Pohanka se dá připravit na spoustu způsobů. Pochází z oblasti Himalájských hor a v našich končinách byla známá již v období Slovanů. Pohanka se často chybně řadí mezi obiloviny. Přestože je její zrno velmi podobné obilovinám, je pohanka jednoletá bylina z čeledi rdesnovitých.
Mezi milovníky zdravé stravy je poměrně oblíbená, a to díky své typické chuti a výživovým hodnotám. Obsahuje až 18 druhů aminokyselin, z nichž významný je lysin – aminokyselina, která pomáhá s léčbou herpetických onemocnění, dále metionin a tryptofan.
Najdeme v ní nenasycené mastné kyseliny, hlavně kyselinu linolovou a kyselinu linolenovou, které se podílí na snižování krevního cholesterolu.
Pohanka je významným zdrojem manganu, zinku, mědi a dalších stopových prvků. Důležitý je obsah vitamínu B1, B2, E a C. Cholin, v pohance obsažený, je důležitý vitamín, který napomáhá regeneraci jater. Najdeme v ní i vlákninu, měď, draslík a železo.
A látkou, pro kterou se pohanka přímo proslavila, je rutin, neboli vitamín P. Rutin pomáhá zlepšovat stav našeho cévního systému, krevních tepen i vlásečnic a slouží jako prevence křečových žil, léčí prasklé žilky v obličeji či v očích. Podporuje vstřebávání vitaminu C.
Pohanka je jangová potravina – to znamená, že ohřívá naše tělo, podporuje slezinu, čistí střeva a odhleňuje. Je přirozeně bezlepková (tedy vhodná pro celiaky). Pokud těhotná žena váhá, co jíst v těhotenství, pak pohanka je správnou volbou.
V obchodech se můžeme setkat s pohankou světlou a tmavou, navíc v různých formách – kroupy, vločky, lámanka, mouka nebo i naklíčená pohanka.
Její barva je závislá na způsobu zpracování. Světlá pohanka je loupaná mechanicky, zachovává si většinu živin, po uvaření se stává spíše kašovitou a má o něco menší pohankové aroma než tmavá varianta.
Tmavá pohanka je při loupání zpracovávána vysokou teplotou a její povrch mírně zkaramelizuje a ztmavne. Po vaření ovšem zůstává sypká a má příjemné pohankové aroma.
Jak použít pohanku:
Pohanka je vhodná nasladko i naslano, využití má podobné jako obiloviny. Jsou z ní výborné kaše, polévky, chléb či karbanátky. Výborná je v kombinaci se smaženým tofu a cibulkou.
Často se doporučuje připravovat ji bez vaření, protože tak zůstane zachovaná velká část jejích živin. Pohanka lámanka se pouze zalije horkou vodou, nechá se 15 minut odstát a můžeme ji použít. Je vhodná k přípravě pohankové kaše s ovocem.
Recept na bezlepkové pohankové karbanátky se zeleninou
Ingredience:
- 200 g pohanky
- 4 ks žampionů
- 3 stroužky česneku
- brokolice – několik růžiček
- 1 střední cibule
- čerstvá bazalka
- pepř
- kari
- sůl
- řepkový olej
- ½ hrnku pohankové nebo rýžové mouky
Postup:
Pohanku a na menší kousky nakrájenou brokolici uvaříme do měkka v osolené vodě, pak hrnec odstavíme a pohanku necháme ještě 20 minut změknout. Vodu pak slijeme a pohanku i brokolici překlopíme do větší mísy.
Mezitím si nakrájíme na jemno cibuli, česnek, žampiony a bazalku. Přidáme je do mísy k pohance a brokolici, polijeme trochou řepkového oleje, přidáme půl hrníčku pohankové mouky, dochutíme kořením dle chuti a pořádně promícháme.
Z hmoty vytvoříme placičky, které poté smažíme na oleji. Podáváme se zeleninovou přílohou.
TIP: Dalším pokrmem z cizí země, který je lehké uvařit i u nás, je smažená rýže nasi goreng původem z Indonésie.