10 nejlepších vegetariánských restaurací v Brně

Články

V Brně se nachází mnoho skvělých vegetariánských restaurací, které nabízí širokou škálu chutných a zdravých jídel. Tento článek představí hned několik tipů na ty nejlepší z nich.

Kde v Brně se mohou vegetariáni najíst? Co brněnské vegetariánské restaurace nabízí? Kde si dát v Brně večeři nebo oběd bez masa?

Shrnutí obsahu článku

Článek poskytuje komplexní přehled vegetariánských a veganských restaurací v Brně. Představuje širokou škálu podniků, od moderních bister s kreativní kuchyní až po tradiční indické restaurace.

Brněnské vegetariánské restaurace nabízejí pestrý výběr jídel, od lehkých salátů po vydatné hlavní chody, včetně specialit různých kuchyní (indické, nepálské, české).

Restaurace nabízí různé atmosféry – od moderního designu až po tradiční indické prostředí.

Mnoho restaurací je ochotno upravit svá jídla tak, aby vyhovovala specifickým dietním požadavkům (např. bezlepkové, bezlaktózové).

Článek detailně představuje 10 konkrétních restaurací s uvedením adresy, otevírací doby a charakteristických rysů jejich nabídky.

Nejlepší vegetariánské restaurace Brno

V Brně je možné nalézt širokou škálu vegetariánských restaurací, které nabízí pestrý výběr chutných a zdravých jídel. Ať už člověk preferuje moderní gastronomii, tradiční recepty, indické speciality, rychlé občerstvení nebo klidnou atmosféru domácí kuchyně, v Brně si každý zaručeně vybere.

Níže se nachází seznam 10 vegetariánských restaurací, které stojí za vyzkoušení:

1. VEGALITE

Moderní vegetariánská a veganská restaurace situovaná v samotném srdci Brna. Vyniká kreativním přístupem k vaření a pravidelně obměňovaným menu, které reflektuje aktuální sezónnost surovin. Nabídka zahrnuje pestrou paletu pokrmů, od lehkých salátů až po syté hlavní chody.

  • Nachází na adrese Slovákova 359/10, 602 00 Brno-střed, Česko.
  • Má otevřeno od pondělí do pátku od 11:00 do 1:00 a v sobotu od 16:00 do 1:00. V neděli je zavřeno.

2. Gopál – vegetariánská restaurace

Pro milovníky indické kuchyně je Gopál jasnou volbou. Restaurace nabízí tradiční vegetariánská jídla připravovaná z čerstvých surovin a koření, která zaručují autentickou chuť. Na menu je možné najít široký výběr kari, dals, naanů a dalších specialit.

  • Nachází se na adrese tř. Kpt. Jaroše 10, 602 00 Brno-střed, Česko.
  • Má otevřeno od pondělí do pátku od 11:00 do 18:00, v sobotu a v neděli je zavřeno.

3. Dhaba Beas

Dhaba Beas je ideálním místem pro objevování chutí indické a pákistánské kuchyně. Nabídka je velmi pestrá a zahrnuje jak klasická, tak i méně známá jídla. Kvalitní suroviny a pečlivé zpracování zaručují nezapomenutelný chuťový zážitek.

  • Nachází se na adrese Panská 391/12/1, 602 00 Brno-střed, Česko.
  • Má otevřeno od pondělí do pátku od 11:00 do 21:00, v sobotu od 11:00 do 20:00 a v neděli od 11:00 do 20:00.

4. Má Hostina

Má Hostina je brněnská instituce, která se pyšní originální a kvalitní vegetariánskou a veganskou kuchyní. Menu je pravidelně obměňováno a nabízí pestrou paletu chutí. Restaurace je oblíbeným místem pro obědy i večeře.

  • Nachází na adrese Štefánikova 142/78, 612 00 Brno-Královo Pole-Veveří, Česko.
  • Má otevřeno od pondělí do pátku od 10:30 do 14:30, v sobotu a v neděli je zavřeno.

5. Restaurace Oáza

Restaurace Oáza nabízí klidné prostředí a domácí vegetariánskou a veganskou kuchyni. Menu je zaměřeno na sezónní suroviny a tradiční recepty. Restaurace je ideálním místem pro odpočinek a vychutnání si dobrého jídla.

  • Nachází se na adrese Lidická 694/7, 602 00 Brno-střed-Veveří.
  • Má otevřeno od pondělí do pátku od 11:00 do 18:00, v sobotu a neděli je zavřeno.

6. Forky’s

Forky’s je moderní vegetariánská a veganská restaurace s originálními recepty. Menu je pravidelně obměňováno a nabízí pestrou paletu chutí. Restaurace je oblíbeným místem pro milovníky street foodu a burgerů.

Forkys má v Brně hned několik poboček, aby si mohl pochutnat každý:

  • OC Vaňkovka: Po – So: 9:00 – 21:00, Ne: 10:00 – 20:00
  • NC Královo Pole: Po – Ne: 9:00 – 21:00
  • Campus Square Bohunice: Po – Pá: 11:00 – 15:30, So – Ne: zavřeno

7. Namaskar

Namaskar je indická vegetariánská a veganská restaurace s bohatou nabídkou chutných jídel. Menu je inspirováno různými regiony Indie a nabízí široký výběr kari, dals, naanů a dalších specialit.

  • Nachází se na adrese 341/3 Smetanova Veveří, 602 00 Brno-střed, Česko.
  • Má otevřeno od pondělí do neděle od 11:00 do 22:00.

8. Himalaya Restaurant

Himalaya Restaurant nabízí autentickou chuť nepálské a indické kuchyně. Menu je zaměřeno na vegetariánská a veganská jídla a nabízí široký výběr chutných kari, dals, momos a dalších specialit.

  • Restaurace Himalaya Restaurant se nachází na adrese Nádražní 506/8, 602 00 Brno-střed, Česko.
  • Má otevřeno: pondělí – pátek: 11:00 – 22:00, sobota: zavřeno, neděle: 12:00 – 22:00.

9. Pilgrim

Pilgrim byla veganská restaurace s důrazem na zdravou stravu a kvalitní suroviny. Menu bylo sestaveno tak, aby uspokojilo i náročné zákazníky. Kromě chutných pokrmů nabízelo Pilgrim také široký výběr nápojů, včetně domácích limonád a smoothie. V současné době restaurace již nefunguje.

10. Kozlovna U Malchrů

Kozlovna U Malchrů je tradiční česká restaurace, která kromě klasických českých jídel nabízí také širokou nabídku vegetariánských variant. Menu je pravidelně obměňováno a nabízí pestrou souhru chutí.

  • Nachází se na adrese Vančurova 3152/1, 615 00 Brno-Židenice.
  • Má otevřeno od pondělí do neděle od 11:00 do 23:00, v pátek a sobotu do 24:00.

Je dobré si před návštěvou zkontrolovat otevírací dobu a případně si rezervovat stůl. Jak je zde vidět, nabídka vegetariánských restaurací je v Brně poměrně bohatá. A jaké vegan restaurace Brno nabízí?

Spousta moderních bister a restaurací v Brně na svém menu nabízí i tento poklad.

VEGALITE – moderní vegetariánská a veganská restaurace v centru Brna

VEGALITE se nachází na adrese Slovákova 359 /10, 602 00 Brno-střed.

Nabídka: Restaurace nabízí moderní vegetariánskou a veganskou kuchyni s kreativním a sezónním menu. Nabízí širokou škálu chutných a zdravých jídel, včetně polévek, hlavních jídel, dezertů a nápojů. V menu lze nalézt speciality jako šnycl burger, kung pao, „svíčková na smetaně“ s robi steakem a mnoho dalšího.

Ceny: Ceny v restauraci VEGALITE se pohybují v rozmezí od 100 do 200 Kč na osobu.

VEGALITE je ideální volbou pro všechny, kteří hledají chutné a zdravé vegetariánské a veganské jídlo v moderním a příjemném prostředí.

Gopál – tradiční indická vegetariánská restaurace v centru Brna

Gopál se nachází v centru Brna na ulici Kpt. Jaroše 1929/10.

Nabídka: Restaurace nabízí tradiční indickou vegetariánskou kuchyni z čerstvých surovin s autentickou chutí. Nabízí širokou škálu chutných a zdravých jídel, včetně polévek, hlavních jídel, dezertů a nápojů. V menu se nachází speciality jako thali, dahl, masala dosa, samosy a mnoho dalšího.

Ceny: V restauraci Gopál se pohybují v rozmezí od 100 do 200 Kč na osobu.

Gopál je ideální volbou pro všechny, kteří hledají chutné a autentické indické vegetariánské jídlo.

Dhaba Beas – Indická a pákistánská vegetariánská a veganská restaurace v centru Brna

Dhaba Beas se nachází na adrese Panská 391/12/1, 602 00 Brno-střed.

Nabídka: Restaurace nabízí indickou a pákistánskou vegetariánskou a veganskou kuchyni s bohatou hru chutí a vůní. Nabízí širokou škálu chutných a zdravých jídel, včetně polévek, hlavních jídel, dezertů a nápojů. V menu jsou speciality jako thali, biryani, dosa, samosy a mnoho dalšího.

Ceny: v restauraci Dhaba Beas se pohybují ceny v rozmezí od 200 do 300 Kč na osobu.

Dhaba Beas je ideální volbou pro všechny, kteří hledají chutné a autentické indické a pákistánské vegetariánské a veganské jídlo v příjemném prostředí.

Má Hostina – Bistro v Brně s pestrou nabídkou vegetariánských a veganských jídel

Bistro Má Hostina se nachází v Brně v ulici Štefánikova 142/78.

Nabídka: Bistro nabízí pestrou nabídku vegetariánských a veganských jídel z čerstvých a kvalitních surovin. V menu se nachází polévky, saláty, hlavní jídla, dezerty a nápoje. Nabízí speciality jako veganské burgery, bezlepkové wrapy, paleo misky a mnoho dalšího. Jídla se připravují bez cukru, lepku a laktózy.

Ceny: Ceny v bistru Má Hostina se pohybují v rozmezí od 100 do 200 Kč za osobu.

Má Hostina je ideální volbou pro všechny, kteří hledají chutná a zdravá vegetariánská a veganská jídla v Brně. Bistro nabízí příjemné prostředí a přátelský personál.

Pilgrim – veganská a vegetariánská restaurace poblíž Lužáneckého parku

Restaurace Pilgrim se nacházela v Brně na třídě Kapitána Jaroše 26, kousek od Lužáneckého parku.

Nabídka: Restaurace nabízela pestrou nabídku jídel, která zahrnovala jak tradiční česká jídla, tak i moderní speciality. Menu obsahovalo speciality jako například tradiční svíčková, rajská omáčka bez masa, trhaný cheese burger, Lord burger, Tú cafe, domácí knedlíky plněné jahodami, Jewel couscous, rostlinný smažák, sójový guláš a bramborové knedlíky se zelím.

Ceny: Ceny v restauraci Pilgrim se pohybovaly v rozmezí od 100 do 300 Kč na osobu.

Pilgrim bylo ideální volbou pro všechny, kteří hledají chutná a pestrá jídla v příjemném prostředí.

Forky’s – řetězec restaurací s veganským zaměřením

V České republice se rozrůstá síť restaurací Forky’s, která se zaměřuje na veganské stravování. V současnosti je v provozu několik poboček v Praze, Brně a Ostravě.

Nabídka: Forky’s nabízí svým zákazníkům širokou škálu jídel, od burgerů a wrapů přes saláty a polévky až po dezerty. Všechna jídla jsou připravena z čerstvých a kvalitních surovin bez živočišných produktů.

Ceny: V restauracích Forky’s jsou srovnatelné s cenami v běžných fast foodech. Menu zde člověk pořídí již od 169 Kč.

Forky’s je tu pro všechny, kteří hledají chutné a zdravé veganské stravování.

Jídelna Oáza

Nachází se v Brně na adrese Slovákova 2. Otevřena je od 7:30 do 17:30. Nabízí velký výběr vegetariánských jídel z kvalitních surovin za dostupné ceny.

Nabídka: Každý den je zde k dispozici několik druhů polévek, hlavních jídel a salátů. Nabídka zahrnuje jak klasická česká jídla, tak i moderní speciality. Jídelna Oáza je ideálním místem pro oběd i večeři, ať už se člověk chystá do práce, na výlet, nebo si chce jen tak odpočinout.

Ceny: v Jídelně Oáza jsou velmi příznivé. Za polévku se platí od 39 Kč, za hlavní jídlo od 65 Kč a za salát od 49 Kč. Každý den je zákazníkům k dispozici jiné menu.

Jídelna Oáza je příjemným a útulným prostorem, kde si lze vychutnat chutné a zdravé jídlo.

Namaskar

V Brně se na adrese Smetanova 3 Brno – střed-Veveří nachází indická restaurace Namaskar, která se zaměřuje na autentické indické pokrmy. Nabízí široký výběr vegetariánských specialit, které jsou připravovány z čerstvých a kvalitních surovin.

Nabídka: Mezi vegetariánské speciality restaurace Namaskar patří například Dal Makhani, čočkový pokrm s rajčatovou omáčkou a máslem, Palak Paneer, špenátový pokrm s paneerem (indický sýr), Malai Kofta, smažené knedlíčky z brambor a sýra v krémové omáčce a Vegetable Biryani, rýže s restovanou zeleninou a kořením.

Ceny: V restauraci Namaskar jsou vcelku příznivé. Vegetariánské hlavní jídlo si člověk může pořídit již od 140 Kč.

Restaurace Namaskar je útulným prostorem s indickou atmosférou.

Himalaya Restaurant

V Brně na adrese Nádraží 506/8, se nachází Himalaya Restaurant, která nabízí široký výběr indických a nepálských specialit, včetně pestré nabídky vegetariánských pokrmů.

Nabídka: Restaurace se zaměřuje na autentické chutě a používá kvalitní suroviny. V menu jsou vegetariánské předkrmy, jako jsou samosy, pakora či raita, dále polévky a hlavní chody. Z hlavních jídel si mohou vegetariáni vybrat například kari z cizrny, palak paneer, dal tadka, a mnoho dalších.

Ceny: V restauraci jsou ceny opět vcelku přívětivé. Vegetariánské hlavní jídlo se zde dá pořídit již od 130 Kč.

Himalaya Restaurant nabízí příjemné prostředí s indickou atmosférou.

Kozlovna U Marchlů – tradiční česká restaurace s širokou nabídkou vegetariánských jídel

Kozlovna U Marchlů se nachází na adrese Vančurova 3152/1, 615 00 Brno-Židenice.

Nabídka: Restaurace nabízí tradiční českou kuchyni s nabídkou vegetariánských jídel. Nabízí polévky, hlavní jídla, dezerty a nápoje. V menu lze najít speciality jako smažený sýr, vegetariánský burger, nakládaný hermelín, nebo cizrnové karbanátky.

Ceny: V restauraci Kozlovna U Marchlů se pohybují ceny v rozmezí od 200 do 300 Kč na osobu.

Kozlovna U Marchlů je ideální volbou pro všechny, kteří hledají chutná a tradiční česká vegetariánská jídla.

Obalovaný květák je česká klasika, která se objevuje na menu i běžných restaurací.

Vegetariánská jídla v běžných restauracích

V České republice se neustále zvyšuje počet vegetariánů a veganů. I když se vegetariánské restaurace stávají stále běžnějšími, vegetariáni a vegani se často setkávají s obtížemi při výběru jídla v běžných restauracích.

Některá vegetariánská jídla se však v běžných restauracích vyskytují poměrně často. Mezi ně patří:

  • Polévky: zeleninová polévka, rajčatová polévka, bramborová polévka, čočková polévka, fazolová polévka
  • Hlavní jídla: smažený sýr, bramboráky, těstoviny s rajčatovou omáčkou, houbový guláš, zeleninové rizoto, zeleninové lasagne, obalovaný květák, ovocné knedlíky
  • Přílohy: vařené brambory, bramborová kaše, rýže, těstoviny, salát

Většina restaurací je ochotna na požádání upravit běžná jídla tak, aby byla vegetariánská. Například je možné požádat o pizzu bez masa, těstoviny s pesto bez sýra nebo burger s portobello houbou namísto hovězího masa.

Vždy je však vhodné se předem informovat o dostupnosti vegetariánských jídel a o ochotě personálu tato jídla upravit dle požadavků.

Závěrem lze říci, že i v běžných restauracích je možné najít vegetariánská jídla, která uspokojí chuťové pohárky i nutriční potřeby vegetariánů a veganů. A jaké jsou nejlepší vegetariánské restaurace v Praze?

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang