Houbami kuchař neprohloupí. A je-li sezónní sklizeň opravdu štědrá, budou houbové hody. Proč si nepřipravit míchanou houbovou nádivku, která zahřeje, naplní a pohladí hladové žaludky.
Složení
- 2 šalotky
- 4 stroužky česneku
- 350 g směsi hub
- 400 g kaštanových hub
- ½ svazku čerstvého tymiánu
- 350 g starého chleba
- 100 g pekanových nebo lískových ořechů
- 1 svazek čerstvé ploché petrželky
- 25 g sušených hříbků
- 80 ml olivového oleje
- 2 čerstvé bobkové listy
Metoda
Šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno a všechny čerstvé houby nakrájejte nahrubo. Nasbírejte lístky tymiánu a natrhejte starý chléb na malé kousky. Lehce opečte na suché pánvi a pak je nahrubo nakrájejte. Nasbírejte a nahrubo nasekejte petrželku.
Hříbky zalijte 300 ml vroucí vody a nechte je stranou. Ve velké široké pánvi rozehřejte olej a přidejte šalotku a česnek. Za občasného míchání vařte na mírném ohni 5 až 8 minut nebo dokud šalotka nezměkne.
Namočené hříbky slijte a tekutinu si ponechte. Přidejte je se zbytkem hub do pánve spolu s bobkovým listem a tymiánem a vařte, dokud všechny houby dobře nezměknou. Pokud pustí hodně tekutiny, nalijte ji na nakrájený chléb a pokračujte ve vaření. Když houby změknou a zhnědnou, vyklopte směs do velké mísy a nechte ji zcela vychladnout.
Předehřejte troubu na 190 °C. Jakmile uvařená houbová směs vychladne, přidejte kousky chleba, pořádnou špetku mořské soli a černého pepře, pekanové nebo lískové ořechy a asi polovinu vyhrazené tekutiny z hříbků. Dobře promíchejte.
Pokud se vám zdá nádivka příliš suchá, přidejte ještě trochu vyhrazené tekutiny z hříbků. Přidejte většinu petrželky a promíchejte ji, pak nádivku vyklopte do lehce vymazané zapékací misky o rozměrech přibližně 20 x 25 cm a přikryjte ji fólií.
Vložte do trouby a pečte 35 minut, poté odstraňte fólii a pečte dalších 10 minut. Před podáváním posypte zbytkem nasekané petrželky.