Právě pro toto období, kdy po mírných deštích vyrážejí na vápencových půdách a často na čerstvé dřevní štěpce lahodné jarní smrže, se hodí následující lehký recept.
Suroviny pro 2 osoby:
- polovina velkého hlávkového salátu
- 3-4 velké smrže
- 3-4 či více stroužků česneku
- dva plátky staršího chleba
- lničkový nebo olivový olej
- rozmarýnové koření
- bílé víno
Smrže propláchneme od nečistot a necháme okapat. Salát si nakrájíme nebo natrháme do mísy na kousky, česnek pokrájíme na tenké plátečky a odkapané smrže na kolečka.
Rozpálíme si pánev s trochou oleje, vložíme do něj česnek a poté plátky smržů. Chvíli restujeme, přidáme kostičky chleba a chvíli pražíme. Pak vše přidáme do pokrájeného salátu, přidáme trochu lničkového nebo olivového oleje a bílého vína.
Ochutíme rozmarýnovým kořením nebo kořením dle libosti a trochou mořské soli, promícháme – a je to! V případě, že nemáte rádi rozmarýn vyzkoušejte dochutit si salát zálivkou vinaigrette. Pozor, je to vysoce mňamózní a na rozdíl od fotek naprosto gurmánsky dokonalé.