Rostlinná strava zažívá v poslední době obrovský rozmach

Články

Kdo sleduje moderní výživové trendy, musel si všimnout obrovského boomu, který v poslední době zažívá veganská strava. Zejména díky jejímu pozitivnímu vlivu na zdraví neustále prudce narůstá počet lidí, kteří se rozhodli přejít kompletně na rostlinný jídelníček, popřípadě potraviny živočišného původu alespoň výrazně omezují.

Pro mnoho lidí zejména na západě, kde každý druhý trpí nadváhou (Češi dokonce drží nelichotivé prvenství nejtlustšího národa v Evropě) a s ní spojenými zdravotními problémy, je přechod na veganskou stravu často nejúčinnější a nejefektivnější způsob, jak se přebytečných kilogramů zbavit a optimální váhu si pak udržet.

V nedávné velké srovnávací studii, která vznikla v týmu doktora Chuanga (u nás o ní informoval například server Novinky), vyšla veganská dieta jako jednoznačně nejúčinnější pro všechny, kteří chtějí upravit svoji váhu.

TIP: Francouzky si často dopřávají pórkovou polévku, aby shodily přebytečná kila. Pórek se skládá až z 90 % vody a nízkého obsahu tuku.

Veganská strava si získává čím dál tím více příznivců.
Veganská strava si získává čím dál tím více příznivců.

Ze studie více než tisíce osob vyplynulo, že po vyloučení živočišných produktů člověk na dietě zhubne v průměru o 2,5 kilogramu více, než lidé na ostatních dietách. To nemá samozřejmě jen důvody estetické, ale v první řadě to přináší zdravotní výhody. I díky nim se k veganské stravě uchyluje spousta osobností, které pak inspirují ostatní.

„Prostě jsem se racionálně rozhodnul, že si vyberu stravu, která maximalizuje moje šance na dlouhodobé přežití,“

uvedl například bývalý americký prezident Bill Clinton, který se začal před několika lety stravovat vegansky. K jeho rozhodnutí přispěly rady lékařů po hospitalizaci se srdečními problémy, které přímo souvisely se špatnou životosprávou a nadváhou.

Podobná byla i motivace amerického právníka Riche Rolla. Ten ji velice sugestivně popsal ve svém bestselleru Hledání Ultra (vyšel i v češtině), kde v úvodu píše o tom, jak ještě na své čtyřicáté narozeniny relaxoval u televize a cpal se oblíbenými hamburgery, když po cestě do ložnice dostal srdeční záchvat a uvědomil si, že je na nejlepší cestě k infarktu.

Ze dne na den pak zásadně změnil životosprávu, vyloučil všechny živočišné produkty a začal sportovat. Během neuvěřitelně krátké doby se mu díky této změně podařilo zbavit nadváhy a stal se podle časopisu Men’s Fitness jedním z 25 nejvýkonnějších světových sportovců.

Z obtloustlého právníka se vypracoval na špičkového triatlonistu, který byl schopný zvládnout během akce EPIC 5 neuvěřitelnou sérii pěti triatlonů po sobě (jeden triatlon zahrnuje maratonský běh, 200 km na kole a 5 km plavaní).

„Je neuvěřitelné, jak veganská strava změnila můj život,“ uvádí ve své knize Rich Roll.

Změna životního stylu přinese velké množství zdravotních benefitů.
Změna životního stylu přinese velké množství zdravotních benefitů.

Právě tyto extrémní výkony veganských sportovců ukazují i největším skeptikům (kterých je speciálně u nás velké množství, zejména kvůli zastaralým informacím), že rovnice vegan = vyhublý a nezdravý jedinec, který si z nějakého nepochopitelného útlocitu vůči zvířatům vědomě ubližuje, dávno neplatí.

Výstižně to shrnuje nejsilnější muž Německa a první člověk na zemi, který na svých zádech přenesl více než půl tuny na deset metrů, vegan Patrik Baboumian:

„Nejsilnější zvířata na zemi jsou býložravci – gorily, sloni, nosorožci a já.“

Obrovský boom pak zažívá veganství v těch nejnáročnějších bojových sportech, a to i v našich končinách: vegansky nebo vegetariánsky se stravuje mnoho českých i světových šampionů v thajském boxu, MMA nebo judu (například světová šampionka Lucie Krajčovič, nový český mistr v muay thaj Pavel Salčák, pětinásobný šampion v judu Tomáš Kozma a mnoho dalších).

Kromě zdravotních důvodů vede k veganství mnoho lidí i etika:„Nikdy nezapomínejte, že veganství je mnohem víc, než jen najít novou alternativu k míchaným vejcím na toastu nebo novému receptu na vánočku,“ uvedl Donald Watson, první člověk, který slovo VEGAN před více než 60 lety použil.

„Myšlenka žít skutečně soucitně a ohleduplně není stará jen těch šedesát let, co se toto slovo používá, jde mnohem hlouběji, ke kořenům. Slovo Vegan jen označuje něco, co splňuje všechny nároky na přiměřenou kritiku o důslednosti vašeho přístupu, kterou vám mohou lidé adresovat. Veganství není ani o tom, že budete detailně studovat grafy a nutriční studie – ta fakta a argumenty jsou jednoduché a přímé a jde jen o to, správně je uchopit a najít svou cestu.“

Donald Watson, který se stravoval bez masa osmdesát let (z toho čistě vegansky přes šedesát) a až takřka do své smrti v 94 letech se mohl věnovat své největší vášni, chození po horách, ukazuje, jaké jsou přínosy veganské stravy i z dlouhodobého hlediska.

Podobně inspirativní příklad pak nabízí doktor Ellsworth Wareham, který nedávno oslavil své 101. narozeniny a který tráví čas péčí o svou zahradu – ještě v 95 letech přitom vyučoval lékařství na univerzitě.

„První impulz k veganské stravě pro mě byl výzkum o vlivu živočišných produktů na cholesterol,“ říká doktor Wareham, který se stravuje vegansky přes padesát let. „Třetina lidí v USA umírá na ischemické choroby srdeční, přitom je snadné rizika změnou životosprávy snížit.“

Stejně silná jako etické nebo zdravotní důvody pak může být pro mnoho lodí ekologie. Živočišná výroba je totiž obrovsky energeticky náročná. Plocha, která uživí jednoho člověka, jež konzumuje maso, by uživila podle studií desítky veganů, kteří se živí rostlinnou potravou přímo.

Pěstování obrovského množství rostlinných zdrojů pro výkrm hospodářských zvířat (ročně se na světě zabije neuvěřitelných 62 000 000 000 zvířat, které navíc často žijí ve velkochovech v neuvěřitelně krutých podmínkách) vede podle údajů OSN k odlesňování, a například na znečištění ovzduší má živočišná výroba větší dopady než celosvětová doprava.

Spolu s narůstajícím zájmem o veganské potraviny se samozřejmě i razantně zvyšuje jejich nabídka. Rostlinné náhražky masa přibývají na pultech. Dnes už dávno neplatí, že vegané jsou odkázaní jen na přílohy – existuje obrovské množství chuťově vynikajících alternativ klasických jídel, od rostlinných párků, hamburgerů, rostlinných mlék, přes výborné sýry – například Veganline – po různé rostlinné alternativy masa, jako je Robi, Wheaty, sojové maso a další.

Veganská strava může být rozmanitější, než si spousta lidí dokáže představit.
Veganská strava může být rozmanitější, než si spousta lidí dokáže představit.

Pokud zavítáte do prodejen zdravé výživy, zjistíte, jak široká nabídka rostlinných jídel je, a jak chuťově výborná může rostlinná strava být.

Rostlinné stravy se nemusejí bát ani těhotné ženy. Strava v těhotenství se od běžného zdravého jídelníčku nijak dramaticky neliší. Jestliže žena dlouhodobě prospívá i na zdravé alternativní stravě, jako je právě vegetariánství a veganství, zpravidla se doporučuje v takové stravě pokračovat. 

Tipy pro vyváženou rostlinnou stravu:

1. Kombinujte rostlinné zdroje bílkovin
Z čím více zdrojů budete čerpat bílkoviny, tím lépe. Zajistíte si tak totiž dostatečně vyvážené aminokyselinové spektrum. Aminokyseliny jsou základní stavební látky bílkovin a u části rostlinných zdrojů bílkovin je některá esenciální aminokyselina zastoupena v nižším množství (například u luštěnin methionin, u obilnin lysin).

Kombinacemi více zdrojů zajistíte, že bude váš příjem všech aminokyselin vyvážený.

2. Doplňujte vitamín B12
Vitamín B12 je jediný, který se v rostlinných zdrojích nevyskytuje, resp. není tam ve formě využitelné pro lidský organizmus. Do velkého množství veganských potravin (například sojových jogurtů, margarínů, nápojů apod.) bývá uměle přidáván, ale je určitě lepší ho i suplementovat.

3. Nakupujte on-line
Hlavně v menších městech je někdy ještě problém koupit dostatek veganských potravin. Nicméně dnes už se dá ve velkém nakupovat přes internet. Na www.bioobchod.cz seženete tisíce položek a pokud nakoupíte nad 1 500 Kč, máte dopravu zdarma.

4. Nevyhýbejte se slunci
S opalováním se to sice nemá přehánět, nicméně slunce je velice důležitý zdroj vitamínu D. Ten si lidské tělo umí tvořit samo právě díky slunečním paprskům – stačí jim vystavit obličej nebo předloktí na cca 15 minut.

5. Hýbejte se
Pohyb je velice důležitý pro dobrou fyzickou i psychickou kondici. Navíc má vliv například i na kvalitu kostí a je i vynikající prevencí mnoha onemocnění.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang