Od těchto vynikajících křupavých smažených žampionů se nikdo nemůže odtrhnout – skvěle se hodí, když přijdou přátelé na návštěvu.
Tyto nádherné smažené houby mají neuvěřitelnou strukturu a jsou skvělým předkrmem nebo ještě lépe jednoduchou svačinkou. Ve skutečnosti jsou tak lahodné, že je nakonec kuchař sní hned, jak vylezou z pánve, takže se na stůl nedostanou všechny!
Lze použít jeden druh hub nebo jejich směs. Když je natrháte na různě velké kousky, získáte úžasnou směs textur, barev a chutí.
Složení
- 4 snítky čerstvého estragonu
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 6 zrnek bílého pepře
- 2 stroužky česneku, oloupané a nakrájené nadrobno
- 400 ml bílého vinného octa
- 1 litr olivového oleje
- 100 g hladké mouky
- mořská sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- 1 citron , kůra
- 4 velké hrsti smíšených hub (hříbky, polní, žampiony a smrže)
- 1 malý svazek čerstvé plocholisté petržele
Metoda
Začněte tím, že si připravíte ochucený ocet. Do láhve dejte celé snítky estragonu a tymiánu, zrnka pepře a plátky česneku a pak je zalijte octem, aby zcela zakryl všechny bylinky a koření. Nechte ocet louhovat alespoň několik hodin a nezapomeňte, že čím déle ho necháte louhovat, tím bude lahodnější.
Můžete ho nechat louhovat i několik týdnů, aby se jeho chuť opravdu zvýraznila, a pokud po této době ocet přecedíte a stáhnete do lahví, můžete ho používat ještě několik měsíců.
Naplňte hlubokou pánev olivovým olejem a nechte ho rozehřát na středním plameni. Mezitím dejte na velký talíř mouku s velkou špetkou soli a pepře a citronovou kůrou. Houby nakrájejte nebo natrhejte na nestejné kousky a pokropte je trochou vody, aby se zvlhčily. Hrst žampionů vmíchejte do ochucené mouky, dokud nejsou všechny lehce obalené.
Chcete-li vyzkoušet, zda je olej dostatečně rozpálený, přidejte na pánev malý kousek brambory. Jakmile začne prskat a hnědnout, je olej připraven. Smažte houby po dávkách – přibližně po hrstkách – dokud nezískají zlatohnědou barvu. Doba smažení závisí na velikosti hub, avšak neměla by trvat déle než 3 nebo 4 minuty – řiďte se instinktem.
Pomocí děrované lžíce je vyjměte z oleje a nechte je minutu okapat na kuchyňském papíře. Podávejte co nejdříve posypané špetkou soli, trochou octa a nahrubo nasekanou petrželkou.