S alternativními mléky se v poslední době roztrhl pytel, na což si já, vegetarián, určitě nechci stěžovat. Naopak. Mám z toho obrovskou radost. A o to větší radost mi udělá pořádný flat white nebo cappuccino s alternativním mlékem z dobré kavárny. Ale co když bych si je chtěl udělat doma? A jaké mléko bude k napěnění nejlepší?
Kavárny po celém světě už nabízí místo kravského mléka veganskou alternativu, a ne, nemluvím pouze o sójovém (i když mimo velká města asi budete rádi i za to). K dostání jsou třeba hrachové, rýžové, ovesné, lískové, kokosové, mandlové nebo právě sójové a tahle mléka se rozhodli otestovat na Tchibo Blogu.
Jak si jednotliví uchazeči vedli?
Testování probíhalo na parní trysce domácího kávovaru, pomocí spirálkového šlehače a také za použití elektrického šlehače. Kritéria, která se hodnotila, byla: Snadnost šlehání – vyzkoušeno všemi třemi metodami, výsledek šlehání – jemnost a množství pěny, chuť – jak pasovalo alternativní mléko dohromady s kávou.
Hrachové mléko
I když si možná nedovedete představit kombinaci hrachu a kávy, nebojte. Hrachové mléko je chutí podobné ovesnému –lehce nasládlé a s malinko trpkým koncem. A šlehání? To šlo téměř samo. Lépe to šlo sice na trysce než se spirálkovým šlehačem, ale s cappuccinem mu to dohromady opravdu ladilo.
- Snadnost šlehání 3/4
- Výsledek šlehání 3/4
- Chuť 2/4
Lískové mléko
Lískové mléko překvapilo na plné čáře. Podle jeho konzistence to vypadalo, že pěna nevyleze ani o milimetr, ale nakonec se povedlo vyšlehat celkem slušnou pěnu. Pokud jste fanoušek lískových ořechů, pak chápete, že při spojení s kávou vzniklo něco jako cappuccino s Nutelou. No a jestli máte radši, když cítíte hlavně chuť kávy, pak raději sáhněte po jiné alternativě.
- Snadnost šlehání 2/4
- Výsledek šlehání 2/4
- Chuť 3/4
Rýžové mléko
Ze všech testovaných mlék je právě tohle nejvodnatější, takže jeho šlehání bylo úplně marné. Navíc i jeho chuť je spíše mdlá, lehce nasládlá, takže v kávě žádnou velkou parádu neudělá.
- Snadnost šlehání 0/4
- Výsledek šlehání 0/4
- Chuť 1/4
Sójové mléko
Evergreen alternativních mlék, od kterého všichni tak nějak vědí, co čekat. Skvěle se šlehá a s trochou šikovnosti z něj vyšleháte pěnu na latte art během chviličky. Chuť není příliš výrazná, takže nepřebije kávu.
- Snadnost šlehání 4/4
- Výsledek šlehání 4/4
- Chuť 3/4
Kokosové mléko
Chuťově asi nejoblíbenější varianta – jemně nasládlé a šlehá se téměř samo. Pěna z něj je nadýchaná, voňavá a vlastně tak trochu útočí na kávu. Záleží tedy na tom, jestli máte kombinaci kávy a kokosu rádi, nebo raději sáhnete po něčem jiném.
- Snadnost šlehání 4/4
- Výsledek šlehání 4/4
- Chuť 4/4
Ovesné mléko
Tryska, spirálkový šlehač – s ovesným mlékem funguje obojí výborně. Parádní pěnu, která je jemná a chuťově neutrální, z něho vykouzlíte raz dva, takže do kávy je tahle varianta úplně ideální.
- Snadnost šlehání 4/4
- Výsledek šlehání 4/4
- Chuť 3/4
Mandlové mléko
Máte rádi mandle? Pak je mandlové mléko v kávě něco, co si vychutnáte. Pěna se z něj šlehá dobře, i když proti ostatním mlékům je to spíš průměr. Chuťově je skutečně výrazné, takže kávu téměř přebíjí.
- Snadnost šlehání 2/4
- Výsledek šlehání 3/4
- Chuť 2/4
Pokud si chcete být jisti, že alternativní mléko, které si koupíte, půjde napěnit, mrkněte se po označení „barista“, které slibuje lepší našlehatelnost. A nebojte se experimentovat. I z mléka bez tohoto označení se dá vyšlehat chutná pěna. No a přinejhorším mléko použijete do něčeho jiného. 🙂
Na cappuccino netřeba kávovar
Tak, teď už vím, že já si svoje cappuccino připravím s kokosovým mlékem, které mu dodá exotický nádech, aniž bych použil sirup nebo jiná dochucovadla. Základem cappuccina je kromě perfektně napěněného mléka dobrá káva, kterou si s chutí připravuju nejen doma, ale i na svým výletech. A nepotřebuju k tomu žádný vychytaný kávovar, stačí mi k tomu přibalená moka konvička. Jak z ní dostat perfektní kávu, najdete tady.