Jistě jste už slyšeli o stévii, rostlince, jejíž nať a listy mají velmi sladkou chuť, a přesto jsou bez jediné kalorie. Nicméně její klady sladkou chutí nekončí.
Potěšení ze sladkého je vrozené. Mateřské mléko žádného ze savců není tak sladké jako to lidské, jež obsahuje 6 % mléčného cukru. Dokonce i plodová voda je sladká. Žádný div, že lidé už od narození dávají přednost sladké chuti.
Jenže sladké potraviny přispívají k obezitě a nadváze, která v civilizovaných zemích trápí až třetinu populace a spolupůsobí při vzniku cukrovky a dalších problémů.
Čím tedy sladit? Klasický cukr přináší jen prázdné kalorie a je příčinou nadváhy, zubního kazu, houstnutí krve a diabetu. Umělá sladidla jako aspartam nebo sacharin nejsou vhodnou alternativou – povzbuzují chuť k jídlu a podle některých studií jsou karcinogenní.
Diabetici a ti, kteří touží po štíhlé linii, mají k dispozici zdravou alternativu – rostlinku jménem stévie.
Stévie pochází z Paraguaye a její listy jsou dvacetkrát sladší než cukr. Stévie zároveň působí proti plísním i houbám. Postižení kandidózou tak mají konečně k dispozici zdravý sladící prostředek.
Stévie pomáhá také při stavech vyčerpání, trávicích potížích, kolísavém krevním tlaku, onemocněních kůže a při diabetu.
Zevně stévie pomáhá při padání vlasů, ekzémech, akné, psoriáze a popáleninách. Kromě toho posiluje imunitní systém a napomáhá rychlejšímu odeznění infekcí.
Stévie je velkou pomocí pro lidi trpící nadváhou a diabetiky a dále například pro hyperaktivní děti. Používání stévie místo cukru může působit proti civilizačním chorobám, obzvláště proti zubnímu kazu.
Dle rozhodnutí komise EU ze dne 14. 11. 2011 jsou produkty ze stévie od 5. 12. 2011 určeny k přímé substituci cukru. Rostlina prozatím nikoliv.
2 recepty, se kterými si stévii maximálně užijete
Horká Mexická čokoláda bez cukru
- 1 a ½ hrnku sojového, mandlového, ovesného nebo rýžového mléka
- 1 hrnek neslazené strouhané čokolády
- 15 kapek tekutého extraktu ze stévie
- troška cayenského pepře nebo chilli
- 4 lžíce ovesné nebo rýžové smetany
- 2 lžičky skořice
Za stálého míchání zahřejte na plotně v hrnci rostlinné mléko a smetanu. Sundejte z plamene a nasypte do mléka a smetany čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí.
Dochuťte cayenským pepřem nebo chilli a skořicí a nakonec přidejte stévii.
Avokádový koktejl s mandlovým mlékem, banánem a stévií
- ½ – 1 zralé avokádo
- 2 banány
- špetka vanilky
- 10 kapek extraktu ze stévie
- 1/2 hrnku mandlového mléka
Rozmixujte vypeckované avokádo zbavené slupky, přidejte banány, zalijte mandlovým mlékem a dále mixujte. Dochuťte vanilkou, stévií a můžete podávat.