ESG – význam, investování, strategie

Články

ESG je důležité téma v oblasti investování, které se týká firem i investorů. Přináší totiž do investování faktor udržitelnosti. Firmy, které se budou aktivně zabývat ESG, budou mít v budoucnu konkurenční výhodu.

Co je to ESG? Jaký je význam zkratky? Jaké jsou strategie ESG? A co znamená investování ESG?

Shrnutí obsahu článku

ESG je zkratka pro Environmentální, Sociální a Governance. Jedná se o soubor kritérií, která hodnotí udržitelnost firem z hlediska jejich vlivu na životní prostředí, sociálního chování a kvality firemního řízení.

Firmy, které se aktivně zabývají ESG, mají v budoucnu konkurenční výhodu. Investoři stále častěji hledají společnosti s dobrým ESG profilem, což vede k vyšší poptávce po těchto firmách.

Firmy implementují ESG strategie, aby zlepšily svůj environmentální, sociální a firemní řídící profil. To zahrnuje cíle a akční plány pro snížení emisí, zlepšení pracovních podmínek a zvýšení transparentnosti.

ESG investování spočívá v nákupu akcií, dluhopisů nebo dalších aktiv firem s dobrým ESG profilem. Investoři tak mohou dosáhnout finančních výnosů a zároveň přispět k udržitelnému rozvoji.

ESG ratingy hodnotí udržitelnost firem na základě různých faktorů. Vyšší rating znamená lepší výkon firmy v oblasti ESG.

Banky a další finanční instituce nabízejí řadu ESG produktů a služeb, jako jsou ESG fondy, úvěry a poradenství.

ESG význam – zkratka ESG

Zkratka ESG pochází z anglických slov Environmental (environmentální), Social (sociální) a Governance (řízení). Jedná se o soubor kritérií, která hodnotí udržitelnost firem z hlediska jejich vlivu na životní prostředí, sociálního chování a kvality firemního řízení.

Firmy, které chtějí být úspěšné v budoucnu, se musí aktivně zabývat ESG a integrovat ESG faktory do svého strategického plánování a každodenní činnosti. Toho lze dosáhnout implementací ESG strategie, která zahrnuje cíle a akční plány pro zlepšení environmentálního a sociálního výkonu a firemního řízení.

Co je ESG

ESG je zkratka pro Environmental (environmentální), Social (sociální) a Governance (řízení). Jedná se o soubor kritérií, která hodnotí udržitelnost firem z hlediska jejich vlivu na životní prostředí, sociálního chování a kvality firemního řízení.

Firmy, které se aktivně zabývají ESG, se snaží minimalizovat svůj negativní dopad na životní prostředí, podporovat sociální odpovědnost a zlepšovat kvalitu firemního řízení. Toho dosahují implementací ESG strategie, která zahrnuje cíle a akční plány v daných oblastech.

ESG se stává čím dál důležitějším pro investory, kteří chtějí investovat do odpovědných a udržitelných firem. Investování s ohledem na ESG se někdy nazývá odpovědné investování nebo investování s dopadem.

Co znamená ESG v kontextu veganství

V kontextu veganství se ESG používá k hodnocení etických aspektů firem a produktů z hlediska jejich vlivu na zvířata. Zkratka ESG v tomto kontextu zahrnuje:

  • Environmentální (E) faktory: Vliv firmy na životní prostředí, včetně znečištění ovzduší a vody, odlesňování a spotřeby energie.
  • Sociální (S) faktory: Zacházení se zvířaty v dodavatelském řetězci firmy, včetně podmínek chovu a porážky zvířat.
  • Správní (G) faktory: Transparentnost firmy ohledně svých praktik týkajících se zvířat a odpovědnost za své činy.

Veganští investoři a spotřebitelé se při svém rozhodování čím dál více zaměřují na ESG faktory. Chtějí investovat do firem a kupovat produkty od firem, které se chovají k zvířatům eticky a udržitelně.

Pro lepší budoucnost naší planety a nás všech je vhodné investovat do ESG fondů-

ESG strategie

ESG strategie je soubor plánů a akcí, které má firma v úmyslu realizovat, aby zlepšila svůj environmentální, sociální a firemní řídící profil. Cílem ESG strategie je zvýšit dlouhodobou udržitelnost firmy a vytvořit hodnotu pro všechny zainteresované strany.

Existuje mnoho různých strategií, které firmy mohou v rámci ESG strategie implementovat. Mezi nejčastější patří:

  • Snížení emisí skleníkových plynů a znečišťujících látek: Firmy se mohou zaměřit na snížení své uhlíkové stopy investováním do obnovitelných zdrojů energie, zvyšováním energetické účinnosti a snižováním odpadu.
  • Zlepšení pracovních podmínek a dodržování lidských práv: Firmy se mohou zavázat k dodržování etických pracovních standardů, respektování lidských práv a podpoře diverzity a inkluze na pracovišti.
  • Zvýšení transparentnosti a odpovědnosti: Firmy mohou zveřejňovat informace o svém environmentálním a sociálním výkonu, zavádět robustní systémy firemního řízení a zapojit se do dialogu se zainteresovanými stranami.
  • Investice do udržitelných produktů a služeb: Firmy mohou vyvíjet a nabízet produkty a služby, které jsou šetrné k životnímu prostředí a sociálně zodpovědné.

Implementace ESG strategie může firmám přinést řadu výhod, jako je:

  • Zvýšení reputace a důvěry: Firmy s dobrým ESG profilem si budují důvěru u investorů, zákazníků a dalších zainteresovaných stran.
  • Snížení rizik: Dobré ESG skóre může firmě pomoci snížit riziko negativních událostí, jako jsou poškození reputace, soudní spory nebo regulační sankce.
  • Zvýšení motivace zaměstnanců: Zaměstnanci čím dál častěji preferují práci pro firmy, které se chovají zodpovědně a eticky.
  • Lepší přístup k financování: Firmy s dobrým ESG profilem mohou mít snadnější přístup k financování od investorů, kteří se zajímají o udržitelné investice.

Vzhledem k rostoucímu tlaku ze strany investorů, zákazníků a regulačních orgánů se ESG strategie stává stále důležitější pro firmy všech velikostí. Firmy, které se budou aktivně zabývat ESG, budou mít v budoucnu konkurenční výhodu.

ESG rating

ESG rating je hodnocení udržitelnosti firmy z hlediska environmentálních, sociálních a firemních řídících aspektů. Cílem ESG ratingu je poskytnout investorům informace o tom, jak firma řídí svá environmentální, sociální a firemní rizika a jaký má dopad na své okolí.

Seznam faktorů podle kterých se hodnotí:

Firmy se hodnotí na základě řady faktorů, které se týkají:

  • Environmentálních aspektů: Emise skleníkových plynů, znečištění ovzduší a vody, nakládání s odpady, spotřeba energie a zdrojů.
  • Sociálních aspektů: Pracovní podmínky, dodržování lidských práv, diverzita a inkluze, produktová bezpečnost, vztahy s komunitou.
  • Firemních řídících aspektů: Transparentnost a odpovědnost vedení, etika podnikání, předcházení korupci, složení a fungování představenstva a dozorčí rady.

Jak se hodnotí:

ESG ratingy obvykle udělují nezávislé ratingové agentury. Tyto agentury shromažďují informace o firmách z veřejných zdrojů, jako jsou výroční zprávy, tiskové zprávy a webové stránky. Mohou také provádět vlastní průzkumy a rozhovory s vedením firmy a dalšími zainteresovanými stranami.

Na základě shromážděných informací ratingová agentura firmě přidělí rating. Ratingy se obvykle pohybují v rozmezí od A (nejlepší) do F (nejhorší).

Příklad ratingu:

Společnost X má ESG rating A. To znamená, že společnost má dobrý environmentální, sociální a firemní řídící profil. Společnost X se aktivně zabývá snižováním emisí skleníkových plynů a znečišťování, dodržuje etické pracovní standardy a respektuje lidská práva, a je transparentní a odpovědná ve svém firemním řízení.

ESG ratingy jsou důležitým nástrojem pro investory, kteří chtějí investovat do odpovědných a udržitelných firem.

ESG fondy

Jsou to investiční fondy, které investují do firem s dobrým ESG profilem. To znamená, že investují do firem, které se aktivně zabývají ochranou životního prostředí, sociální odpovědností a kvalitním firemním řízením.

ESG fondy investují do široké škály aktiv, včetně:

  • Akcií společností, které se zabývají obnovitelnými zdroji energie, energetickou účinností, nakládáním s odpady a dalšími environmentálními technologiemi.
  • Dluhopisů společností, které financují udržitelné projekty, jako je výstavba zelené infrastruktury nebo vývoj ekologických produktů.
  • Nemovitostí, které jsou certifikovány pro udržitelnost, jako jsou budovy s nízkou spotřebou energie nebo budovy s využitím obnovitelných zdrojů energie.

Seznam konkrétních fondů:

Některé z příkladů ESG fondů dostupných v České republice zahrnují:

  • KBC ESG Invest
  • ČSOB Fond ESG Český Akciový
  • Pioneer Funds – Pioneer Global ESG Equity Fund A-Acc EUR
  • Amundi Planet – Equity Emerging Markets ESG AE001344547
  • RobecoSAM – Sustainable Global Emerging Markets Equity A EUR

ESG fondy mohou investorům přinést finanční výnosy a zároveň pozitivně ovlivnit svět.

ESG portfolia

Jsou to investiční portfolia složená z akcií, dluhopisů a dalších aktiv firem s dobrým ESG profilem. To znamená, že investují do firem, které se aktivně zabývají ochranou životního prostředí, sociální odpovědností a kvalitním firemním řízením.

ESG portfolia se obvykle skládají z:

  • Akcií společností, které se zabývají obnovitelnými zdroji energie, energetickou účinností, nakládáním s odpady a dalšími environmentálními technologiemi.
  • Dluhopisů společností, které financují udržitelné projekty, jako je výstavba zelené infrastruktury nebo vývoj ekologických produktů.
  • Nemovitostí, které jsou certifikovány pro udržitelnost, jako jsou budovy s nízkou spotřebou energie nebo budovy s využitím obnovitelných zdrojů energie.

Výhody:

Investování do ESG portfolia může investorům přinést řadu výhod, jako například:

  • Potenciál pro dosažení dobrých výnosů: ESG společnosti se v posledních letech stávají čím dál ziskovějšími, a proto ESG portfolia mohou investorům přinést konkurenceschopné výnosy.
  • Snížení rizika: ESG společnosti se obvykle vyznačují nižší mírou volatility než akciový trh jako celek, a proto ESG portfolia mohou investorům snížit investiční riziko.
  • Pozitivní dopad na svět: Investováním do ESG portfolia se investoři mohou podílet na financování udržitelných projektů a podporovat tak ochranu životního prostředí a sociální odpovědnost.

Pokud člověk uvažuje o investování do ESG portfolia, je důležité provést si vlastní průzkum a porovnat různá portfolia z hlediska jejich investiční strategie, poplatků, výkonnosti a ESG profilu.

ESG portfolio – příklad

Zde je fiktivní příklad ESG portfolia, kde by se mohlo investovat do následujících aktiv:

Akcie:

  • Vestas Wind Systems A/S (Vestas): Dánský výrobce větrných turbín, který je lídrem v oboru obnovitelných zdrojů energie.
  • Beyond Meat, Inc. (BYND): Americká společnost, která vyrábí rostlinné alternativy k masu, čímž přispívá k udržitelnosti potravinového systému.
  • Tesla, Inc. (TSLA): Americká automobilka zaměřená na výrobu elektromobilů a baterií, čímž snižuje emise skleníkových plynů.

Dluhopisy:

  • SunPower Corporation (SPWR): Americká společnost, která financuje projekty solární energie.
  • Ørsted A/S (ORSTED): Dánská energetická společnost, která investuje do offshore větrných elektráren.
  • Vestas Wind Systems A/S (Vestas): Dánský výrobce větrných turbín, který také emituje zelené dluhopisy.

Nemovitosti:

  • Real Estate Investment Trust (REIT) zaměřený na certifikované zelené budovy: REIT investuje do nemovitostí, které splňují přísné normy udržitelnosti.
  • Fond nemovitostí zaměřený na projekty obnovitelných zdrojů energie: Fond investuje do nemovitostí, jako jsou solární a větrné farmy.

Toto je jen fiktivní příklad a skutečné složení ESG portfolia se bude lišit v závislosti na investičních cílech a toleranci k riziku investora. Důležité je, aby portfolio investovalo do firem s dobrým ESG profilem a pozitivně tak ovlivňovalo svět.

ESG politika

ESG politika je soubor principů a závazků, které firma přijímá v oblasti environmentálního, sociálního a firemního řídícího profilu. Cílem ESG politiky je zvýšit dlouhodobou udržitelnost firmy a vytvořit hodnotu pro všechny zainteresované strany.

Obsah ESG politiky:

ESG politika by měla obsahovat konkrétní cíle a závazky v oblasti životního prostředí, sociálních otázek a firemního řízení. Firma by měla pravidelně hodnotit svůj pokrok v oblasti plnění ESG cílů a informovat o svém ESG profilu zainteresované strany.

Příklady oblastí, které ESG politika může zahrnovat:

  • Životní prostředí: Snižování emisí skleníkových plynů, nakládání s odpady, ochrana biodiverzity.
  • Sociální oblast: Dodržování pracovních standardů, respektování lidských práv, podpora diverzity a inkluze.
  • Firemní řízení: Transparentnost a odpovědnost vedení, etika podnikání, předcházení korupci.

ESG politika se stává důležitým nástrojem pro firmy, které chtějí být konkurenceschopné v dnešním světě. Implementace ESG politiky může firmám přinést řadu výhod a pomoci jim dosáhnout dlouhodobé udržitelnosti.

ESG investice

ESG investice jsou investice do firem s dobrým ESG profilem. To znamená, že investují do firem, které se aktivně zabývají ochranou životního prostředí, sociální odpovědností a kvalitním firemním řízením. Stávají se čím dál populárnější investiční volbou pro investory, kteří chtějí dosahovat dobrých výnosů a zároveň pozitivně ovlivňovat svět. Investici do ESG fondů nabízí například i platformy jako je Portu, Fondee nebo XTB.

I investice do ESG má své nevýhody. Mezi ně patří například vyšší poplatky.

ESG investování – výhody a nevýhody

Jaké má ESG investování výhody a nevýhody?

Výhody ESG investování:

  • Potenciál pro dosažení dobrých výnosů: ESG firmy se stávají čím dál ziskovějšími a nabízí tak investorům konkurenceschopné výnosy.
  • Snížení rizika: ESG firmy se obvykle vyznačují nižší mírou volatility než akciový trh jako celek, čímž snižují investiční riziko.
  • Pozitivní dopad na svět: Podpora udržitelných projektů a zodpovědného chování firem přispívá k ochraně životního prostředí a budování spravedlivější společnosti.

Nevýhody ESG investování:

  • Vyšší poplatky: ESG fondy mívají oproti běžným fondům vyšší poplatky.
  • Nižší likvidita: Investice do ESG aktiv nemusí být vždy snadno prodejné.
  • Obtížnější hodnocení: Posouzení ESG profilu firem může být složitější a méně transparentní.

Je tedy vždy důležité zvážit i nevýhody a pečlivě vybírat investiční produkty. Investoři by se měli informovat a poradit s finančním poradcem, aby našli ESG investici, která odpovídá jejich investičním cílům a toleranci k riziku.

Banky ESG

ESG principy (Environmental, Social, Governance) se stávají stále důležitějším faktorem pro klienty bank. Banky v ČR na tuto poptávku reagují a nabízí různé ESG produkty a služby:

  • ESG úvěry: Tyto úvěry jsou určeny firmám, které se zabývají udržitelnými aktivitami. Například ČSOB nabízí ESG úvěr ČSOB Green Invest pro financování projektů šetrných k životnímu prostředí.
  • ESG investice: Banky nabízí klientům možnost investovat do ESG fondů a dalších investičních produktů zaměřených na udržitelné firmy. Například Komerční banka nabízí fond KBC ESG Invest, který investuje do akcií firem s dobrým ESG profilem.
  • ESG poradenství: Banky klientům nabízí poradenství v oblasti ESG investování a pomáhají jim vybrat produkty, které odpovídají jejich potřebám. Například UniCredit Bank nabízí ESG poradenství pro firmy i individuální klienty.

Kromě výše uvedených produktů a služeb se banky v ČR také zapojují do ESG iniciativ a snižují svůj vlastní dopad na životní prostředí. Například Česká spořitelna se zavázala do roku 2030 dosáhnout uhlíkové neutrality.

Čtenáře by také mohlo zajímat co je greenwashing.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang