v přírodním provedení, bez cukru a samozřejmě i v bio kvalitě. Arašídovým máslem můžete obohatit například sušenky z ovesných vloček, nebo jej přidat do omáčky ke kuřecí číně s rýží.
Burákové nebo arašídové máslo?
Ať už raději používáte výraz arašídy nebo buráky, nic to nemění na faktu, že se jedná o plody podzemnice olejné. Ačkoli se všude píše často o burských oříšcích, jedná se o luštěninu a máslo připravené z těchto luštěnin je zdrojem bílkovin.
Obsahuje také mnoho zdravých živin, například hořčík, draslík a zdravé tuky. Je také dobrým zdrojem vitaminů skupiny B a antioxidantů, které mohou pomoci podpořit zdravý imunitní systém.
Domácí arašídové máslo
Tuto pochoutku si můžete snadno připravit i doma a potřebujete k tomu pouze výkonný mixér, arašídy a dávku trpělivosti.
Arašídy nasypte do mixéru a mixujte asi 4-5 minut naplno. Nejprve uvidíte pouze jemnou mouku, která se postupně bude shlukovat a pouštět arašídový olej. Pokračujte v mixování do požadované konzistence, čím déle budete mixovat, tím bude výsledné máslo hladší a tekutější.
Před mixováním můžete arašídy opražit pro výraznější chuť a oloupat, ale není to nutné. Výsledné máslo podle chuti dochuťte solí, cukrem, nebo nechte jen tak, 100% přírodní. Domácí arašídové máslo se výborně hodí do arašídových sušenek.
Stejným postupem si můžete připravit i domácí mandlové máslo.
Burákové máslo – recept
Domácí arašídové máslo můžete dochutit například skořicí, čokoládou nebo třeba kakaem.
Ingredience na burákové máslo
- 450 g pražených arašídů
- Sůl podle chuti
Burákové máslo – postup
- Vložte arašídy do kuchyňského robotu s esovitým ostřím a zpracovávejte je na nejvyšší výkon, dokud nebudou krémové, to trvá cca 4 minuty.
- Nejdřív budou mleté arašídy, pak se začnou shlukovat a pak se shluk rozpadne. Poté ještě chvíli zpracovávejte, dokud si nebudete jisti, že je máslo pěkně krémové.
- Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl.
Recepty s arašídovým máslem
Nejčastěji se toto máslo, stejně jako jiná ořechová másla, používá do sladkých pokrmů. Výborně se hodí k ochucení snídaňových kaší (jáhelné kaše), ovocných bowlů, nebo třeba na přípravu báječných sušenek. Využijete jej i při přípravě dortového krému z arašídového másla.
Sušenky z arašídového másla – recept
Tyhle měkké sušenky milují jak vegani, tak nevegani.
Ingredience na sušenky z arašídového másla
- 1/2 hrnku arašídového másla
- 2 lžíce jablečného pyré
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 3 lžíce hladké mouky (použít můžete i libovolnou bezlepkovou mouku)
- 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 1/3 hrnku cukru
- 1/8 lžičky soli
Arašídové sušenky – postup
- Smíchejte suché přísady v míse. Pokud se vaše arašídové máslo nedá míchat, jemně ho zahřejte, aby změklo.
- Do mísy přidejte všechny zbývající přísady a promíchejte, abyste vytvořili těsto. Z těsta vyválejte kuličky.
- Pokud chcete mít měkké sušenky, nechte těsto alespoň hodinu v chladničce. Pokud chcete, můžete kuličky z těsta zmrazit a upéct je jindy.
- Pečte v předehřáté troubě na 170 °C zhruba 8 minut. Po vyjmutí budou sušenky vypadat docela nedopečené. Před vyjmutím z plechu je nechte alespoň 10 minut vychladnout, protože během chladnutí ztuhnou.
Recept na sušenky s arašídovým máslem
Křupavé sušenky plné arašídového másla. Snadno a rychle je připravíte z běžných surovin a všem zachutnají.
Ingredience na sušenky s arašídovým máslem
- 200 g bílého krystalového cukru
- 112 g rostlinného másla
- 250 g hladkého soleného arašídového másla
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 190 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 1 lžíce sójového nebo jiného rostlinného mléka
- Krupicový cukr na obalení
Sušenky s arašídovým máslem – postup
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Do mixéru dejte cukr a veganské máslo a vyšlehejte je do krémové konzistence. Přidejte arašídové máslo a vanilkový extrakt a promíchejte.
- Do mísy dejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl a promíchejte. Suché přísady přidejte k mokrým a promíchejte, dokud se nedrobí. Míchejte ručně, na tuto část nepoužívejte elektrický mixér.
- Přidejte sójové mléko a vypracujte těsto na sušenky.
- Z těsta vyválejte kuličky, které pak obalte v cukru a rovnoměrně je položte na pergamenem vyložený plech a mírně je zploštěte vidličkou.
- Pečte 10-15 minut, dokud na povrchu nezezlátnou. Po vytažení z trouby budou měkké, ale po vychladnutí zpevní.
TIP: A pokud byste chtěli zkusit i jiné, připravte si tyto božské ovesné sušenky.
Arašídové sušenky – recept
Tyhle sušenky se stanou vaší novou závislostí a vykouzlí vám úsměv na tváři. Snoubí se v nich arašídové máslo s nádechem soli a kousky rozpuštěné hořké čokolády.
Ingredience na arašídové sušenky
- 130 g cukru nebo 150 ml + 2 lžíce javorového sirupu
- 50 g kokosového oleje
- 120 g arašídového másla
- 60 g rozmačkaného banánu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 60 ml sójového mléka (nebo jiného rostlinného mléka)
- 100 g mandlové mouky
- 100 g rýžové mouky
- 15 g kukuřičné mouky / kukuřičného škrobu
- ½ lžičky jemné mořské soli
- ¼ lžičky jedlé sody
- Veganská čokoláda nasekaná nahrubo
- Pražené arašídy
Arašídové sušenky – postup
- Cukr a kokosový olej dejte do mísy a vidličkou zapracujte olej do cukru. Můžete také použít kuchyňský robot.
- Přidejte arašídové máslo a rozmačkaný banán a zapracujte je do směsi. Dále přidejte vanilkový extrakt a sójové mléko (pokud použijete javorový sirup, mléko vynechejte). Dobře promíchejte.
- Vmíchejte mandlovou a rýžovou mouku, kukuřičnou mouku / kukuřičný škrob, sůl a jedlou sodu.
- Jakmile získáte pěkné jednolité těsto, dejte ho na několik hodin vychladit do lednice – čím déle, tím lépe, ale alespoň 1-2 hodiny.
- Předehřejte troubu na 190 °C a velký plech vyložte kusem pečicího papíru.
- Těsto rozdělte na 12 stejně velkých kousků, rozmístěte je na plech od sebe a nechte kolem každého hodně místa, vršek ozdobte kousky čokolády a praženými arašídy.
- Pečte 12 minut podle toho, jakou kombinaci surovin jste použili. Verze s javorovým sirupem potřebuje o něco déle (14 minut).
- Nechte zcela vychladnout a skladujte ve vzduchotěsné nádobě i několik dní.
Recepty z arašídového másla
Ačkoli se z arašídového másla nejčastěji pečou sušenky, jeho použití je daleko rozmanitější, a to jak ve sladkých, tak slaných pokrmech.
Tipy na sladké pokrmy
- Nepečený čokoládový koláč s arašídovým máslem
- Ovesné kuličky s čokoládou bez pečení
- Veganské tyčinky „Snickers“
- Veganské blondies s arašídovým máslem a bílou čokoládou
- Čokoládové košíčky plněné arašídovým máslem
- Nepečené müsli kuličky
- Banánovo-arašídová zmrzlina
- Jablečno-arašídové smoothie
- Banánové smoothie s čokoládou a burákovým máslem
Tipy na slané pokrmy
- Salátový dresink z arašídového másla a kokosového mléka
- Satay špízy
- Západoafrické arašídové stew s batáty a okrou
- Arašídová polévka s brokolicí a jablky
- Pikantní sezamové nudle