Raw strava (někdy taky též živá strava či syrová strava) je v dnešní době velmi oblíbená. Tato strava je plná vitamínů, minerálů, aktivních enzymů a živin. Jak taková strava vypadá a jaký je nejlepší recept na domácí raw tyčinky?
Příprava raw pokrmů je snadná, není časově náročná a většinou stačí jen pár základních surovin. Pokud se člověk stravuje pouze raw stravou, musí počítat s tím, že většina restaurací na to ještě není připravená. Restaurace jen málokdy nabízejí větší výběr syrové stravy.
Co je RAW strava
Jedná se o takovou stravu, která neprošla při zpracování teplotou nad 45 °C. Díky tomu je velmi výživově hodnotná a obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Hlavní složkou je ovoce, zelenina, luštěniny, obiloviny, různá semínka, ořechy a za studena lisovaný olej.
Do 45 stupňů Celsia se zpracovává i lahůdkové droždí. To lze považovat za adekvátní náhražku sýra, dochucovadlo či přísadu do pokrmů.
Suroviny se nejčastěji zpracovávají odšťavňováním, mixováním, klíčením semen a sušením ovoce a zeleniny.
Největší výhodou raw stravy je zachování složení a struktury potravin. Jakákoliv tepelná úprava – vaření, pečení, smažení i dušení nutriční hodnoty potravin ničí. Při tepelné úpravě je strava zbavena vody. Proto se bílkoviny v tělě těžko využívají a tím dochází k překyselení organismu.
Raw strava pomáhá organismu s regenerací, může se zlepšovat tělesná váha, stav pokožky i kvalita vlasů. Je důležité dávat pozor na pestrost stravy. Raw strava bývá energeticky nevyrovnaná. Je zde nedostatek vitamínu B12 a vitamínů rozpustných v tucích.
Domácí raw tyčinky (suky) – recept
V obchodech jsou různé raw energy tyčinky už stálým sortimentem. Jsou oblíbené především jako rychlá svačinka k doplnění energie. Jejich výroba doma je snadná a stačí použít jen pár surovin.
Ingredience:
- sušené ovoce – datle, fíky, meruňky, rozinky, broskve, hrušky apod.
- ořechy – kešu, mandle, vlašáky, lískové, sušený kokos apod.
- vanilka
- skořice
- nepražené raw kakao
Postup:
Sušené ovoce si rozemeleme v mlýnku, stane se z něj hutná hmota.
Nameleme si oříšky (stačí pouze lehce), s většími kousky lépe vyniká jejich chuť.
Hutnou hmotu ze sušeného ovoce smícháme s oříšky a začneme tvarovat raw domácí tyčinky. Pokud se hmota moc lepí, můžeme ji lehce pokapat vodou, nebo obalit v oříšcích.
Vytvarované tyčinky obalíme ve vanilce, skořici a v kakau. Tím získají neodolatelnou chuť.
Raw tyčinky jsou určené především k rychlé spotřebě, případně se dají uchovávat v lednici pár dnů. Je možné je také usušit v sušičce.
Datlové tyčinky – recept
Jedná se o energeticky vydatné tyčinky (tzv. raw energy tyčinky), proto by se jejich konzumace neměla přehánět.
Ingredience:
- 250 g datlí
- 3 lžíce arašídového másla
- 100 g mletých oříšků
Postup:
Najemno nameleme mandle a postupně k mandlím přidáváme datle. Nakonec přidáme arašídové máslo a pořádně promícháme. V případě, že směs špatně drží, můžeme přidat mleté oříšky, případně arašídové máslo – záleží, zda je směs moc sypká, nebo řídká.
Kokosové raw tyčinky – recept
Kokos roste na palmách především v tropech. Je vydatným zdrojem energie a v kuchyni je velmi oblíbený. Obsahuje vysoké množství draslíku, vitamínu B a vitamínu C. Použití kokosového oleje je pestré a v raw receptech je zastoupen velmi často.
Ingredience:
- 150 g datlí
- hrst kokosu
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce kakaa
Postup:
Nejdříve rozmixujeme datle, přidáme kokos, kokosový olej a kakao. Směs pořádně promícháme. Vytvarujeme tyčinky (případně lze tvarovat například i kuličky). Můžeme raw tyčinky ještě obalit v kokosu a uchováváme v lednici.
TIP: Zbyl vám kokos a nevíte, co s ním? Přidejte ho do nepečených kuliček a doplňte tak vánoční cukroví jedinečnou pochoutkou!