Baba ganoush a sezamový salát

Veganské recepty

„Sezame, otevři se!“ chtělo by se zvolat. Jenže sezam, respektive povědomí o jeho vlastnostech a použití v kuchyni, se již otevřel. A to i těm, kteří žijí v oblastech, v nichž se přirozeně nevyskytuje ani nepěstuje.

Sezam indický je plodinou především Středního východu. Pěstuje se však také v Asii, východních částech Afriky a tropických oblastech Ameriky. Jedná se o jednoletou bylinu, která dorůstá výšky až 2 metrů. Kvete různobarevnými květy a semena rostou v tobolkách.

Obvykle známe sezam jako bílá až nažloutlá semínka (bílý sezam), setkat se však můžeme také se sezamem černým. Bílý a černý sezam se od sebe liší hlavně chutí – černý sezam je více kořeněný a chuťově výraznější.

Semena obsahují až 50 % oleje, vysoké množství sacharidů, bílkovin a minerálních látek, jako jsou vápník, draslík, hořčík, železo, zinek nebo fosfor.

Sezam lze využít při přípravě mnoha pokrmů.
Sezam lze využít při přípravě mnoha pokrmů.

Sezam se používá k posypu pečiva a k výrobě tradičních pokrmů – například chalvy, sezamové pasty tahini, baklavy, hummusu nebo lilkového pokrmu baba ganoush.

Můžeme jej také přidávat do zeleninových pokrmů, salátů či karbanátků nebo z něj vyrobit mléko. Často bývá součástí dresinků, zálivek, sladkého pečiva a pokrmů asijské kuchyně.

Pro svůj vysoký obsah vápníku, hořčíku a železa se sezam doporučuje těhotným a kojícím ženám, chudokrevným osobám či osobám postiženým osteoporózou, vegetariánům a veganům, sportovcům a těžce pracujícím.

Díky přítomnosti vitamínů řady B a karotenoidů je skvělým lékem proti depresím, což oceníme nejen v podzimním a zimním období. Ceněný je i sezamový olej, který je výbornou součástí salátů a dalších pokrmů. Pomáhá játrům, ledvinám a dalším orgánům.

Připravte si domácí orientální pochoutku baba ganoush

K přípravě budete potřebovat:

  • 4 lilky
  • 3 stroužky česneku (propasírované)
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3 lžíce tahini (sezamové pasty)
  • šťávu z citrónu
  • 1 lžičku římského kmínu
  • chilli
  • mořskou sůl
  • koriandr na servírování
  • špetku kopru

Lilky pořádně omyjte, propíchejte vidličkou a dejte péct do trouby (předehřáté na 200 stupňů) na asi 30 minut.

Sezamem lze například posypat pečené lilky, popřípadě jej ve formě pasty tahini využít při přípravě pomazánky baba ganoush.
Sezamem lze například posypat pečené lilky, popřípadě jej ve formě pasty tahini využít při přípravě pomazánky baba ganoush.

Že jsou hotové, poznáte jednoduše – změknou a svrasknou se. Až se tak stane, vytáhněte je z trouby, rozkrojte na půlky a vydlabejte dužinu. Slupky vyhoďte.

Dužinu spolu s česnekem, citronovou šťávou, koprem, olivovým olejem, chilli, kmínem, tahini a solí vložte do mixéru a rozmixujte na jemno.

Dejte do misky, posypte koriandrem a zakápněte olivovým olejem.

Polníčkový salát se sezamem

Jednoduchý osvěžující salát si připravíte smícháním:

  • baby špenátu
  • sezamových semínek
  • nakrájených mandlí
  • jahod
  • dýňového oleje

Baby špenát a jahody omyjte, nakrájejte, vložte do mísy, přidejte sezamová semínka a mandle a zakápněte dýňovým olejem.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang