Není nad to si připravit jarní dort a ozdobit jej květinami, které právě rostou. Fantazii se meze nekladou, zkuste sedmikrásky, macešky nebo tulipány.
Přinášíme recept na veganský dort, který je také raw a bezlepkový. Ten náš byl narozeninovým dortem, vyrobeným ve V.bistru v Brně a řadí se mezi rychlé nepečené dezerty.
Ingredience:
Na korpus:
- hrnek mandlí
- hrnek čerstvých datlí nebo datlové pasty
- troška soli
Na krém:
- 2 hrnky předem namočených kešu ořechů
- agáve sirup (dle chuti, cca 3 lžíce)
- 3-4 lžíce kokosového oleje
- mražená ovocná lesní směs (asi 600 g)
- troška „ovocné vody“ z lesní směsi
Korpus si připravte z rozmixovaných mandlí a čerstvých datlí. Vzniklou hmotou vyložte formu a dejte chladit do lednice.
Před přípravou krému je nutné, abyste si nechali roztát mraženou lesní směs a rozehřáli kokosový olej.
Nejdříve rozmixujte kešu ořechy, agávový sirup, kokosový olej a trošku „ovocné vody“ z rozmražené lesní směsi. Vznikne růžový krém. Asi polovinu tohoto krému nalijte do dortové formy na korpus – tak vznikne světle růžová vrstva.
Ve zbylém krému rozmixujte ovocnou směs, pro jistotu můžete přidat ještě jednu lžíci kokosového oleje. Tak vytvoříte tmavší fialovou vrstvu, kterou nalijte na dort.
Na noc (nebo alespoň na pár hodin) ho dejte do lednice, aby ztuhl. Pak dort vyndejte, ozdobte borůvkami, malinami, plátky mandlí a maceškami.