10 nejlepších vegetariánských restaurací v Praze

Články

V Praze, městě s bohatou gastronomickou tradicí, lze nalézt i širokou škálu vegetariánských restaurací. Tyto podniky nabízí pestrou paletu chutí a stylů, ať už se jedná o tradiční vegetariánské speciality, moderní bistro s rychlým a zdravým občerstvením, nebo neobvyklé restaurace s originálními recepty. Pokud člověk hledá neobvyklé kombinace chutí, moderní pojetí vegetariánské kuchyně nebo útulnou atmosféru, v Praze si zaručeně vybere.

Jaké jsou nejlepší vegetariánské restaurace v Praze? A na čem si tam vegetariáni mohou vlastně pochutnat?

Shrnutí obsahu článku

Praha nabízí bohatou vegetariánskou scénu: Město se pyšní rozmanitostí vegetariánských restaurací, od tradičních českých specialit v bezmasé verzi až po moderní kuchyni inspirovanou světovými trendy.

Široký výběr pro každého: Ať už člověk hledá rychlý oběd, romantickou večeři nebo neobvyklé kulinářské zážitky, v Praze si vybere každý vegetarián.

Článek uvádí desítku nejlepších vegetariánských restaurací v Praze, včetně Maitrea, Lehké Hlavy a Satsangu.

Kromě tradičních restaurací Praha nabízí i neobvyklé podniky s vegetariánskými možnostmi, jako jsou asijské restaurace nebo středověké krčmy.

Praha má také bohatou kavárenskou kulturu a nabízí pestrý výběr vegetariánského street foodu.

Mnoho pražských vegetariánských restaurací spolupracuje s aplikací Wolt, takže si je možné objednat jídlo přímo domů.

Nejlepší vegetariánské restaurace v Praze

Praha, stověžatá kráska na Vltavě, se pyšní bohatou gastronomií, která uspokojí i ty nejnáročnější gurmány. V posledních letech se rozvíjí i vegetariánská scéna, která nabízí pestrou paletu chutí a stylů. Ať už člověk touží po tradičních českých specialitách v bezmasé verzi, moderní gastronomii s důrazem na sezónní suroviny, nebo exotických pokrmech z dalekých zemí, v Praze si zaručeně najde to své.

Seznam 10 nejlepších vegetariánských restaurací v Praze:

  1. Maitrea – Vegetariánská restaurace Praha 1
  2. Lehká Hlava – Vegetariánská restaurace Praha 6
  3. Satsang – Vegetariánská a veganská restaurace Praha 10
  4. Dhaba Beas – Vegetariánská a veganská restaurace Praha (více poboček)
  5. Loving Hut – Veganská restaurace Praha (více poboček)
  6. Country Life – Vegetariánská restaurace Praha 1
  7. Forrest Bistro – Vegetariánská a veganská restaurace Praha 7
  8. Bistro Střecha – Veganská restaurace Praha 1
  9. Forky’s – Veganská restaurace Praha 1
  10. Natureza Vegetarian House – Vegetariánská restaurace Praha 1

Výběr vegetariánských restaurací v Praze je široký a pestrý. Je snadné si dát v Praze večeři nebo oběd bez masa.

1. Maitrea

Maitrea se nachází v magickém zákoutí Týnské uličky, hned vedle Staroměstského náměstí. Od roku 2009 zde mezinárodní tým objevuje chutě inspirované srdcem. Interiér je zhotoven z masivního dubového dřeva, přírodních barev, mramorových fontán nebo lamp z vrstveného hedvábí.

Maitrea nabízí:

  • Bohatý výběr vegetariánských a veganských jídel, inspirovaných kuchyněmi celého světa.
  • Tradiční českou kuchyni v bezmasé verzi, včetně oblíbené svíčkové, guláše a smaženého sýru.
  • Denní menu za příznivou cenu.
  • Degustační menu pro ty, kteří chtějí ochutnat to nejlepší, co Maitrea nabízí.
  • Širokou nabídku vín, čajů a kávy.

Restaurace Maitrea je ideálním místem pro:

  • Romantickou večeři.
  • Rodinnou oslavu.
  • Pracovní oběd.
  • Posezení s přáteli.

Atmosféra restaurace je klidná a příjemná, a to i díky interiéru ve stylu feng shui. Obsluha je přátelská a ochotná. Maitrea je zkrátka skvělou volbou pro všechny, kteří si chtějí vychutnat lahodné vegetariánské a veganské jídlo v krásném prostředí.

2. Lehká Hlava

Lehká Hlava se nachází v historické budově na Bělohorské ulici v Praze 6. Od roku 1993 zde nabízí širokou škálu vegetariánských a veganských jídel z celého světa, včetně českých klasik. Interiér restaurace je útulný a neformální, s nástěnnými malbami noční oblohy.

Lehká Hlava nabízí:

  • Předkrmy, jako je hummus s pita chlebem, grilovaný hermelín s brusinkami, nebo carpaccio z červené řepy.
  • Polévky, například rajčatová s bazalkou, dýňová s kokosovým mlékem, nebo česneková s krutonky.
  • Hlavní jídla, včetně burgeru z cizrny, restovaných nudlí s tofu, zeleninového kari, nebo bramborových knedlíků se zelím a houbovým sosem.
  • Dezerty, jako je cheesecake s ovocem, panna cotta s karamelem, nebo brownies s čokoládovou polevou.
  • Denní menu za příznivou cenu.

Lehká Hlava je ideálním místem pro:

  • Rychlý oběd.
  • Posezení s přáteli.
  • Rodinnou oslavu.
  • Romantickou večeři.

Atmosféra restaurace je klidná a příjemná. Obsluha je přátelská. V letních měsících si člověk může vychutnat jídlo na terase restaurace.

V Praze se nachází i spousta indických restaurací, které nabízí vždy nějaké vegetariánské možnosti.

3. Satsang

Satsang se nachází v Praze 10, v klidné ulici Krymská. Nabízí pestrou škálu vegetariánských a veganských jídel inspirovaných americkou a kalifornskou kuchyní. V menu lze nalézt snídaně, brunche, obědy i večeře. Interiér restaurace je stylový a minimalistický, s živou atmosférou.

Satsang se vyznačuje:

  • Poctivou přípravou z čerstvých a sezónních surovin.
  • Kreativními recepty, které potěší i ty nejnáročnější gurmány.
  • Přátelskou a neformální atmosférou, ideální pro setkání s přáteli i rodinou.

Satsang je zkrátka lahůdkou pro všechny milovníky chutného a zdravého jídla. Ať už člověk preferuje vegetariánskou nebo veganskou stravu, v Satsangu si zaručeně najde to své.

Hřích by byl neochutnat domácí limonády a dezerty, které jsou v Satsangu skutečnou specialitou.

4. Dhaba Beas

Dhaba Beas je sítí vegetariánských a veganských restaurací, která je v Praze velmi oblíbená. Nabídka jídel je inspirována především indickou kuchyní a zahrnuje široký výběr kari, dals (luštěninových pokrmů), rýží, naanů a dalších specialit. Všechna jídla jsou připravována z čerstvých surovin. Atmosféra restaurací je příjemná a neformální, často s orientálními prvky.

Dhaba Beas provozuje několik poboček po Praze, například na Bělehradské, ve Florenci, na Vladislavově či v Nuslích. Kromě možnosti konzumace na místě je možné si jídla také objednat s sebou nebo využít služby rozvozu. Dhaba Beas patří i mezi nejlepší vegetariánské restaurace v Brně.

V restauraci Loving Hut lze nalézt i spoustu chutných asijských pokrmů.

5. Loving Hut

Loving Hut je sítí veganských restaurací, která nabízí široký výběr chutných a zdravých pokrmů připravovaných výhradně z rostlinných surovin. V nabídce jsou různé druhy burgerů, sendvičů, polévek, salátů, těstovin a dezertů, které uspokojí i náročnější chuťové buňky. Atmosféra restaurací je příjemná a moderní, často s důrazem na ekologické a udržitelné materiály.

Loving Hut má několik poboček po Praze, například v centru města, na Vinohradech nebo v Holešovicích. Konkrétní adresy a otevírací doby se mohou lišit podle pobočky, proto je vhodné je předem zkontrolovat na oficiálních webových stránkách restaurace.

6. Country Life

Country Life se nachází v samém srdci Prahy 1, na Melantrichově ulici. Od roku 1991 zde nabízí velké množství vegetariánských a veganských jídel z kvalitních surovin. Interiér restaurace je prostorný a světlý, s dřevěným nábytkem a živou zelení.

V Country Life lze nalézt:

  • Bohatý výběr teplých i studených jídel, včetně salátů, polévek, pizz, těstovin, burgerů a dezertů.
  • Denní menu za příznivou cenu.
  • Širokou nabídku čajů, kávy a nealkoholických nápojů.

V Country Life si lze zakoupit i biopotraviny a zdravou výživu.

Ať už vegetariánská či nevegetariánská restaurace, takzvaný „smažák“ lze objevit v každé druhé.

7. Forrest Bistro

Forrest Bistro je moderní veganská restaurace situovaná v Praze, konkrétně na adrese Londýnská 25. V této restauraci je hostům nabídnuta pestrá škála chutných a zdravých pokrmů, připravovaných výhradně z rostlinných surovin. Nabídka jídel je pravidelně obměňována a je kladen důraz na sezónnost a čerstvost použitých ingrediencí.

Atmosféra restaurace je příjemná a neformální, ideální pro oběd nebo večeři s přáteli či obchodními partnery. Konkrétní otevírací doba restaurace je pravidelně aktualizována na jejich webových stránkách.

8. Bistro Střecha

Bistro Střecha je jedinečným sociálním podnikem, kde je kladen důraz nejen na chutné veganské jídlo, nicméně také na sociální dopad. Kromě výborných pokrmů, připravovaných z čerstvých sezónních surovin, nabízí bistro příležitost k zaměstnání lidem bez domova a osobám po výkonu trestu. V nabídce jsou tradiční české pokrmy, avšak v jejich rostlinné variantě.

Atmosféra bistra je příjemná a přátelská, s důrazem na udržitelnost a sociální odpovědnost. Bistro Střecha má v současné době jednu pobočku, a to na Žižkově. Konkrétní otevírací doba a aktuální menu jsou k dispozici na jejich webových stránkách.

9. Forky’s

Forkys je moderní koncept bistra-restaurace, kde jsou veškerá jídla připravována pouze z rostlinných surovin. Nabídka je pestrá a zahrnuje burgery, sendviče, polévky, saláty a další pokrmy, které uspokojí i náročné chuťové buňky. V některých pobočkách je k dispozici i vlastní pekárna, kde se denně připravuje čerstvé pečivo.

Atmosféra restaurací je příjemná a neformální, často s důrazem na ekologický a udržitelný přístup. V Praze je několik poboček Forkys, například na Letné, v Kampusu nebo v centru města. Konkrétní adresy a otevírací doby se mohou lišit podle pobočky, proto je vhodné je předem zkontrolovat na oficiálních webových stránkách restaurace.

Pokud si chce dát člověk v Praze chutný burger, Bistro Střecha nebo Forky’s je tou správnou volbou.

10. Natureza Vegetarian House

Natureza Vegetarian House je vegetariánská restaurace, která si získala oblibu díky svému širokému výběru chutných a zdravých pokrmů. V nabídce jsou jak klasická vegetariánská jídla, tak i veganské a bezlepkové možnosti. Hosté si mohou vychutnat denní menu, sezónní speciality nebo si vybrat z bohaté stálé nabídky.

Atmosféra restaurace je příjemná a neformální, často s důrazem na ekologický a udržitelný přístup. V současné době má Natureza Vegetarian House pouze jednu pobočku, a to v historickém centru Prahy, v romantické části Malé Strany. Konkrétní otevírací doba a aktuální menu jsou k dispozici na jejich webových stránkách.

Praha – neobvyklé restaurace s vegetariánskými možnostmi

Jak již bylo řečeno, Praha se pyšní bohatou gastronomií, která uspokojí i ty nejnáročnější gurmány. Vedle klasických restaurací se v posledních letech rozvíjí i trend neobvyklých konceptů, které nabízí vegetariánské speciality v originálním prostředí.

Několik tipů na neobvyklé restaurace v Praze s vegetariánskými možnostmi:

  • Restaurant Sia: Asijská restaurace v Karlíně, která se zaměřuje na moderní thajskou kuchyni. Nabízí širokou škálu vegetariánských jídel, včetně pad thai s tofu, zeleného kari s tempe a mango sticky rice.
  • Café Imperial: Elegantní kavárna v centru Prahy, která nabízí tradiční rakousko-uherskou kuchyni v moderním pojetí. Vegetariáni si zde mohou vychutnat například zeleninový guláš s houskovým knedlíkem, bramborové špalíčky plněné špenátem a ricottou nebo císařský trhanec s ovocem.
  • Restaurant Čestr: Moderní česká restaurace v Dejvicích, která se zaměřuje na lokální a sezónní suroviny. Nabízí degustační menu, které se mění dle aktuální nabídky, a vždy obsahuje několik vegetariánských chodů.
  • U Krále Václava IV.: Středověká restaurace v centru Prahy, která nabízí tradiční českou kuchyni v historickém prostředí. Vegetariáni si zde mohou pochutnat například na houbovém kubovizeleninové placky nebo bramborové lokše s povidly.
  • Kozlovna U Bansethů: Tradiční česká restaurace v Praze 1, která se specializuje na české pivo a plzeňské speciality. Nabízí širokou škálu vegetariánských jídel, včetně nakládaného hermelínusmaženého sýra a bramborových knedlíků se zelím.

Praha nabízí širokou škálu neobvyklých restaurací s vegetariánskými možnostmi.

Nejlepší kavárny v Praze nejen pro vegetariány

Praha se pyšní bohatou kavárenskou kulturou a nabízí širokou škálu kaváren, které uspokojí i ty nejnáročnější milovníky kávy. Mnoho z nich se v posledních letech zaměřuje i na vegetariánské a veganské speciality, čímž se stávají ideální destinací pro ty, kteří hledají lahodné a zdravé občerstvení.

Několik tipů na nejlepší kavárny v Praze:

  • Café Savoy: Elegantní kavárna v centru Prahy s bohatou historií. Nabízí vynikající kávu a širokou škálu dezertů, včetně vegetariánských a veganských variant.
  • Café Louvre: Tradiční kavárna na Národní třídě, která je oblíbeným místem setkávání umělců a intelektuálů. Nabízí chutnou kávu a lehké občerstvení, včetně vegetariánských sendvičů a salátů.
  • Sisters: Moderní kavárna v Praze 2 s minimalistickým designem. Nabízí kvalitní kávu a speciality z fair trade surovin, včetně vegetariánských a veganských koláčů a muffinů.
  • Místo: útulná kavárna v Praze 7 s přátelskou atmosférou. Nabízí kávu z lokální pražírny a domácí dezerty, včetně vegetariánských a veganských variant.
  • Café Naše Maso: Jedinečná kavárna v Praze 1, která se specializuje na vegetariánské a veganské burgery. Nabízí lahodnou kávu a široký výběr burgerů, které uspokojí i ty nejnáročnější gurmány.

Tyto patří k těm nejlepším kavárnám v Praze. Je dobré nebát se experimentovat a zkoušet nové kavárny. V Praze se neustále otevírají nové a zajímavé podniky, které nabízí originální kávu a lahodné vegetariánské speciality. Ve většině z nich jsou k dispozici i rostlinné alternativy mléka.

Vegetariánský street food v Praze

Praha se v posledních letech stává rájem pro milovníky street foodu. Stánky s nejrůznějšími pochoutkami jsou k dispozici na mnoha místech v centru i na periferii. Ačkoliv street food bývá spíše masovou záležitostí, i vegetariáni si v Praze najdou to své.

Mezi oblíbené vegetariánské street foodové speciality v Praze patří:

  • Falafel: smažené kuličky z cizrny nebo fazolí, servírované v pita chlebu s hummusem, tahini a zeleninou.
  • Hummus: krémová pomazánka z cizrny, tahini, olivového oleje a citronové šťávy, servírovaná s pita chlebem, zeleninou nebo falafel.
  • Buddha bowl: miska plná zdravých a chutných ingrediencí, jako je quinoa, rýže, hummus, falafel, zelenina a tofu.
  • Veganské burgery: šťavnaté burgery z rostlinných surovin, jako je hlíva ústřičná, cizrna nebo červená čočka, servírované v housce s oblohou.
  • Trdelník: sladký kynutý koláč, pečený na rožni a obalovaný v cukru, skořici a ořechách.
  • Langoš: smažená placka ze kynutého těsta, servírovaná s česnekem, sýrem, kečupem nebo zakysanou smetanou
  • Smažený sýr v housce: oblíbená česká pochoutka, která se v Praze podává i v housce se salátem a tatarkou.

Praha nabízí poměrně pestrou škálu vegetariánských street foodových možností, které uspokojí každý mlsný jazýček. Ať už člověk hledá tradiční českou pochoutku, zdravou a chutnou misku plnou superpotravin, nebo sladký dezert.

Typický příklad streed foodu v Praze, ačkoliv tato pochoutka jménem langoš vlastně pochází z Maďarska.

Vegetariánské restaurace v Praze s rozvozem Wolt

Praha se pyšní bohatou gastronomickou nabídkou, která zahrnuje i širokou škálu vegetariánských restaurací. Mnoho z nich nabízí rozvoz jídel prostřednictvím populární aplikace Wolt, čímž umožňuje vychutnat si lahodné a zdravé jídlo v pohodlí domova.

Slevový promo kód VHAFN přináší všem nově registrovaným uživatelům aplikace
Wolt slevu 150 Kč na první objednávku.

Několik tipů na vegetariánské restaurace v Praze s rozvozem Wolt:

  • Loving Hut: Rychlé občerstvení inspirované asijskou kuchyní, s pobočkami v Praze 1 a Praze 2. Nabízí širokou škálu vegetariánských a veganských jídel, včetně burgerů, wrapů, nudlí a salátů.
  • Maitrea: Moderní restaurace v Praze 1 s designovým interiérem a menu inspirované východními vlivy. Nabízí degustační menu i a la carte výběr vegetariánských a veganských jídel.
  • Country Life: Tradiční vegetariánská restaurace v Praze 1 s bohatou nabídkou teplých i studených jídel, salátů, polévek, pizz a dezertů. Nabízí i denní menu za příznivou cenu.
  • Bistro Monk: Malé bistro v Žižkově s nabídkou veganských burgerů a wrapů. Vyznačuje se chutnými a zdravými variantami klasických fast foodových jídel.
  • Etnosvět: Vegetariánská a veganská restaurace v Praze 1 s nabídkou jídel z celého světa. V menu jsou třeba indické speciality, arabské meze, africké kari i jihoamerické pochoutky.

Spoustu vegetariánských restaurací nabízí rozvoz přes aplikaci Wolt, takže si každý může vychutnat pestrý výběr vegetariánských a veganských jídel v pohodlí domova.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang